Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americká Národná spravodajská služba pomenovala tretiu hrozbu pre USA po Rusku a Číne

Zodpovedajúca správa oddelenia americkej NSA naznačuje, že nebezpečenstvo môže pochádzať z neidentifikovaných lietajúcich predmetov. Dokument poznamenáva, že neidentifikované vzdušné javy „predstavujú problém v oblasti bezpečnosti letov a môžu byť výzvou pre národnú bezpečnosť USA“.


 

“Hlavnou obavou v oblasti bezpečnosti je, že piloti majú do činenia so stále preťaženejším vzdušným priestorom,” – uviedli americké spravodajské služby. Po zvolení Josepha Bidena za prezidenta USA sa v krajine čoraz častejšie vyskytujú vyhlásenia politikov a úradníkov o probléme s UFO.

 

S napätím očakávaná správa amerických tajných služieb o záhadných neidentifikovaných lietajúcich objektoch (UFO) tvrdí, že aj keď väčšina z nich sa nedá vysvetliť, nevylučuje to možnosť, že niektoré z týchto mysterióznych predmetov by mohli byť kozmické lode mimozemšťanov. Dokument má názov “Predbežné zhodnotenie: Neidentifikovateľné vzdušné javy” a pripravila ho kancelária Riaditeľstva amerických špionážnych služieb (DNI). Správa, ktorá nemá tajný charakter, hovorí, že bádatelia dokážu vysvetliť len jedno jediné zo 144 pozorovaní UFO, ktoré od novembra roku 2004 do marca 2021 nahlásili zdroje z prostredia americkej vlády. Boli to predovšetkým pozorovania počas vojenských cvičení.

 

V 18 prípadoch išlo o zachytenie prekvapujúceho a nezvyčajného pohybu alebo nezvyčajných letových parametrov pozorovaného objektu. Napríklad keď predmet nehybne stál vo veľkej výške za silného vetra a dal sa znenazdajky do pohybu mimoriadnou veľkou rýchlosťou bez toho, aby sa dalo rozpoznať, čo ho vlastne poháňa.

 

Tým jediným vysvetliteľným a vysvetleným prípadom z takmer poldruha stovky nezvyčajných technologických úkazov pozorovaných v ovzduší je s najväčšou pravdepodobnosťou vyfučaný teplovzdušný balón, spresňuje podľa agentúry TASS predbežný dokument tajných služieb USA.

 

Niektoré z uvedených 144 prípadov by mohli byť vysvetlené tak, že mohlo ísť napríklad buď o dron, alebo o vtáky, ktoré sa húfne dostali pred pozorovací radar, alebo len o bežné atmosférické úkazy. Inými “UFO” boli možno rozličné tajné skúšky, vykonávané Spojenými štátmi, či doposiaľ neznáme sofistikované technológie vyvyinuté Ruskom alebo Čínou, sumarizuje správa.

 

Ako sa však zdá, niektoré z pozorovaných objektov disponovali takou vyspelou technológiou, že si ju pozorovatelia nedokázali vysvetliť. Tieto predmety, ktoré správa nazýva termínom UAP (neidentifikované javy vo vzduchu), “pravdepodobne nemajú dostatočné jednoduché a špecifické vysvetlenie”, zdôrazňuje dokument. Správa sa však nezmieňuje o možnosti – ale ani o vylúčení možnosti –, že by niektoré z pozorovaných predmetov mohli patriť nejakej forme mimozemského života.

 

Americké spravodajské služby pripustili, že správ v požadovanej kvalite nie je toľko, takže je nemožné niečo jednoznačne definovať. 

„Obmedzený počet kvalitných správ o neidentifikovaných lietajúcich objektoch bráni našej schopnosti robiť jednoznačné závery o povahe, alebo zámere UFO,“ uvádza sa v dokumente. Na prípravu správy bolo vynaložených 22 miliónov dolárov.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov