Maria Zacharovová
Aktuality, Bezpečnosť,

Maria Zacharovová: USA trvalo 20 rokov, kým si priznali chybu v Afganistane

Oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová komentovala rozhodnutie Washingtonu stiahnuť jednotky z Afganistanu. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psaki predtým uviedla, že americkí vojaci opúšťajú krajinu, pretože problém „sa nedá vyriešiť vojenskými prostriedkami“.


 

Zacharovová poznamenala, že americká vláda stratila dve desaťročia a veľa životov pokým situáciu pochopila. Okrem toho zdôraznila, že Washington nepovažuje za potrebné podať správu o pokroku operácie.

„Dovoľte mi, aby som vám pripomenula, že do Afganistanu vstúpili na základe mandátu Rady bezpečnosti OSN. Je pravda, že nikdy neinformovali medzinárodné spoločenstvo o vykonanej práci. Výsledok, ako sa hovorí, je zrejmý,“ napísala Zacharova vo svojom Telegram-kanáli.

 

O stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu hovoril aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Absolvoval prednášku na Ďalekovýchodnej federálnej univerzite na tému „Medzinárodné aktivity Ruska pre rozvoj ruských regiónov“. Minister zahraničných vecí poznamenal, že stiahnutie sa z USA znamená, že Washington uznáva zlyhanie svojej stratégie v Afganistane.

 

Taliban vyhlásil, že má pod kontrolou 85 % územia Afganistanu

Afganské militantné hnutie Taliban v piatok vyhlásilo, že má pod kontrolou 85 percent územia Afganistanu. Tvrdenie, ktoré odznelo na konci návštevy delegácie Talibanu v Moskve, poskytuje oveľa vyššie číslo ako predošlé vyhlásenia hnutia o tom, že kontrolujú viac ako tretinu z 421 okresov a okresných centier v krajine. Podľa agentúry AP ho však nie je nemožné overiť. Vláda v Kábule zatiaľ na toto tvrdenie nereagovala.

 

Taliban zaznamenal od polovice apríla, keď americký prezident Joe Biden oznámil stiahnutie amerických vojakov do septembra, značné teritoriálne zisky. Nedávno sa militanti prehnali cez desiatky okresov a prevzali tam kontrolu, často bez boja. Za posledný týždeň zaistili hraničné priechody s Tadžikistanom, Uzbekistanom a vo štvrtok aj s Iránom. Postup hnutia tento týždeň prinútil stovky afganských vojakov k úteku do Tadžikistanu, kde sa nachádza ruská vojenská základňa. Tadžikistan následne zmobilizoval 20-tisíc záložníkov s cieľom posilniť ochranu južnej hranice.

 

Na tlačovej konferencii v Moskve však Taliban sľúbil, že nebude útočiť na provinčné hlavné mestá alebo ich obsádzať za použitia sily a vyjadril nádej „politického riešenia“ situácie s Kábulom. Hnutie v tejto veci poskytlo záruky afganským úradom a zároveň požiadalo o prepustenie viac talibanských väzňov z afganských väzení, povedal vyjednávač hnutia Mawláwí Šahabuddín Diláwar. Následne povedal, že Taliban kontroluje 85 % Afganistanu.

 

Taliban tiež sľúbil, že „nedovolí nikomu, žiadnemu jednotlivcovi ani žiadnemu subjektu využívať pôdu Afganistanu proti susednej krajine, regionálnej krajine a krajine sveta, vrátane USA a ich spojencov“.

„Nechceme bojovať. Chceme nájsť politické riešenie prostredníctvom politických rokovaní,“ povedal hovorca Talibanu Muhammad Suhajl Šahín.

 

Delegácia Talibanu počas svojej návštevy Moskvy okrem iného prisľúbila, že hnutie neohrozí Rusko ani jeho spojencov v strednej Ázii. Moskva viedla v Afganistane desať rokov vojnu, ktorá sa skončila v roku 1989 stiahnutím sovietskych jednotiek. Rusko, ktoré v krajine súperí o vplyv s USA, sa do Afganistanu vrátilo ako sprostredkovateľ medzi rôznymi znepriatelenými frakciami. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že kontakty Moskvy s Talibanom sú „nevyhnutné vzhľadom na to, ako intenzívne sa vyvíja situácia v Afganistane a ako sa vyvíja situácia na hraniciach medzi Afganistanom a Tadžikistanom“.

 

Militantné hnutie Taliban ovládlo v piatok najväčší hraničný priechod medzi Afganistanom a Iránom

„Prístav v meste Islám Kalaa je už úplne v našej moci a pokúsime sa ho dnes opäť uviesť do prevádzky,“ povedal agentúre AFP hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. Afganské ministerstvo vnútra túto informáciu pre AFP potvrdilo s tým, že momentálne organizuje proti islamistom protiútok. Islám Kalaa je sídlom jedného z hlavných vnútrozemských prístavov v Afganistane. Prechádza tadiaľ väčšina tovaru smerujúceho do Iránu aj z Iránu. Ide už o druhý hraničný priechod v tejto stredoázijskej krajine, ktorý islamisti dobyli odvtedy, čo v reakcii na stiahnutie amerických síl spustili rozsiahlu vojenskú ofenzívu. Postup Talibanu sa výrazne zrýchlil po tom, čo americké sily opustili svoju najväčšiu základňu Bagrám. Najvýznamnejšie úspechy dosiahli talibovia na severe Afganistanu – v niekdajšej tradičnej bašte USA a ich spojencov.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov