Foto: MOSR
Aktuality, Pozemná technika,

Zástupcovia Slovenskej armády urobili vo Švédsku prieskum trhu bojových vozidiel pechoty

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer absolvoval zahraničnú pracovnú návštevu Švédskeho kráľovstva. Pri tejto príležitosti spolu so zástupcami Ozbrojených síl SR navštívil spoločnosť BAE Systems Hägglunds v rámci prieskumu trhu, ktorý rezort obrany realizuje za účelom riešenia otázky plnenia medzinárodného záväzku – vybudovania ťažkej mechanizovanej brigády. Na ukážkach techniky sprevádzala delegáciu štátneho tajomníka zástupkyňa náčelníka ozbrojených síl brigádna generálka Laura Swaan Wrede. Súčasťou programu bolo aj online rokovanie so štátnym tajomníkom Ministerstva obrany Švédskeho kráľovstva Jan-Olof Lindom, s ktorým diskutovali o aktuálnych témach a možnostiach bilaterálnej spolupráce.


 

„Ako aktívny a plnohodnotný člen Aliancie si uvedomujeme nevyhnutnosť napĺňania záväzkov Slovenskej republiky, preto si vedenie rezortu stanovilo modernizáciu pozemných síl ako prioritu, ktorej účelom je zmeniť súčasný stav napĺňania tohto nášho záväzku,“ povedal štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer. Zároveň doplnil, že práve prieskumom trhu chce vedenie rezortu posunúť túto otázku vpred tak, aby celý proces bol čo najtransparentnejší a najvýhodnejší a zároveň, aby sa rozhodnutie o jeho realizácii zbytočne nepredlžovalo. „Modernizácia pásových bojových vozidiel patrí v tomto záväzku medzi kľúčové spôsobilosti, MO SR preto začalo predbežne rokovať s vybranými spoločnosťami, zbierať informácie a predbežné ponuky,“ doplnil.

 

Foto: MOSR

 

Témam online rozhovoru štátnych tajomníkov M. Majera a J.-O. Linda dominovali aktuálne otázky modernizácie Ozbrojených síl SR, súčasné priority slovenského rezortu obrany, ako aj návšteva slovenskej delegácie v švédskej spoločnosti BAE Systems Hägglunds. „Slovensko považuje Švédske kráľovstvo za dôležitého partnera s mnohými spoločnými témami, či už v oblasti bilaterálnej obrannej spolupráce, ako aj na multilaterálnej úrovni v rámci EÚ,“ povedal štátny tajomník Marian Majer. Švédskeho kolegu zároveň informoval o pripravovanej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC.

 

Priestor dostali aj témy posilňovania a hľadania možností vzájomnej spolupráce. Švédsky štátny tajomník Lind prejavil záujem o obnovenie fungovania bilaterálnej švédsko-slovenskej komisie v súvislosti s prípravou memoranda o porozumení medzi oboma krajinami.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov