Bulharský Mig-29
Aktuality, Letectvo,

Manželka zosnulého pilota MiG-29: Veliteľ leteckej základne poslal môjho muža na smrť

Manželka pilota MiG-29 Valentina Terzieva, ktorý sa počas cvičenia zrútil do Čierneho mora, vyjadrila rozhorčenie nad vyhláseniami ministerstva obrany ohľadom vyšetrovania prípadu. Podľa nej tragédiu dopustil šéf jej manžela, veliteľ leteckej základne Graf Ignatevo – Nikolaj Rusev, rovnako ako velenie vzdušných síl zodpovedné za cvičenie Sable 21.


 

Apelovala na ministra obrany Georgiho Panajotova, aby vyhodil vedenie bulharského letectva, ktoré nočné manévre nezrušilo a obávalo sa, že sa piloti “strápnia”.

 

“Až budete počas ceremoniálu udeľovať majorovi Terzievovi vyznamenanie (pre mňa je to skôr pokus o vylepšenie imidžu MO a letectva ako vyznamenanie), môžete si vyžiadať aj správu o odvolaní generála Ruseva – prečo súhlasil a dal svoj podpis na konanie strelieb, pričom pilotom zaisťuje 12 hodín letu a svojim podriadeným nezabezpečuje prípravu, namiesto toho ich posiela na smrť, ” napísala v sobotu na svoj profil na Facebooku pilotova manželka Dimitrina Popovová.

 

Popovová sa obrátila aj na bulharského prezidenta Rumena Radeva , ktorý do svojho nástupu do funkcie šéfoval letectvu krajiny.
“Pán prezident, prebehne spravodlivé a poctivé vyšetrovanie (a to prebehne), pretože všetci títo ľudia (vedenie letectva; pozn. red.) Boli menovaní s vašou záštitou, a bude vojenská prokuratúra nezávislá? Alebo je Gešev (bulharský generálny prokurátor; pozn. red.) Prokurátorom Borisova (bývalý premiér Bojko Borisov; pozn. red.) A vojenská prokuratúra patrí Radevovi? “Povedala Popovová.

 

Predtým tiež uviedla, že Valentina Terzieva nechali bez šance na záchranu. To, čo sa stalo, nebola len nehoda, ale dôsledok ľudského zlyhania, ale nebola to vina jej manžela, zdôraznila Popovová.

 

“… a konečný cieľ je stále rovnaký – aby sa generál, ten a ten ‘za každú cenu osvedčil pred NATO, je ich dokonca niekoľko s týmto priezviskom, na úkor účastníkov cvičenia,” povedala minulý týždeň Dimitrina Popovová.

 

Pripomeňme, že 9. júna sa pri plnení nočnej úlohy zrútilo bulharské stíhacie lietadlo MiG-29, pilot Valentin Terziev zahynul. Minulý týždeň minister obrany Georgij Panajotov uviedol, že sa odborníkom podarilo čiernu skrinku nájsť, ale kvôli vode, ktorá v zariadení zostala, sa ju nepodarilo úplne rozlúštiť. Podľa Panajotova požiada Bulharsko o pomoc Ukrajinu, pretože tam bola skrinka vyrobená. Podľa veliteľa leteckej základne Nikolaja Ruseva by sa Bulharsko malo obrátiť na ruskú leteckú spoločnosť MiG, ktorá stíhačku sama vyrobila. Minister cez víkend uviedol, že správa o incidente bude hotová do dvoch týždňov.

 

Dodajme, že vedenie Bulharska opakovane vyjadrovalo znepokojenie nad nízkym počtom letových hodín v letectve: v marci prezident Rumen Radev uviedol, že počet letových hodín je stále “nebezpečne nízky”. Podľa neho v takomto prípade môže výcvikové letectvo zostať bez lietadiel, čo “robí projekt nákupu nových stíhačiek nezmyselným”. Pripomeňme, že Bulharsko v lete 2019 zakúpilo nové lietadlá F-16, ktoré nahradia staré sovietske MiG-29. Do služby vstúpia v rokoch 2023-2024.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov