LAV-AT
Aktuality, Pozemná technika,

Američania na Ukrajine testujú protitankovú verziu obrneného transportéra LAV-AT

Na NATO cvičení Sea Breeze 2021, ktoré sa koná na Ukrajine, testujú Američania protitankovú verziu obrneného transportéra LAW-AT vybaveného raketovým systémom TOW-2 na boj proti tankom . Túto techniku ​​používa americká námorná pechota. Podľa portálu Defence Blog americká armáda túto verziu obrneného transportéra zatiaľ nepoužila.


 

Testy sa vykonávajú na cvičisku námornej pechoty v južnej časti Ukrajiny. Bojové vozidlo je schopné poskytnúť palebnú podporu na veľké vzdialenosti vo dne alebo v noci, za akýchkoľvek klimatických podmienok. Posádku obrneného transportéra tvoria štyri osoby: veliteľ, strelec, vodič a nabíjač. Okrem toho je schopný prepravovať ďalších šesť vojakov v plnom bojovom vybavení. Okrem protitankového modulu TOW-2 je vozidlo vyzbrojené 7,62 mm guľometom a termovíznym zameriavačom.

 

Medzinárodné cvičenie Sea Breeze 2021 sa koná v čiernomorskom regióne od 28. júna do 10. júla. Zahŕňa vojenský personál z 32 krajín, hlavne z USA, Ukrajiny, niekoľkých krajín NATO, ako aj štátov, ktoré nie sú členmi aliancie. Zúčastní sa päťtisíc vojakov, 40 lietadiel a 32 lodí

 

Výstraha pre cvičenie NATO

Na Kryme sa konala previerka systému protivzdušnej obrany, v priebehu ktorej boli stíhačky Su-30SM, Su-27 a tiež bombardéry Su-24 a bojové vrtuľníky kontrolnými cieľmi pre komplexy protivzdušnej obrany S-400. Ako oznámil náčelník oddelenia informačného zabezpečenia Čiernomorskej flotily kapitán druhého stupňa Alexej Rulev, plnilo letectvo úlohy tak v maximálnej vzdialenosti od zóny detekcie radarov, tak aj vo veľmi malých výškach za využitia terénu, čo značne komplikovalo úlohu protivzdušnej obrany Krymu. Bojové jednotky komplexov S-400 Triumf a Pancir ciele zachytili a vykonali elektronické štarty (bez faktickej streľby). Na Ministerstve obrany RF podotkli, že sily Čiernomorskej flotily kontrolujú akcie účastníkov NATO manévrov.

Vlado Šinko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov