© Sputnik / Pavel Lvov
Aktuality, Bezpečnosť,

The Daily Mirror vydal zábery z vojenských cvičení na Sibíri za vojská pri hranici s Ukrajinou

Britský bulvárny denník The Daily Mirror využil zábery ruskej televíznej stanice Zvezda z cvičení špeciálnych jednotiek Centrálneho vojenského okruhu na Sibíri ako ilustráciu k správe o “ruských vojskách pri hranici s Ukrajinou”.


 

Ako oznámila Zvezda, britský bulvárny denník zverejnil fotografiu ruských vojakov s popisom ” Rusko zvyšuje početný stav svojich vojsk pri hranici s východnou Ukrajinou”. Televízna stanica zverejnila patričné screenshoty na svojich webových stránkach. Vedenie ruskej televíznej stanice poslalo oficiálnu žiadosť o odstránenie týchto fotografií.

 

“V tomto článku boli využité zábery z nášho videa. Je to ale dezinformácia … Váš novinár využil zábery z celkom inej vojenskej akcie – z cvičenia špeciálnych jednotiek na Sibíri … Informujeme vás, že prebiehalo vo vzdialenosti 4 300 kilometrov od rusko-ukrajinskej hranice … Musíme vás požiadať o popretie, ” uvádza sa v texte správy televíznej stanice.

 

 

O niečo neskôr britský denník z článku odstránil fotografiu, na ktorú upozornila ruská televízna stanica. The Daily Mirror dosiaľ nezverejnil vyvrátenie správy a vedeniu televíznej stanice nič neodpovedal.

 

V utorok oficiálna hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí RF Maria Zacharovová usvedčila americkú televíznu stanicu CNN z dezinformácie. Novinári ilustrovali správu o údajnom presune ruských tankov k ukrajinskej hranici zábermi, ktoré boli natočené v okolí železničnej stanice v ukrajinskom Dnipro. Diplomatka obvinila televíznu stanicu z neoverenia faktov a odporučila novinárom CNN v Moskve, aby “sa vytrhli z účasti na verejnom živote Ruska a venovali trochu viac času svojej profesii”. Potom televízna stanica z príspevku na svojom webe odstránila fotografiu tankov, ktoré vydávala za ruské.

Washington predtým vyzval Moskvu, aby odôvodnila presuny vojsk pri hranici s Ukrajinou a na Kryme. Námestník ministra zahraničia RF Sergej Rjabkov na to poznamenal, že USA už boli poskytnuté všetky potrebné komentáre. Označil tonalitu americkej strany za neprijateľnú a dodal, že Washington sa bude musieť uspokojiť s už poskytnutou informáciou. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov zdôraznil, že Kremeľ nemusí nikomu odôvodňovať presuny svojich vojsk v rámci krajiny.

 

V Moskve tiež neraz zdôraznili, že presuny vojsk v rámci krajiny nemusia u nikoho vyvolávať znepokojenie. Označil okrem iného posilnenie obranyschopnosti v čase cvičení iných štátov pri hraniciach Ruska za normálnu prax. Podľa slov ministra obrany Sergeja Šojgua potrvajú cvičenia na západných hraníciach štrnásť dní.

 

Lavrov varoval ostatné krajiny pred podporovaním militaristických nálad Kyjeva

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že Ruská federácia dôrazne odporúča zodpovedným krajinám vrátane Turecka, aby analyzovali militantné vyhlásenia Kyjeva a neumožnili prikrmovanie militaristických nálad.

 

„Hneď na začiatku poviem, že všetkým zodpovedným štátom, s ktorými komunikujeme — Turecko je jedným z nich — dôrazne odporúčame analyzovať situáciu, neustále militantné vyhlásenia kyjevského režimu a vystríhame ich pred podporovaním týchto militaristických nálad,“ uviedol Lavrov na tlačovej konferencii. Pripomenul, že po „protiústavnom štátnom prevrate“ v roku 2014 kyjevská vláda zahájila „agresiu proti vlastným ľuďom“. Podľa neho by sa preto nemalo veriť slovám ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, ktorý povedal, že Kyjev na Donbase nič neplánuje, pretože nemôže „bojovať proti vlastným ľuďom“.

„Naozaj dúfam, že si túto históriu pamätajú, a to aj v krajinách, ktoré s Ukrajinou diskutujú o možnosti dodania takého alebo onakého vojenského vybavenia,“ uviedol Lavrov v komentári k informáciám o predaji útočných dronov Kyjevu v Ankare.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov