Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Die Welt: vojenské spojenectvo medzi Ruskom a Čínou sa už stalo skutočnosťou

Mnoho faktorov naznačuje, že vojenské spojenectvo medzi Ruskom a Čínou sa už stalo skutočnosťou, píše Die Welt. Moskva dodáva Nebeskej ríši najnovšie zbrane, armády oboch krajín vedú spoločné cvičenia. Ako poznamenáva nemecký politológ Joachim Krause, motívom vytvorenia rusko-čínskeho spojenectva je, že Rusko aj Čína majú v úmysle vytlačiť USA z ich zón geopolitických záujmov.


 

Vlani na jeseň Vladimir Putin na stretnutí Valdajského klubu odpovedal na otázku čínskeho politológa, ktorý sa pýtal, či si Putin vie predstaviť vojenské spojenectvo medzi Ruskom a Čínou, píše Die Welt. Odpoveď ruského prezidenta bola krátka: „ Viete si predstaviť všetko.“

 

Tieto Putinove slová sa nepodobali jeho rétorike v minulosti, uvádza sa v novinách: nikdy tak otvorene nehovoril o možnosti vojenského spojenectva medzi Ruskom a Čínou. Naopak, Moskva a Peking pravidelne poukazovali na to, že vytvorenie takejto aliancie nebolo na programe dňa, tvrdiac, že ​​rusko-čínske vzťahy mali povahu „strategického partnerstva“.

 

V otázke vzťahov medzi Ruskom a Čínou sú však vyhlásenia dlhodobo v rozpore s týmto prípadom, poznamenáva Die Welt. Mnohé noviny naznačujú, že rusko-čínske vojenské spojenectvo sa už stalo skutočnosťou. Rusko najskôr vyvážalo do Nebeského impéria najnovšie modely svojej vojenskej techniky, ako napríklad systém protivzdušnej obrany S-400 a lietadlá Su-35. Okrem toho Moskva a Peking usporiadali niekoľko spoločných vojenských cvičení. Pred dvoma rokmi Rusko oznámilo svoju účasť na vytvorení čínskeho systému protiraketovej obrany.

 

Nemecký politológ Joachim Krause uvádza ako príklad prípad z apríla 2021, keď Rusko zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v blízkosti hraníc s Ukrajinou: Čína zároveň zvýšila tlak na Taiwan. Podľa Krauseho týmto spôsobom Peking dal jasne najavo, že je pripravený, ak sa niečo stane, vojensky podporovať svojho partnera.

 

Podľa Die Welt si Rusko a Čína uvedomili, že USA dnes nie sú v pozícii, aby zmobilizovali svoje vojenské sily pre dva simultánne konflikty v rôznych častiach sveta. Aj keď teda zvyšujú napätie, nútia Washington k zložitému rozhodovaniu.

 

Podľa Krauseho dôvod na vytvorenie spojenectva medzi Ruskom a Čínou spočíva v prítomnosti spoločných cieľov: Peking rovnako ako Moskva považuje svoje regionálne prostredie za zónu svojho osobitného vplyvu. Ich hlavným protivníkom sú teda Spojené štáty, ktoré rozvíjajú sieť svojich vojenských aliancií. Ako poznamenáva Krause, Rusko a Čína chcú vytlačiť USA z ich zón vplyvu, čo by malo znepokojovať Západ: podľa globálneho indexu palebnej sily majú USA najmocnejšie ozbrojené sily na svete – a Rusko a Čína sú na druhom a treťom mieste. USA sa nemusia veľmi spoliehať na pomoc Európy: Francúzsko je na ôsmom mieste v hodnotení, Nemecko na pätnástom. Dokopy vojenské sily Ruska a Číny prevyšujú americké sily (aj v oblasti jadrových zbraní).

 

Die Welt zároveň poznamenáva, že existujú problémy na ceste rusko-čínskeho spojenectva. Čína neuznala pripojenie Krymu k Rusku: Rusko zasa dodáva svoje vojenské vybavenie susedom s Čínou, ako sú India a Vietnam. Peking predstavuje hospodársku konkurenciu pre Rusko v Strednej Ázii, ako aj v Arktíde.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov