.
Aktuality, História,

Unikátne dokumenty o príprave vojny ZSSR s Nemeckom hovoria o kvalite práce generálneho štábu

V Moskve boli Ruskou historickou spoločnosťou (RHS) zverejnené unikátne tajné dokumenty Generálneho štábu Červenej armády z jari 1941, ktoré vyvracajú mýtus o tom, že ZSSR sa chystal napadnúť hitlerovské Nemecko. Archívy dokazujú iba to, že Sovietsky zväz sa chystal len odvetiť na vpád Wehrmachtu.


 

Počas podujatia sa konala výstava dokumentov Ústredného archívu MO RF. Predstavené boli aj: „Schéma rozmiestňovania strategických síl ZSSR“ a „Schéma pomeru síl“ (príloha k hláseniu ľudového komisára obrany ZSSR S. Timošenka a náčelníka Generálneho štábu Červenej armády G. Žukova Josifovi Stalinovi so zdôvodneniami ohľadne plánu strategického rozmiestňovania OS ZSSR na prípad vojny s Nemeckom a jeho spojencami z 15. 5. 1941).

 

„Schéma pomeru síl“ je unikátnym dokumentom, ktorý bol prvýkrát verejne predstavený, prezradil vedecký pracovník Nemeckého historického inštitútu v Moskve Sergej Kudrjašov a vysvetlil, že z tohto dokumentu vyplýva, že v Generálnom štábe ZSSR už päť týždňov pred nemeckým útokom vedeli, že hitlerovci uskutočnia hlavné údery tromi skupinami armád – „Sever“, „Stred“, „Juh“ a že spojenecké Fínsko zaútočí smerom na Leningrad.

 

„Ak si porovnáte ´Schému pomeru síl´ s mapou plánu „Barbarossa“, uvidíte, že sú si veľmi blízke. Nasvedčuje to, že profesionálna úroveň nášho generálneho štábu bola veľmi vysoká, že jeho vysokí dôstojníci správne vnímali situáciu a pracovali kvalitne,“ poznamenal Kudrjašov.

 

„Schéma pomeru síl“ je prácou predovšetkým náčelníka Hlavnej operačnej správy GŠ Nikolaja Vatutina a jeho zástupcu Alexandra Vasilievského. Zakreslil ju osobne Vatutin,“ dodal historik.

 

Zmysel „Schémy rozmiestnenia strategických síl ZSSR“ je v otázke, ako vzdorovať nacistickej agresii, ak bojová činnosť už prebieha a čo má v takom prípade robiť Červená armáda.

 

„K jari 1941 v generálnom štábe, v ľudovom komisariáte obrany a aj v najvyššom velení, vrátane Stalina, dospeli k (nesprávnemu – pozn. –vmi-) záveru, že hlavným bojiskom sa stane juhozápadný smer. V tom bola všetka logika. Dĺžka frontu sa kalkulovala na 1800 km, bol tu široký operačný priestor, nebolo tu lesov a vodných priehrad. Na tomto smere mala Červená armáda značnú prevahu,“ povedal Kudrjašov a vysvetlil, že sovietske politické vedenie dospelo k polovici mája 1941 k názoru, že ak hitlerovci zaútočia na severe a západe, tak južný mohutný úder Červenej armády Wehrmacht zrejme nedokáže zadržať.

 

„Podtrhujem: nehovoríme tu o plánoch prepadnutia Nemecka Sovietskym zväzom,“ zdôraznil Kudrjašov. „Schéma rozmiestňovania strategických síl ZSSR“ predpokladá, že vpád Nemecka na územie ZSSR sa už udial, a poukazuje na to, že vojna už prebieha. Ďalej prezrádza, ako bude v rámci odvety konať Červená armáda. „Hovorí sa tu o obmedzenej vojenskej operácii v počiatočnom období vojny. Áno, (zakreslené) bojisko je veľké, no nie sú tu vyznačené žiadne šípky, smerujúce do Európy na jej zabojovanie,“ spresnil expert.
Ďalej historik uviedol, že plány z polovice mája 1941 boli prekazené udalosťami, ktoré sovietsky generálny štáb nemohol predvídať, vrátane toho, že na západnom smere Červená armáda nedokáže zadržať nemecký útok.

 

Nedávno predseda RHS Sergej Naryškin prezradil, že pár dní pred nemeckým prepadom ZSSR Stalin nariadil zahraničnej rozviedke opätovne preveriť informácie o pripravovanom vpáde. Analytický materiál bol pripravený, no Stalinovi ho nestihli predstaviť.
Vladimír Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov