Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko je pripravené čo najskôr dodať Bielorusku raketové systémy S-400

Rusko je pripravené v najkratšej možnej dobe zvážiť otázku dodania systémov protivzdušnej obrany S-400 a protilietadlových raketových a delových komplexov Pancir-S1 v prípade príslušnej žiadosti zo strany Minska, povedal novinárom Andrej Bojcov, prvý námestník riaditeľa Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Ruskej federácie.


 

“Sme v úzkom kontakte s našimi bieloruskými kolegami vo všetkých otázkach v oblasti vojensko-technickej spolupráce a po prijatí žiadosti o dodávku systémov protivzdušnej obrany S-400 a raketových komplexov protivzdušnej obrany Pancir-S1 bude takáto otázka spracovaná čo najskôr,” povedal na výstave zbraní MILEX-2021.

 

Veliteľ vzdušných síl a protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Bieloruska Igor Golub už skôr uviedol, že prebiehajú predzmluvné práce ohľadom vybavenia divízií protilietadlových raketových vojsk, vyzbrojených S-300 , novými komplexmi S-400 a Pancir-S.
Bielorusko prejavuje záujem o ruské systémy protivzdušnej obrany a bojové lietadlá, povedal novinárom prvý námestník riaditeľa Federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu Ruskej federácie Andrej Bojcov.

 

“Môžeme s istotou povedať, že Bielorusko prejavuje záujem o širokú škálu našich vojenských produktov a celkovo má interakcia medzi našimi krajinami v oblasti vojensko-technickej spolupráce dynamický charakter. Bieloruskou stranou sú najviac žiadané také kategórie vojenskej produkcie, ako je letecká technika, systémy protivzdušnej obrany a obrnené vozidlá, “povedal na medzinárodnej výstave zbraní MILEX-2021.

 

Bojcov uviedol, že spolupráca medzi Moskvou a Minskom má pozitívnu dynamiku a reálne vyhliadky na ďalší rozvoj. Rusko a Bielorusko tradične spájajú úzke integračné väzby, vrátane vojenskej oblasti. Napríklad v roku 2016 spojenecké štáty zaviedli Jednotný regionálny systém protivzdušnej obrany.

 

V súlade s dohodou patria do Jednotného regionálneho systému protivzdušnej obrany formácie a vojenské jednotky rozmiestnené v Kaliningradskej oblasti a ďalších západných oblastiach Ruska a v Bielorusku: päť leteckých jednotiek, desať protilietadlových raketových jednotiek, päť rádiotechnických jednotiek a jeden celok elektronického boja.

 

Počas vytvárania tohto systému Minsk zadarmo dostal od Ruska štyri divízie raketového systému protivzdušnej obrany S-300PS (dva z nich sa nachádzajú v oblasti Polocku a po jednej v Grodnenskej a Brestskej oblasti). Ďalšie štyri divízie S-300PS dodalo Rusko v rokoch 2006-2007 výmenou za osemosové podvozky MZKT-79221 pre strategické raketové systémy Topol-M.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov