Swift Response 21
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojaci NATO počas cvičenia omylom zaútočili na bulharskú výrobňu a vystrašili zamestnancov

Zamestnanci výrobne slnečnicového oleja v bulharskej dedine Češnegirovo (Plovdivská oblasť na juhu krajiny) boli svedkami výsadku jednotiek NATO na svojom vlastnom pracovisku. Ako uvádza televízny kanál NOVA, k incidentu došlo 11. mája v rámci cvičenia.


 

Treba podotknúť, že sa jednalo o manévre SWIFT RESPONSE 21 , ktorých sa zúčastnili americkí, talianski a bulharskí vojaci. Scenár cvičenia zahŕňal výsadok cudzích vojsk na opustenom letisku. Výrobňa sa nachádza veľmi blízko letiska.

 

Podľa televízneho kanálu 11. mája okolo 13:30 preskočila skupina vojakov vyzbrojených automatickými zbraňami plot závodu a vstúpila do výrobne. Dvaja zamestnanci dielne uviedli, že im vojaci nariadili, aby si sadli, rozdelili sa do skupín a prešli všetky priestory závodu.
“Bolo to veľmi desivé. Bol som veľmi vydesený a pol hodiny som nevedel, ako reagovať. Triasol som sa od strachu, “povedal jeden zo zamestnancov závodu televíznemu kanálu.

 

Svedkovia incidentu nevolali na číslo 112, ale obrátili sa na majiteľa závodu Marina Dimitrova, ktorý v tej dobe nebol na mieste. Podľa neho potom okamžite išiel na letisko požadovať vysvetlenie.

“Okamžite som k nim šiel, keď prebiehalo cvičenia. Okamžite som išiel na vojenskú políciu. Boli tam dvaja mladí ľudia. Zavolali šéfovi a povedali, že nemôžu nijako reagovať na to, čo sa stalo. Je to pre mňa úplná urážka. Je to, ako by som bol nejaký terorista. Urazilo ma to a ponížilo. Ako by sme boli nejakí zločinci, ” povedal Dimitrov.

 

Podľa právnika Borislava Mazneva možno incident prirovnať k hrozbe zabitím.
“Pre mňa je to nelegálny vpád na súkromné ​​územie, a tiež to boli evidentné vyhrážky smrťou použitím dlhých zbraní proti civilistom, “uviedol právnik.

 

Televízny kanál NOVA požiadal americké veľvyslanectvo v Bulharsku o komentár, tam však bola otázka odovzdaná ministerstvu obrany. Oddelenie uviedlo, že prípad skontrolujú a budú ďalej informovať. Obyvatelia dediny Češnegirovo si už na cvičenie sťažovali. Podľa vedúceho administratívy mesta Christa Atanasova ho nikto pred blížiacimi sa manévrami nevaroval.

 

“Nevedel som, že tam budú cvičenia, nikto mi neposlal ani list, nikto ma nevaroval. Dozvedel som sa o tom, keď som videl kamióny, z ktorých sa vykladajú zariadenia. Na nás sa obrátia až vtedy, keď sa stane niečo nepríjemné, “uviedol úradník 11. mája.

 

 

 

Swift Response 21

 

„Je to druh povzbudenia pre ozbrojené sily Bosny a Hercegoviny“. Vojaci USA zahajujú manévre na balkáne

Cvičenie „Swift Response 21“ ozbrojených síl USA a Bosny a Hercegoviny sa uskutoční od 17. mája do 2. júna na cvičiskách Manjaca a Glamoc a na letisku Dubrava. Bolo to oznámené na tlačovej konferencii v Manjaci. Na týchto cvičiskách v Bosne a Hercegovine sa údajne začali rozmiestňovať americkí vojaci, pričom najväčší počet dorazil na sarajevské letisko 14. mája.

 

Podľa portálu „Kliks“ bude osobitná pozornosť venovaná dodržiavaniu epidemiologických opatrení na ochranu účastníkov cvičení pred pandémiou koronavírusu. Náčelník Spoločného štábu ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny (ABiH) generálplukovník Senad Mazovič poznamenal, že v Bosne a Hercegovine sa toto cvičenie koná prvýkrát.

„Je to druh povzbudenia pre ozbrojené sily Bosny a Hercegoviny a náš štát,“ vyhlásil Mazovič.

 

Minister obrany Bosny a Hercegoviny Sifet Podžić oznámil, že cvičenia majú obranný charakter a budú využívať kľúčové americké postupy z Ázie a Afriky. Na cvičení sa zúčastňuje 5 000 vojakov z USA, Kanady a deviatich krajín regiónu.

„Cieľom tohto cvičenia je ukázať, že USA sú strategickým partnerom Európy,“ tvrdí Podžić.

 

Pripomenul, že cvičenia boli schválené prezidentom Bosny a Hercegoviny, a že krajina sa manévrov zúčastňuje na úrovni ľahkej pechoty, ktorá sa trénuje podľa štandardov NATO.

„Chceme aktívne potvrdiť schopnosť integrovať sa do širších obranných štruktúr, chceme ukázať, že Bosna a Hercegovina je pripravená podieľať sa na udržiavaní mieru a stability v regióne,“ dodal Podžić.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov