.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo ruská armáda bola a bude v Arktíde

Moskve neustále vytýkajú militarizáciu severu. Táto “drsná vojna” v snehovej púšti s ľadovými medveďmi je nutná práve preto, aby zostávala Arktída podľa diplomatickej formulácie “územie dialógu”. A to rovnoprávneho dialógu.


 

Predsedať Arktickej rade bude teraz dva roky Rusko . Táto organizácia sa zaoberá hlavne ekologickými, vedeckými a sociálnymi problémami a je v zásade mierumilovná, rovnako ako jej emblém, na ktorom je zobrazená roztomilá polárna líška. To ale nebráni členským krajinám Rady v tom, aby sa pravidelne navzájom obviňovali z militarizácie regiónu. A skutočne: raz sa zatúla do nórskeho civilného prístavu americká atómová ponorka schopná niesť jadrové zbrane a druhýkrát usporiada Rusko pre západných novinárov exkurziu na základňu, kde prebieha ukážkový tréning raketových komplexov Bastion.

 

.

 

V Arktíde ľudia prežívali, ako sa dalo
O svojom znepokojení “nárokmi NATO na Arktídu” hovoril ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov . V NATO vyhlásili, že členské krajiny Aliancie prerokujú na svojom júnovom summite rozširovanie vojenských právomocí zo strany Ruska v Arktíde, pretože Moskva rozvíja v súčasnej dobe svoj vojenský potenciál v tomto regióne viac než kedykoľvek inokedy po studenej vojne.

 

Arktíde je venovaná čoraz väčšia pozornosť. V mnohom kvôli tomu, že sa tam Rusko vracia. Z doby Sovietskeho zväzu zostali Rusku v Arktíde osady, ľudia a záujmy, ale neboli prakticky žiadne zdroje ani politická vôľa k akémukoľvek premyslenému rozvoju. Ľudia boli ponechaní napospas osudu a prežívali, ako sa dalo. Hrdzaveli lode a ponorky, podarilo sa však zachovať časť flotily ľadoborcov a väčšiu časť infraštruktúry. A v poslednom desaťročí začal plánovitý rozvoj v arktickom smere: objavili sa štátne programy a začala výstavba vojenských základní, vznikli plány ťažby úžitkových nerastov, a dokonca sa znateľne zvýšil objem prepravy tovaru po strategicky dôležitej Severnej morskej ceste. Do Arktídy sa vrátili ruskí vojaci – presnejšie povedané, nikam ani neodchádzali, teraz ale dostali zdroje potrebné pre plánovitý rozvoj. A to vyvolalo na Západe nervozitu.

 

.

 

Eventuálna agresia zo severu
Zvláštnosť Arktídy spočíva v tom, že Rusko tam má najväčšie územie a najvážnejšie záujmy. Severná morská cesta zabezpečuje prepravu miliónov ton nákladu z Ďalekého východu a z arktických prístavov do Európy. V perspektíve sa bude skvapalnený plyn z arktických nálezísk na severe Ruska prepravovať do terminálov v Archangeľsku práve Severnou morskou cestou. To je strategicky dôležitá dopravná tepna, ktorú treba brániť, pretože porušenie jej funkcie spôsobí hospodárstvu krajiny vážne problémy.

 

V Arktíde, na Kolskom polostrove, sa nachádzajú hlavné základy Severného loďstva, ktoré bude, ak sa niečo stane, čeliť hlavným silám NATO na mori. Úloha flotily sa zvyšuje najmä v súčasných podmienkach topenia ľadov a zmenšení stáleho ľadového príkrovu v Arktíde. Rozširuje to zóny možného hliadkovania lodí a ponoriek a tiež spravodajskej činnosti.

 

V Arktíde sa nachádza niekoľko kľúčových polygónov ruských ozbrojených síl okrem iného hlavný polygón na súostroví Nová zem. Atómové výbuchy sa tam teraz nevykonávajú, ale ako vidíme z programu vývoja okrídlenej rakety s jadrovou pohonnou jednotkou Burevestnik, je podobný polygón nutný (nehovoríme samozrejme o ekologických aspektoch podobných projektov). Z polygónu Pleseck v Archangeľskej oblasti sa vypúšťajú vojenské umelé družice Zeme a skúšajú sa rôzne raketové komplexy. Práve nad Arktídou prechádzajú trasy letu rakiet, ktoré sa vypúšťajú z Plesecka, z polygónu Ňonoksa a z akvatória arktických morí. Pozorovanie podobných skúšok môže poskytnúť mnoho informácií o ruskom raketovom a jadrovom potenciáli.

 

Cez arktický vzdušný a kozmický priestor vedie najkratšia cesta pre raketové, jadrové a letecké útoky na Rusko spoza oceánu. Práve v Arktíde má Rusko obnoviť na novej technickej úrovni systém protivzdušnej obrany a rozmiestniť sieť základní protivzdušnej obrany s raketovými komplexmi, zachytávacími stíhačkami a radarmi veľkého dosahu. Na arktických súostroviach Zem Františka Jozefa a Novosibírskych  ostrovoch boli postavené dve základne ruských ozbrojených síl – Arktičeskij trilistnik a Severnyj Klever. Tieto základne sa stali centrami protivzdušnej a protilodnej obrany. Systémy zbraní rozmiestnené na týchto základniach nemôžu v skutočnosti nijako uškodiť námornej doprave v severnom Atlantiku a sú naozaj čisto obranné. Avšak vznik dobre vybavených ruských vojenských základní v Arktíde samozrejme Západ vníma ako potenciálnu hrozbu.

 

Na arktických letiskách môže Rusko rozmiestňovať strategické bombardéry Tu-95MS, Tu-22M3 a Tu-160 a tiež letecké hypersonické raketové komplexy Kinžal s nosičmi MiG-31, ktoré sa môžu užívať ako proti pozemným, tak aj proti morským cieľom. Avšak Rusko nebude môcť kryť týmito systémami zbraní celý Atlantik a ťažko môžu byť považované za nástroje agresie. Pritom sú v Arktíde tak obrovské vzdialenosti, že k úplnej kontrole vzdušného priestoru má Rusko ešte veľmi ďaleko. Možno, že viac menej pevný štít protivzdušnej obrany sa podarí vytvoriť v priebehu pätnástich až dvadsiatich rokov. Ťažko k tomu dôjde skôr, pretože je potrebné zariadiť sieť letísk, vojenských základní a radarov. A to je dosť nákladné.

 

Drahé, ale nutné
Nutnosť vážnej vojenskej výstavby v Arktíde vyvoláva určité otázky a kritiku, pretože cena tamojšieho rozvoja vážnejšej infraštruktúry je veľmi vysoká a investície sú mimoriadne dlhodobé, zatiaľ čo jeden rubeľ investícií v iných regiónoch, napríklad do výstavby ciest v nearktickej Sibíri alebo na Ďalekom východe, dáva hospodársky efekt už v dohľadnej budúcnosti. A preto vojenský rozvoj arktickým smerom je v mnohom tým, čomu sa v ruskej obrannej sfére hovorí “demonštrácia vlajky”. To je, keď lode vykonávajú nevojenské akcie (napríklad manévre) v tej či onej časti svetového oceánu, len aby iným štátom ukázali, že vraj tu máme určité národné záujmy. A v Arktíde má Rusko tiež životné záujmy. A je pripravené tieto záujmy obhajovať.

Dmitrij Kornev

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov