Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

“Pentagon je v panike.” Briti odhalili “hlavný problém” americkej armády

Čitatelia britského denníka Daily Mail po informácii o nedávno uverejnenej správe Pentagonu o riziku novej jadrovej vojny kvôli Rusku a Číne skritizovali ministerstvo obrany za jeho politiku.


 

Americké ministerstvo obrany v júli uverejnilo správu, podľa ktorej Rusko, Čína a Severná Kórea údajne zvyšujú množstvo svojich jadrových zbraní, zatiaľ čo USA sa pokúšajú dohodnúť sa na znížení arzenálu.

 

Britskí užívatelia vyjadrili názor, že najväčším problémom armády Spojených štátov nie sú vojenské stratégie jej geopolitických oponentov, ale akcie jej vedenia, ktoré je príliš znepokojené problémami rodovej nerovnosti v radoch vojakov.

 

“Zároveň si robíme starosti, ktoré zámeno správne vysloviť,” napísal jeden z čitateľov.
“Amerika je zamestnaná tými najhlúpejšom vecami. Zámenami on / ona / oni. To je to, čo nás znepokojuje? Nie hackeri, nie vojenské úspechy alebo niečo, čo nám zaistí bezpečnosť, “súhlasili ďalší čitatelia s predchádzajúcim komentátorom.

 

Jeden používateľ sa tiež domnieva, že vytvorenie obrazu zahraničného protivníka môže byť súčasťou stratégie na zvýšenie financovania ministerstva. “Je to Pentagon, ktorý panikári, že absencia” hrôzostrašných darebákov “v mysli verejnosti znamená menej peňazí v rozpočtoch,” uvádza sa v komentároch k článku.

 

“Všimnite si, že Američania najskôr vnímali ako predpokladanú hrozbu Rusko. Potom sa začali sústrediť na Čínu. A potom ich pomaly zviazali k sebe, akcie Pentagonu môžeme predvídať ako v lacnej knihe, “dodávajú čitatelia.

 

Mnohí čitatelia Daily Mail tiež zdôraznili, že všetky peniaze a úsilie, ktoré svetové mocnosti vynakladajú na vyzbrojovanie a udržiavanie armád, by mali byť vynaložené na vedecké úspechy a rozvoj ľudstva.

 

Tento týždeň vydal Pentagon správu za rok 2020 o jadrových hrozbách, v ktorej dospel k záveru, že svet smeruje k jadrovej vojne. Podľa tohto referátu Rusko a Čína modernizujú a rozširujú svoj arzenál. Severná Kórea urýchlila testovanie rakiet, v ktorých dosahu sú štáty Ameriky, a Irán má technológiu na výrobu jadrových zbraní do jedného roka od prijatia príslušného rozhodnutia.

 

Správa uvádza, že USA rokujú o jadrových obmedzeniach od roku 2010, ale “ani jeden potenciálny protivník neznížil ani úlohu jadrových zbraní vo svojej národnej bezpečnostnej stratégii, ani počet rozmiestnených jadrových zbraní”.

 

“Naopak, rozhodne sa pohybovali opačným smerom,” uvádza sa v správe. “Výsledkom je, že v niekoľkých častiach sveta sa zvyšuje pravdepodobnosť regionálnych konfliktov s účasťou jadrových mocností, a tiež pravdepodobnosť eskalácie jadrových zbraní v krízových situáciách alebo konfliktoch,” citujú správu britskej noviny Daily Mail.

 

Britské námorníctvo zameralo svoje sily na hľadanie záhadnej ruskej ponorky
Potom, čo britský torpédoborec na konci minulého mesiaca vstúpil do ruských teritoriálnych vôd na Kryme, námorné napätie medzi Ruskom a Spojeným kráľovstvom explodovalo na najvyššiu úroveň od studenej vojny. Moskva varovala Londýn pred ďalšími “provokáciami”. Spojené kráľovstvo však namietalo, že bude pokračovať v podobných plavbách.

 

Britský denník The Telegraph preto dnes prišiel s informáciou o novej operácii, ktorú štyri dni po incidente v Čiernom mori z 23. júna uskutočnilo Britské kráľovské námorníctvo vo východnom Stredomorí. Britské protiponorkové vrtuľníky Merlin, vyzbrojené sonarovým systémom, pátrali po “ruskej ponorke”, ktorá vraj prenasleduje údernú skupinu lietadlovej lode HMS Queen Elizabeth.

 

Jeden z vrtuľníkov Merlin bol vraj vypustený zo samotnej lode HMS Queen Elizabeth, ďalší vzlietol z Fort Victoria, zásobujúcej lode a tankery Royal Fleet Auxiliary. Prinajmenšom jeden sonar bol zhodený do vody.

 

Ruská ponorka, údajne zapojená do prenasledovania, je Projekt 636 Varšavjanka, (v kóde NATO Kilo), čo je supertichá dieselelektrická ponorka známa tým, že spôsobuje ťažkosti obrannému štábu NATO kvôli extrémne nízkej hladine hluku a schopnosti plížiť sa k nepriateľským vojnovým lodiam. Táto konkrétna ponorka bola údajne umiestnená pri Cypre, aby sledovala lietadlá kráľovského letectva útočiace na Daeš v Sýrii a aby bola súčasťou nasadenia ruskej čiernomorskej flotily v Stredozemnom mori.

 

Zdroje Telegraphu neuviedli, či bolo námorníctvo schopné identifikovať ruskú ponorku. Hovorca ministerstva obrany však novinám povedal, že aj keď “operatívne záležitosť tohto druhu nekomentuje, môže však potvrdiť, že sú zavedené rozsiahle opatrenia na ochranu HMS Queen Elizabeth a lodí britskej skupiny Carrier Strike Group”.

 

Bojová skupina vedená HMS Queen Elizabeth je aktuálne na svojej prvej ceste, aby predviedla koncept premiéra Johnsona “Globálna Británia”, ktorého cieľom je obnoviť imidž kráľovského námorníctva ako “najhrozivejšej európskej námornej sily” a demonštrovať schopnosť vykonávať operácie globálne. V súčasnej dobe sa hovorí, že skupina lietadlových lodí mieri k Indickému oceánu.

Vlado Šinko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov