Ilustračné foto: Izraelská vojačka
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelská vláda predĺžila povinnú vojenskú službu

Nová izraelská vláda sa rozhodla predĺžiť trvanie vojenskej služby pre mužov. Podľa izraelských médií bolo rozhodnutie prijaté na základe dohody medzi ministerstvom obrany a ministerstvom financií. Dnes vedú tieto ministerstvá Benny Gantz a Avigdor Lieberman. Lieberman je podľa všetkého skutočne nenahraditeľným a multifunkčným úradníkom pre izraelských ministrov vlády rôzneho zloženia – v rôznych rokoch viedol izraelské ministerstvo dopravy, ministerstvo obrany, ministerstvo národnej infraštruktúry, ministerstvo zahraničných vecí a teraz – a ministerstvo financií.


 

Izraelské médiá informujú, že na základe dohody bude služba mužov v izraelskej armáde trvať 2 roky a 8 mesiacov. Predtým (od leta 2020) bolo toto obdobie 2 roky a 6 mesiacov. Funkčné obdobie 2 roky a 8 mesiacov je účinné od roku 2014. Izraelský kabinet ministrov usúdil, že 32-mesačné obdobie je pre izraelských mužov najoptimálnejšie na výkon vojenskej služby.

 

Izrael má zákon o povinnej vojenskej službe pre osoby, ktoré dosiahli vek 18 rokov. Zároveň aj ženy sú branné do armády. Pre nich dĺžka vojenskej služby podľa posledných informácií zostáva nezmenená – 2 roky. Asi 60% izraelských žien neslúži v armáde z rôznych dôvodov – od svadby v čase brannej povinnosti po náboženské dôvody.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov