Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina sa pripravuje na vojnu – civilistom distribujú príručku pre vojnu s Ruskom

Ukrajina, 25. júna 2021 (AM) – Ministerstvo kultúry Ukrajiny sa rozhodlo aktívne zapojiť do boja proti údajnej „ruskej agresii“. Centrum pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť v rámci rezortu pripravilo brožúru pre prípad vojny s Ruskom. Informovala o tom šéfka divízie Ľjubov Cibuľskaja. Uviedla, že „pokyn“ pripravuje Ukrajincov na ostreľovanie a na to, ako čeliť dezinformáciám. Letáky sú zamerané hlavne na občanov južnej a východnej časti Ukrajiny.


„Vytlačíme asi 100 tisíc kópií a v prvom rade ich budeme distribuovať v južných a východných oblastiach Ukrajiny,“ uviedla Cibuľskaja.

 

Brožúra s názvom „V prípade núdze alebo vojny“ obsahuje praktické rady pre prípad invázie ruskej armády. Píše sa v nej čo treba robiť pri ostreľovaní, ako sa správať pred „ruskými dezinformáciami“ a ako čeliť „fejkom“, ako aj mnoho ďalších „múdrych rád“. Potrebu, takejto  brožúry vysvetlil zhoršením situácie na hraniciach s Ukrajinou, keď sa tam ruská armáda sústreďovala na útok. Ako vzor poslúžila podobná švédska brožúra.

 

.

 

Kyjev v týchto dňoch prišiel s ďalším spôsobom, ako „prehĺbiť vzťahy s Ruskom“. Strana bývalého prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka navrhla zrušiť osobnú dopravu s Ruskou federáciou a úplne uzavrieť hranice.

 

Nacisti vo Ľvove urážali veteránov a bránili im položiť kvety k pamätníku
Predvčerom si aj na Ukrajine uctili Deň pamiatky a smútku, venovaný 80. výročiu útoku Tretej ríše na ZSSR a začiatku Veľkej vlasteneckej vojny. Ako píše Telegram-kanál „KLYMENKO TIME“ s odvolaním sa na ľvovského blogera Alexandra Belyja, aj vo Ľvove sa našli ľudia, ktorí si prišli k miestnemu Pamätníku slávy uctiť pamiatku obetí. Nacisti zo skupiny C14 im to však nedovolili, pričom polícia vôbec nezasiahla.

 

„Autor článku označil incident za „smútok a stratu pamäte“. Podľa jeho slov včera prišlo ku ľvovskému Pamätníku slávy asi 30 starších občanov a dôchodcov, aby si uctili pamiatku svojich zosnulých vo Veľkej vlasteneckej vojne. Chceli tam položiť kvety. Starí ľudia nemali pri sebe vôbec žiadne symboly, neskandovali politické ani iné heslá,“ píše sa v správe.

 

To sa však miestnym nacistom z organizácie C14 nepáčilo. Stáli na pomníku tak, že kvety boli umiestnené priamo pod ich nohami. Potom ich mladí ľudia odkopávali a pošliapali a tiež si dovolili urážať starých ľudí, a to aj obscénnymi výrazmi. Zaznelo aj želanie smrti adresované starcom. Polícia, ktorá bola na miesto privolaná, nezasahovala do diania a nijakým spôsobom nezasahovala do konania radikálov.

„Sú nejaké dôvody, aby mohli mladí ľudia tak rozprávať a správať sa tak k starým ľuďom? Určite viem, že je to úplne neprijateľné, a že by mali byť potrestaní. Áno, je to deň smútku z bezvedomia,“ píše Alexander Belyj na sociálnej sieti.

 

Bloger tiež poznamenáva, že pamätník vo Ľvove je vo všeobecnosti v zanedbanom a prakticky schátranom stave. Je vidno, že miestne úrady tomu zámerne nevenujú náležitú pozornosť. Podľa všetkého čakajú, až sa rozpadne, aby neboli obvinení z nelegálnej demontáže.

Maroš Šolc

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov