Bojové vozidlo pechoty Puma
Aktuality, Pozemná technika,

O čom bude nová Puma? Bundeswehr dá miliardu na modernizáciu bojového vozidla pechoty

Rheinmetall získal od nemeckého Bundeswehru dôležitú zákazku na obrnené vozidlá, ktorej hodnota výrazne presahuje pol miliardy eur. Zákazka zahŕňa modernizáciu prvej série bojových vozidiel Puma v nasadení Bundeswehru a bola zadaná prostredníctvom spoločného podniku PSM GmbH, v ktorom Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann vlastnia zhodne 50-percentný podiel. Ich cieľom je dosiahnuť jednotnú a vylepšenú konštrukciu vozidiel Puma.


 

Zmluva na modernizáciu flotily bojových vozidiel Puma bola podpísaná 28. júna 2021 na Spolkovom úrade Bundeswehru pre vybavenie, informačné technológie a podporu (BAAINBw) v Koblenzi. Zadaním tejto zákazky Bundeswehr pokračuje v prechode na operačne pripravený, plne digitalizovaný park bojových vozidiel pechoty. Začiatok modernizácie je naplánovaný už na júl 2021 a ukončenie prác sa očakáva v roku 2029.

 

Aktuálne oznámená úvodná fáza zákazky zahŕňa 154 vozidiel, ktoré konzorciu prinesú tržby vo výške 1,04 miliardy eur. Podiel spoločnosti Rheinmetall predstavuje 501 miliónov eur (vrátane dane z pridanej hodnoty). Suma bude zaúčtovaná ako došlá objednávka na začiatku tretieho štvrťroka 2021.

 

Očakáva sa, že subdodávky v rámci konzorcia prinesú spoločnosti Rheinmetall ďalšie zákazky v radoch stoviek miliónov eur. Rheinmetall bude dodávať napríklad elektronické pozorovacie systémy.

 

Súčasťou zmluvy je aj opcia na modernizáciu ďalších 143 bojových vozidiel pechoty Puma, čo by pre konzorcium PSM znamenalo ďalšie tržby v celkovej hodnote 820 miliónov eur vrátane DPH. Viac ako polovica tejto sumy by pripadla spoločnosti Rheinmetall.

 

Cieľom rozsiahlej modernizácie je dostať väčšinu z existujúcej prvej série 350 vozidiel Puma Bundeswehru do stavu S1 s vylepšenou konštrukciou. Štyridsať vozidiel Puma už bolo modernizovaných na úroveň S1, aby mohli byť nasadené v silách vysokej pripravenosti NATO VJTF 2023, ktoré bude vybavovať práve Bundeswehr. Z 350 nemeckých vozidiel Puma nie je do programu modernizácie zahrnutých len 13 strojov, ktoré sa používajú na výcvik vodičov.

 

Nová verzia Puma S1 sa vyznačuje prvkami, ako sú napríklad viacúčelový ľahký riadený raketový systém MELLS, dodatočnými senzormi, novým systémom videnia vodiča a vylepšenou architektúrou velenia a riadenia. Parabolický systém a systém videnia vodiča predznamenávajú koniec éry periskopov. Prvýkrát bude celá posádka schopná „vidieť“ cez pancier vo dne aj v noci.

 

Režim fúzie kombinuje denné videnie s vysokokvalitným termovíznym obrazom, čo umožňuje nepretržitú a včasnú detekciu maskovaných cieľov. Puma vo verzii S1 je prvým západným bojovým vozidlom, ktoré je týmto systémom vybavené už v základnom variante.

 

V spojení s pechotnou verziou systému Future Soldier – Expanded System (IdZ-ES) tvorí konfiguráciu vozidla Puma S1 systém Panzergrenadier, ktorý chce spoločnosť Rheinmetall poskytnúť aj predsunutej jednotke síl veľmi rýchlej reakcie NATO 2023 (VJTF 2023). Systém Panzergrenadier po prvýkrát v Nemecku kombinuje digitálnu platformu – pokročilú verziu vozidla S1 Puma – so systémom vojaka s digitálnou rádiovou technológiou. Veliteľ nemeckej armády generálporučík Alfons Mais 18. marca 2021 v mene Bundeswehru vyhlásil, že systém je „pripravený na akciu“.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov