Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO prechádza zlomovými udalosťami – ministri obrany riešili víziu do roku 2030

 


USA, 3.jún 2021 (AM) – V utorok 1. júna 2021 sa formou videokonferencie uskutočnilo zasadnutie ministrov obrany krajín NATO. Jeho hlavným cieľom bola príprava bruselského summitu NATO, ktorý sa uskutoční 14. júna, a adaptácia a vízia Aliancie (NATO 2030).

Ministri schválili niekoľko dokumentov, z ktorých najdôležitejší je nová politika kybernetickej obrany. Aliančný prístup v tejto oblasti musí reagovať na zmeny bezpečnostného prostredia, najmä v oblasti technológií. NATO sa sústredí na ochranu svojich informačných a komunikačných systémov a bude pokračovať v implementácii kybernetického priestoru ako operačný domény.

Vízia Aliancie do roku 2030

Návrh základných prvkov agendy NATO 2030 určuje budúce smerovanie Aliancie pri zachovaní jej základných hodnôt, princípov a cieľov. Jedným z kľúčových výstupov summitu bude úloha vypracovať novú Strategickú koncepciu, ktorá Aliancii poskytne politický mandát pre ďalšie desaťročie.

Agenda NATO 2030 obsahuje podstatné rozšírenie záberu Aliancie. NATO prechádza zlomovými udalosťami, či už ide o vývoj v Afganistane, pôsobenie Ruska a Číny alebo nové hybridné hrozby. Vízia NATO 2030 preto adekvátne odráža význam odradenia a obrany ako hlavného úlohy NATO.

Podpora nových technológií a spolupráca s EÚ

Ďalším bodom rokovania bola podpora nových technológií. Ministrom bola predložená správa, ktorá popisuje aktuálnu úroveň spolupráce, a to v ôsmich oblastiach: hybridný boj, operácie, kybernetická bezpečnosť, výstavba obranných spôsobilostí, spolupráca v oblasti obranného priemyslu, cvičenia, budovanie obranných schopností a odolnosti partnerov, posilnenie politického dialógu medzi NATO a EÚ.

Agenda „NATO 2030“ je vyvrcholenie procesu vnútornej reflexie Aliancie, ktorého cieľom je prispôsobiť ju meniacemu sa bezpečnostnému prostrediu tak, aby dokázala efektívne čeliť súčasným, ale aj budúcim bezpečnostným výzvam a hrozbám. Šéfovia rezortov obrany zároveň diskutovali aj o budúcej podpore NATO v procese budovania mieru a stability v Afganistane po aktuálne prebiehajúcom sťahovaní aliančných síl a tým ukončení 20-ročného operačného pôsobenia Aliancie v krajine.

Vlado Šinko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov