Hisar A +
Aktuality, Pozemná technika,

Turecko posilňuje protivzdušnú obranu novými protilietadlovými raketovými systémami Hisar

Turecko pokračuje v zlepšovaní svojej protivzdušnej obrany. Velenie vyhlasuje, že na posilnenie protivzdušnej obrany boli nasadené protilietadlové raketové systémy Hisar v modifikáciách A + a O +.


 

Hisar A + je systém protivzdušnej obrany tureckej výroby, ktorý umožňuje chrániť objekty na zemi pred letectvom pohybujúcim sa aj v relatívne nízkych výškach a vzdialenostiach. Maximálny dosah zničenia cieľa je 15 km. Inštalácia so štyrmi raketami je nainštalovaná na platforme FNSS ACV-30. Tieto komplexy sa uvádzajú do sériovej výroby.

 

Hisar O + sa týka systémov PVO stredného doletu. Rakety tohto komplexu môžu ničiť ciele na vzdialenosti od 3 do 25 km. Dosah detekcie cieľa stíhacieho typu je pre Hisar O + až 60 km. Ismail Demir, vedúci tureckého riaditeľstva obranného priemyslu uviedol, že dve verzie protilietadlového raketového systému umožňujú pracovať na rôznych druhoch cieľov v závislosti od výšky a dosahu.

“Tieto raketové systémy sú účinné proti nepriateľským lietadlám, vrtuľníkom, riadeným strelám, bezpilotným prostriedkom a raketám vzduch-zem”, uviedol  Ismail Demir.

 

Súčasti systému protivzdušnej obrany Hisar A +, ako sú radary, kontrolné a monitorovacie zariadenia a zariadenia na riadenie paľby, boli vyrobené spoločnosťou Aselsan. Ďalšia turecká spoločnosť Roketsan vyvinula priamo raketomet. Video z použitia systému PVO Hisar:

 

Turecko predtým kúpilo systém protivzdušnej obrany S-400 od Ruska napriek hrozbám zo strany USA. Ako trest za nákup a nasadenie týchto ruských systémov PVO stiahli Američania Turecko z programu spoločného vytvárania stíhačiek F-35 (hoci Ankara už za dodávky lietadiel zaplatila), uvalili tiež sankcie proti riaditeľstvu obranného priemyslu, zmrazením zahraničných účtov.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov