Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko a Tadžikistan zjednocujú protivzdušnú obranu. Prečo je to dôležité?

Zjednotenie oznámil Sergej Šojgu na stretnutí s členmi CSTO. Poďme sa teraz pozrieť na to, ako sa hrá táto šachová partia.


 

Vzhľadom na to, že USA sťahujú svoje jednotky z Afganistanu, majú otázky ohľadom kontroly nad regiónom, o ktorý prichádzajú. Prečo je to potrebné, tento región? Afganistan produkuje pre USA jeden veľmi dôležitý strategický produkt, dalo by sa povedať. Ten, ktorý ZSSR naraz zničil v Afganistane. Výrobok je vyrobený z maku.

 

Okrem toho výroba tovaru pod protektorátom súkromných partnerov rástla asi o 50% ročne. Podľa Russia Today sa teda v roku 2016 vyrobilo 4,8 tisíc ton suroviny a v roku 2018 už 9 tisíc ton. Plochy plodín rástli menej, asi o 30%. Podľa všetkého tiež Američania upravili technológie, namiesto tých, ktoré vyrábali remeselne. Aktívne tiež pomáhali pri vývoze tovaru do krajín, kde boli určené.

 

Takže USA odchádzajú z Afganistanu. Je ale potrebné kontrolovať kam presunú vojská? Optimálne – na bývalý sovietsky východ.
Americký minister zahraničia Anthony Blinken už zrealizoval online konferenciu s ministrami zahraničia Kazachstanu, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Turkménska a Kirgizska. A táto otázka bola na dennom poriadku. Rozmiestnenie vojsk na území týchto bývalých republík. A teraz sa pozrime, čo má Rusko s týmito republikami.

 

Kazachstan je v colnej únii a existuje ešte veľa ďalších povinností. Keby bol ešte Nazarbajev hlavou štátu, bolo by možné pokojne spať. Jedinou nádejou však zostáva, že koniec koncov bude Rusko pre Kazachov stále atraktívne, aby sa neodtrhli.

 

Kirgizsko je tiež v colnej únii. A nie tak dlho. Rusko umožnilo Kirgizom hromadne prísť pracovať. Kirgiz uzavrel základňu v Manase, po celej krajine je síce stále asi 700 amerických vojakov, ale potichu odtiaľ odchádzajú.

 

Uzbekistan. Región je samozrejme ťažký. Na samite CSTO, ktorý sa koná práve teraz, navyše nie je Uzbekistan. Je to paradox, nie? Aj keď v skutočnosti je táto krajina v tomto združení. Ale pre štáty to nie je na rozdiel od Tadžikistanu veľmi výhodné z hľadiska polohy. S Afganistanom existuje spoločná hranica, ktorá však nie je veľká. A nie sú tam takmer žiadne hory, je ťažšie organizovať nelegálnu prepravu.

 

O Tadžikistane sa nehovorí, Na základe dohody je dnešný Tadžikistan pod vojenským protektorátom Ruskej federácie. Oficiálne. Zjednotiť protivzdušnú obranu v tomto prípade znamená, že protivzdušná obrana bude všade s vlastnými špecialistami ruská. To tiež umožní skrotiť niektorých veselých chlapov, ktorí vyšli z Dohody o otvorenom nebi.

 

Zostáva iba Turkménsko. Ale s ním to majú USA veľmi ťažké. Pretože okrem Afganistanu susedí Turkménsko s inou krajinou, ktorá sa americkej armáde príliš nepáči. To je Irán. A ísť súčasne do konfliktu s Ruskom a Iránom kvôli pindosom v súčasnosti môže byť iba samovražda.

 

Takto si Rusko udržiava obranu v tejto šachovej partii. Ale práve s týmito krajinami existuje obrovský problém – oranžové revolúcie. Je to o to viac zložité lebo Rusko sa v poslednej dobe aktívne uzatvára pred migrantmi. A tak musí kráčať po veľmi tenkej hrane. Na jednej strane vylúčenie migrantov vedie k zvýšeniu blahobytu občanov Ruskej federácie. Na druhej strane blokovanie pracovných migrantov vedie v ich krajinách k nepokojom a dokonca aj k občianskym vojnám, a tu nastupujú USA. Ako Putin tento problém vyrieši? Počkáme si.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov