Alexej Puškov
Aktuality, Bezpečnosť,

Senátor Puškov vysvetlil ciele diplomatickej hystérie Českej republiky

Hlavným zmyslom hystérie vyvolanej v Českej republike je upevnenie západného spojenectva na protiruskej platforme. Napísal Alexej Puškov na Tg-kanáli.


„Bidenova vláda si už stanovila úlohu vytvoriť „alianciu demokracií“ s cieľom uskutočňovať spoločnú politiku voči Rusku,“ píše ruský senátor.

Podľa jeho názoru v tejto súvislosti panujú v Európe rôzne nálady. Mnoho krajín považuje za dôležité udržiavať a rozširovať dialóg a spoluprácu s Ruskom, a to z dôvodu tak hospodárskych záujmov, ako aj z dôvodu politickej nevyhnutnosti.

„Nejasná povaha obvinení proti Rusku, chýbajúce vysvetlenie, čo to bolo za sklad, čo sa tam skladovalo a pre koho, aké konkrétne dôkazy proti Rusku existujú — to všetko ukazuje, že nikto v západnej aliancii nepotrebuje skutočné vyšetrovanie. Je však potrebné niečo iné — konsolidácia Západu na protiruskom základe. Preto je tu propagandistický humbuk a prekrýva sémantický obsah vyvolaného škandálu,“ zhrnul politik.

 

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov. Opustiť územie SR musia do siedmich dní. Slovensko tak reaguje na udalosti v Českej republike. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval vo štvrtkovom vyhlásení v prítomnosti ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS)

„Slovenská republika potvrdzuje svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskou federáciou, ktoré bude založené na vzájomnom rešpekte. Zároveň očakávame, že k tomu prispejú zástupcovia diplomacie ruskej misie, ktorí budú rešpektovať princípy správania založené na príslušných medzinárodných dohovoroch,“ vyhlásil premiér. Českej republike opätovne vyjadril solidaritu a plnú podporu. Rozhodnutiu o vyhostení podľa premiéra predchádzalo dôkladné vyhodnotenie informácií našich spravodajských služieb.

 

Kam až chcú zájsť?

Politológ Eduard Chmelár po vyhostení ruských diplomatov kladie niekoľko dôležitých otázok. Zo správania českej, ale čiastočne aj slovenskej diplomacie to podľa neho totiž vyzerá ako totálne nepremyslená akcia, strieľanie od pása a vyčkávanie, ako to celé dopadne

„Praha bez rozmyslu spôsobí diplomatickú roztržku, evidentne nemá pripravené ďalšie kroky, a následne je zaskočená, že takú reakciu nečakala a že jej urobili bibinko? A čo čakali? Že tradične asertívna ruská diplomacia skloní hlavy a odpovie: Chápeme vás, pokojne si decimujte naše stavy, vôbec nám to nevadí, ďakujeme a ponúknite sa pirohmi?“ Pýta sa Chmelár.

 

To všetko, čo sa v posledných dňoch u našich susedov deje, považuje Chmelár za hystériu, amaterizmus a bezradnosť českých orgánov, ktoré konajú v amoku.

„Akosi nám všetkým ušlo, že ešte v sobotu český premiér sľuboval zverejnenie všetkých dôkazov, ktoré má, no v pondelok to už neplatilo. A novému šéfovi českej diplomacie Jakubovi Kulhánkovi – ktorý sotva stačil zarásť a utrieť si mlieko z brady a ktorý dnes povedal, že si nevie predstaviť, kto by zverejňoval dôkazy tajných služieb – chcem pripomenúť, ako v čase, keď on mal sotva 18 rokov, mával minister zahraničných vecí USA Colin Powell totálne vymyslenými „dôkazmi spravodajských služieb“ o zbraniach hromadného ničenia v Iraku,“ píše v statuse Chmelár. Ďalej sa pýta aj to, ako môže ešte niekto po Iraku, Líbyi, Sýrii či minuloročnej Russiagate slepo veriť spravodajským informáciám?

 

O nič lepšie sa podľa Chmelára nezachovala ani slovenská diplomacia. To, čo predviedli na tlačovej konferencii premiér Eduard Heger a ministri Korčok a Naď, bolo podľa neho jednoducho smiešne.

„Je to nezrelá reakcia chuligánov, ktorí niekomu rozbijú okno a nazvú to odbojom. Tie kecy okolo toho, že „chceme urobiť všetko pre ochranu bezpečnosti našich občanov“ a „potvrdzujeme svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskom, ale dúfame, že k tomu prispeje Ruská federácia“ sú ako stránky z psychiatrického chorobopisu, nie z diplomatickej komunikácie. My vyhodíme Rusku diplomatov a čakáme od neho, že bude iniciatívne zlepšovať s nami vzťahy? To kde ste videli? Čo nám tí Rusi urobili?“

 

Chmelára tiež zaujalo, koľko energie dávajú českí, ale aj slovenskí diplomati a politici do toho, aby zdôrazňovali, že sme suverénna krajina. Takéto správanie je podľa jeho názoru znakom neistoty a zakomplexovanosti.

„Po prvé, keď chceli Američania postaviť v Česku radar a na Slovensku obsadiť vojenské letiská, vtedy títo „dočasní vlastenci“ nehovorili o suverenite, ale pohŕdavo o „čecháčkovství“ a nevďačnosti. A po druhé, keď pred ôsmimi rokmi vypukla aféra, že americké spravodajské služby odpočúvali milióny Európanov, nikto neodvolával diplomatov, nehovoril o nepriateľskom akte, neurobili sme vôbec nič,“ pripomína Chmelár a dodáva, že rovnako sme „pokorne sklonili hlavy“, keď si ambasáda USA u nás postavila nevkusný plot.

 

„A my sa tu ideme prsiť, že sme suverénny štát? Presne ako som povedal, sme len štekajúce čivavy na reťazi, ktoré si dovoľujú k Rusku, ale nie k pánovi, ktorý ich drží nakrátko a ktorý určuje ich politiku – k USA,“ pokračuje.

 

V závere svojho komentára Chmelár konštatuje, že česká diplomacia urobila svojimi unáhlenými krokmi za uplynulých šesť dní priam neuveriteľné chyby.

„Apelujem na všetkých, ktorým zostali zvyšky zdravého rozumu, aby nevyhrocovali už aj tak do krajnosti napätú situáciu a mysleli na dôsledky. Zvlášť, keď v médiách úplne zanikla informácia, že ruská armáda ukončila vojenské cvičenie a stiahla sa z hraníc – čiže žiaden útok Ruska na Ukrajinu sa nekoná – a my naďalej zvyšujeme napätie.“

Karol Jerguš

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov