Delegácia Talibanu v Moskve
Aktuality, Bezpečnosť,

20-ročná vojna bez úspechu. Taliban je proti myšlienke USA o koaličnej vláde v Afganistane

V Moskve sa konala konferencia „rozšírenej trojky“ (Rusko, USA, Čína a Pakistan) o afganskom urovnaní, ktorej sa zúčastňujú zástupcovia afganskej vlády, Talibanu a legálnej opozície. Ako informovala agentúra „EADaily“, počas rokovaní podporoval oficiálny Kábul princíp deľby moci navrhovaný USA v budúcej koaličnej vláde v Afganistane.


 

«Ak by  boli rozdelené kompetencie, to by bolo dobre. Otázkou však je, v akom pomere budú strany zastúpené atď. — ide o rokovanie,“ cituje RIA Novosti šéfa Najvyššej rady pre národné zmierenie Abdulláha Abdulláha.

„Americký návrh obsahoval klauzulu o rozdelení právomoci, USA prišli so súborom myšlienok, ktoré zahŕňajú rozdelenie moci.“

 

Taktiež jasne uviedol, že neočakáva „prielomy“ z moskovskej konferencie, pretože Taliban „nesúhlasí so všetkými bodmi“, ktoré sú na programe rokovania. Najmä nijako nereagovali na americký návrh na koaličnú vládu.

Americký minister obrany absolvoval neohlásenú návštevu Afganistanu

Nový americký minister obrany Lloyd Austin absolvoval v nedeľu neohlásenú návštevu Afganistanu. Išlo o jeho prvú návštevu v tejto krajine od vtedy, ako v januári nastúpil do úradu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva obrany. Pentagón potvrdil Austinovu návštevu až v čase, keď už americký minister z tejto krajiny odletel. K návšteve došlo len niekoľko týždňov pred plánovaným odsunom amerických vojakov z Afganistanu. K tomu má dôjsť 1. mája v súlade s dohodou, ktorú USA vlani dosiahli s Talibanom, pripomína AFP. Nový americký prezident Joe Biden však nedávno dodržanie tohto termínu spochybnil.

 

Austin v nedeľu rokoval s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním. Zhováral sa s ním tak len týždeň po tom, ako Biden povedal, že dodržať plánovaný termín odsunu vojakov – vyrokovaný administratívou jeho predchodcu Donalda Trumpa – bude „ťažké“. Biden však uviedol, že ak sa odsun vojakov posunie, nebude to o veľa, pripomína agentúra AP. Taliban v reakcii na Bidenove slová pohrozil Spojeným štátom možnými následkami v prípade, že termín nedodržia. „Ak to neurobia, nech už to bude z akýchkoľvek dôvodov a zámienok, potom budú zodpovední za následky,“ uviedol v stredu hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. Záujem na čo najdlhšom zotrvaní amerických vojakov v Afganistane má naopak afganská vláda, približuje AFP. Austin sa po svojej návšteve v Kábule nevyjadril k tomu, ži USA dohodnutý termín odsunu vojakov dodržia. „Toto je doména môjho šéfa… Ide o rozhodnutie, ktoré prezident (Biden) v určitej chvíli prijme,“ uviedol.

 

Joe Biden uvažuje, že americká armáda zostane v Afganistane do novembra

Americký prezident Joe Biden uvažuje o odložení stiahnutia amerických vojakov z Afganistanu na november. Informoval o tom kanál NBC s odvolaním sa na svoje zdroje. Vo februári minulého roku podpísala administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Dauhá mierovú dohodu s Talibanom, v ktorej sa USA a ich spojenci zaviazali, že do 14 mesiacov stiahnu vojakov z krajiny — konečný termín bol 1. máj. Taliban sa zasa zaručil, že nebude využívať územie Afganistanu na činnosti, ktoré predstavujú hrozbu pre bezpečnosť USA a ich spojencov.

 

Zdroje NBC tvrdia, že vodcovia Pentagonu ponúkli prezidentovi niekoľko možností: stiahnuť jednotky do 1. mája v súlade s dohodou, ponechať jednotky v Afganistane na neurčito, alebo na dobu, ktorú určí prezident.

„Vedúci predstavitelia Pentagonu naliehajú na prezidenta, aby zvážil predĺženie pobytu amerických vojakov v Afganistane o ďalších šesť mesiacov s tým, že Taliban neplní svoju časť dohody,“ uviedol zdroj.

Biden predtým v rozhovore pre televíziu ABC vyhlásil, že americká dohoda s Talibanom nie je dostatočne dopracovaná, a že americká administratíva je v súčasnosti v „procese rozhodovania o stiahnutí vojakov z Afganistanu“.

 

Bob Menendez, predseda Výboru pre zahraničné vzťahy v Senáte USA začiatkom mesiaca oznámil, že termín na stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu je možné revidovať, pretože Taliban si neplní svoje povinnosti vyplývajúce z minuloročnej dohody.

„Som veľmi znepokojený životaschopnosťou mierového procesu v Afganistane. Ak sa potvrdí, že Taliban si neplní svoje povinnosti, budeme musieť prehodnotiť konečný termín na stiahnutie vojsk — 1. mája,“ vyhlásil Menendez. V súlade s dohodou medzi USA a Talibanom, ktorá bola podpísaná vo februári minulého roka, majú byť všetky americké jednotky stiahnuté do 1. mája.

 

Vláda Spojených štátov neskôr na to uviedla, že v súvislosti s americkými vojakmi zostávajúcimi v Afganistane sú všetky možnosti stále otvorené. Zdôraznila, že zatiaľ o ich prítomnosti po 1. máji nepadli žiadne rozhodnutia, informovala agentúra Reuters. Vyjadrenie amerického ministerstva zahraničných vecí prišlo po správach, že šéf diplomacie USA Antony Blinken sa pokúša oživiť mierové rozhovory pod záštitou OSN, pričom varuje, že americká armáda posudzuje odsun z Afganistanu do začiatku mája. Blinken zaslal afganskému prezidentovi Ašrafovi Ghanímu list, v ktorom napísal, že Spojené štáty „zvažujú úplné stiahnutie svojich jednotiek do 1. mája, tak ako zvažujeme aj iné možnosti“. List zverejnila afganská stanica TOLOnews a informoval o ňom aj americký denník New York Times, hoci hovorkyňa amerického rezortu diplomacie jeho pravosť potvrdiť odmietla.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov