Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

“Toto je jeden z najsilnejších a najrozsiahlejších útokov, ktoré sme pozorovali”: Hackeri zaútočili na dve stovky spoločností

Švédsko, 4.júl 2021 (AM) – Hackerská skupina zaútočila pomocou ransomvéru na približne 200 zahraničných spoločností. Informáciu priniesla bezpečnostná spoločnosť Huntress Labs. Terčom boli podľa nej spoločnosti, ktoré poskytujú IT podporu malým a stredným podnikateľom. Vrátane napríklad Synnex Corp. a Avtex LLC. Ich hacknutím hackeri získavajú prístup k počítačom spoločností, ktorým tieto spoločnosti slúžia. Niekoľko reťazcov supermarketov vo Švédsku, vrátane jedného z najväčších v krajine, Coop Sweden, sa tak stalo obeťou kybernetických zločincov . Podľa švédskej televíznej stanice SVT použila softvér Kaseya-Software .


 

Hackovanie narušilo pokladničné systémy. Spoločnosť Coop Sweden bola nútená uzavrieť 800 svojich pobočiek pred vyriešením problému. V niektorých prípadoch sa na obrazovkách napadnutých počítačov objavila textová správa, ktorá za obnovenie systému požadovala výkupné. Odborníci na kybernetickú bezpečnosť tvrdia, že by sa mohol zvýšiť počet obetí kybernetických útokov.

“Toto je jeden z najsilnejších a najrozsiahlejších útokov, ktoré sme pozorovali.” Cieľom hackerského útoku je zjavne čisto zisk, “uviedol Andrew Howard, šéf švajčiarskeho poskytovateľa služieb kybernetickej bezpečnosti Kudelski Security.

 

Podľa neoverených informácií za útokom môže byť ruská hackerská skupina REvil, podobne ako pri májovom hacknutí najväčšieho brazílskeho dodávateľa mäsa, JBS SA. Spoločnosť zaplatila výkupné vo výške 11 miliónov dolárov. V máji zaútočili hackeri zo skupiny DarkSide, ktorá je takisto spájaná aj s Rusmi, na americkú ropovodnú spoločnosť Colonial Pipeline. Musela na týždeň odstaviť svoje siete a zaplatiť hackerom 4,4 milióna dolárov v bitcoinoch.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov