Ilustračné foto: Bojové vozidlo Tajfun К-53949
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský prezident Putin oznámil začatie prác na štátnom zbrojnom programe do roku 2034

Hlava štátu tiež vyzvala, aby sa najväčšia pozornosť venovala zlepšeniu strategických jadrových síl. Príprava štátneho zbrojného programu do roku 2034 sa už začala, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.


 

„Je potrebné komplexne analyzovať sľubné systémy zbraní a vojenského vybavenia pre armádu a námorníctvo, aby sa určili vzorky, ktoré sa stanú základom pre prípravu nového štátneho zbrojného programu do roku 2034,“ uviedol počas stretnutia s vedením ministerstva obrany a podnikov obranného priemyslu. Prezident zdôraznil, že program sa musí uskutočňovať efektívne a včas. Hlava štátu navyše naliehala, aby sa venovala čo najväčšiu pozornosť zlepšeniu strategických jadrových síl.

“Naše ozbrojené sily boli prvé na svete, ktoré dostali, ako viete, a teraz už všetci vedia, hypersonické zbrane, hovoríme o systéme Avangard, lietadlo prevážajúce hypersonické rakety Kinžal už uskutočnilo viac ako 160 letov.”

 

Hlava štátu tiež poznamenala, že v leteckých silách bolo viac ako 70% protilietadlových raketových plukov znovu vybavených modernými systémami S-400.Testy protilietadlového raketového systému S-500 sa úspešne dokončujú, ďalším krokom je dodanie tohto systému vojakom, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. S-500 Prometej je ruský protilietadlový raketový systém. Má sa používať na boj proti balistickým raketám dlhého a stredného doletu, ako aj proti nepriateľským lietadlám.

„Zložitá medzinárodná situácia, potenciálne riziká a ohrozenia ruskej vojenskej bezpečnosti vrátane situácií v bezprostrednej blízkosti našich hraníc si vyžadujú neustálu a vysokú bojovú pripravenosť ruských ozbrojených síl,“ uviedol Putin na stretnutí k otázkam obrany.

 

Zahraničie už má inú náladu pri téme novej ruskej výzbroje

Prezident RF Vladimír Putin začiatkom roka prehovoril o zmene nálad zahraničia, keď sa hovorí o ruskej výzbroji.

„Spočiatku sa chichotali ako nad vakcínou. Len si spomeňte, keď som hovoril o nových moderných druhoch zbraní, ktoré zaraďujeme do výzbroje ruských ozbrojených síl. Spočiatku sa na tom chichotali, hovorili, že ide o fejk, o výmysel. Dnes sa to zmenilo na úplne iné nálady,“ povedal Putin pri stretnutí so šéfredaktormi ruských médií, zábery z čoho odvysielala televízia Rossija 24.

 

Ruský prezident Vladimír Putin pomenoval dôležitý nástroj sebarealizácie každého človeka

 

Putin zdôraznil, že dnes už Západ nehovorí o tom ako o fejkoch, dnes túto výzbroj navrhuje radiť do rozhovorov.

„Dnes už hovoria, že ak sa majú ďalej viesť rozhovory o brzdení pretekov v zbrojení, že treba do toho povinne zaradiť aj novú taktickú i strategickú výzbroj. Pričom nehovorím len o Avantgardoch, ale aj o ostaných nových zbraniach,“ vysvetlil.

Karol Jerguš

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov