Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Made in USA. Riziko rozsiahlej porážky armády USA má pôvod v zlom dodávateľskom reťazci

Po skončení studenej vojny začali USA opätovnému vyzbrojovaniu svojich ozbrojených síl venovať menšiu pozornosť. Výsledkom bolo, že v 90. rokoch, keď si americké vedenie myslelo, že je vážny nepriateľ v podobe ZSSR porazený a človek by si mohol trochu oddýchnuť, značná časť vojenského vybavenia americkej armády chátrala.


Situáciu zhoršili vojenské operácie v Afganistane, Iraku a Sýrii, ktoré sa uskutočnili za účasti dostupného vybavenia, utrpeli však aj straty počas nepriateľských akcií.

 

Jedným z dôvodov krízovej situácie s vojenskou technikou americkej armády bol nedostatok náhradných dielov, ktoré sú také potrebné v prípade rozsiahlej konfrontácie s pomerne vážnym nepriateľom. Nedostatok náhradných dielov je znamením toho, že existuje iba jeden zdroj dodávania.

 

Využívanie jednotlivých dodávateľov sa stalo pre americké ministerstvo obrany štandardom, ale je to taký systém organizácie dodávok vojenskej techniky, ktorý v konečnom dôsledku znižuje bojaschopnosť americkej armády, píše autor Defense News Andrew Gonzalez. Hlavné zbraňové systémy používané americkou armádou, ako napríklad stíhačka F-35 a hlavný bojový tank M1A3, sú veľmi zložité a očakáva sa, že budú spĺňať vysoké štandardy kvality.

 

Ďalším faktorom je silné spoliehanie sa na zahraničných dodávateľov obrábacích strojov pre vojenský priemysel, čo tiež prispieva k spomaleniu vojensko-priemyselného komplexu a oneskoreniu dodávok. Podľa Andrewa Gonzaleza si Spojené štáty dovolili stratiť sa v tejto neistej situácii v dôsledku epizodických škrtov v rozpočte, masívnej priemyselnej konsolidácie a 20 rokov konfliktu na Blízkom východe s nízkou intenzitou.

 

Ako autor poznamenáva, jedným zo spôsobov riešenia existujúceho problému môže byť diverzifikácia systému dodávok zbraní, ktorá si bude vyžadovať prehodnotenie štátnej investičnej politiky. Pentagón by okrem toho mal byť schopný odolávať podnikovej konsolidácii dodávok dielov, investovať do rozvoja novej a modernizovanej infraštruktúry a rozvíjať letecký dodávateľský reťazec. Koniec koncov, dodávateľský reťazec už dnes nedrží krok s modernými požiadavkami.

 

Nezabezpečenie včasných dodávok by mohlo mať za následok obrovskú porážku USA, najmä v prípade konfliktov s Čínou na Taiwane alebo s Ruskom v pobaltských štátoch. Nakoniec, tam budú musieť Spojené štáty čeliť nie povstaleckým skupinám, ale mocným protivníkom schopným okamžite posilniť svoj vojenský potenciál a tiež vlastniť dobré zbrane a dobre fungujúci vojenský priemysel.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov