Slovenská prezidentka Čapútová a ukrajinský prezident Zelenskij, foto: prezident.sk
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo slovenská diplomacia nechápe?

To, čo tak jednoducho vysvetľuje komentátor časopisu National Interest Mark Episkopos. Že ani pre Rusko a ani pre Ukrajinu nie je výhodné zaútočiť v Donbase ako prvý!


 

Komentátor NI vidí „vojnovú“ situáciu na Donbase inak, ako „odborníci“ z radov slovenskej diplomacie. On totiž nevníma Rusko ako agresora, pretože Rusko podľa neho neplánuje nasadiť vojská na Ukrajine! Narušilo by tým Minské dohody a zároveň by sa ocitlo pod hrozbou nových sankcií a údajne aj vojenských následkov. Preto sa na presuny ruských vojsk treba pozerať ako na signál pripravenosti Moskvy zareagovať na útok vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny proti Donbasu.

 

Kyjev uvažuje podobne, tvrdí M. Episkopos. Ak sa Ukrajine zažiada silou riešiť konflikt s DĽR a LĽR, riskuje, že ostane bez podpory USA i Európy. Navyše by sa tým Kyjev dopustil rovnakej strategickej chyby ako Tbilisi voči Južnému Osetsku v auguste 2008.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak niektorá zo strán začne vojnu, ocitne sa v nevýhodnej situácii: bez ohľadu na súčasnú eskaláciu sa geopolitické kalkulácie Moskvy a Kyjeva nezmenili. Bolo by načase, aby to konečne pochopilo aj slovenské ministerstvo zahraničia a dalo tým signál aj verejnoprávnej RTVS, že situácia na Donbase naozaj vyzerá a aj „hýbe sa“ inak, ako to oni prezentujú voličom a daňovým poplatníkom.

 

Kto je vlastne separatista?
Ak si uvedomíme, že štátny prevrat v Kyjeve spáchali so západnou zahraničnou podporou sily, ktoré sa postavili proti oficiálnemu a všeobecnými voľbami potvrdenému režimu prezidenta Viktora Janukoviča, tak separatistami sú tí, ktorí sa od toho separovali, ktorí hrubou silou zvrhli ukrajinské i medzinárodné právo a nie obyvatelia Krymu a Donbasu, ktorí sa tento banderovskej svojvôli odmietli podriadiť.

 

A čo ak Donbas zvíťazí?
V tom prípade môže byť na celom území Ukrajiny obnovené predprevratové právo a všetko, čo sa udialo vďaka nelegálnemu štátnemu prevratu (vrátane odpredaja ukrajinského majetku), môže byť vyhlásené za nulitné. Nám, Slovákom, by logika toho mala byť úplne jasné, lebo naši predkovia nás vyzbrojili super múdrosťou, že „na krivom základe rovný dom nepostavíš“.
Vladimír Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov