Ilustračné foto: americký útočný vrtuľník AH-64E Apache
Aktuality, Bezpečnosť,

Maria Zacharovová: Máme dôkazy o spolupráci USA s „Islamským štátom“

Rusko už skôr signalizovalo, že disponuje dôkazmi o spolupráci USA s militantmi z teroristickej skupiny Islamský štát v Afganistane. Oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová to dnes opäť pripomenula.


 

„Ak ide o dôkazy, uviedli sme ich viackrát. Robíme to však nie podľa anglosaskej tradície, keď v Rade bezpečnosti OSN ukazujú skúmavky a potom sa ukáže, že boli falošné, robíme to na základe faktov,“ povedala Zacharovová.

„Veríme, že tieto informácie postačujú na vyvodenie primeraných záverov o spolupráci medzi USA a bojovníkmi ISIS.“

 

Zacharovová poznamenala, že Ruská federácia už poskytla informácie, ktoré má a je možné ich použiť v medzinárodných štruktúrach vrátane OSN. Okrem iného Rusko upozornilo na lety vrtuľníkov bez identifikačných značiek v oblasti aktivít militantov z ISIS, hlavne na severe Afganistanu. Teroristom boli takýmto spôsobom privážané posily a odvážali sa mŕtvi a zranení.

„Bez vedomia USA, síl NATO, ktoré úplne ovládali vzdušný priestor Afganistanu, by sa takéto činnosti jednoducho nemohli uskutočniť,“ vysvetlila Zacharovová.

 

USA trvalo 20 rokov, kým si priznali chybu v Afganistane

Začiatkom mesiaca Maria Zacharovová  komentovala rozhodnutie Washingtonu stiahnuť jednotky z Afganistanu. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psaki predtým uviedla, že americkí vojaci opúšťajú krajinu, pretože problém „sa nedá vyriešiť vojenskými prostriedkami“.

 

Zacharovová poznamenala, že americká vláda stratila dve desaťročia a veľa životov pokým situáciu pochopila. Okrem toho zdôraznila, že Washington nepovažuje za potrebné podať správu o pokroku operácie.

„Dovoľte mi, aby som vám pripomenula, že do Afganistanu vstúpili na základe mandátu Rady bezpečnosti OSN. Je pravda, že nikdy neinformovali medzinárodné spoločenstvo o vykonanej práci. Výsledok, ako sa hovorí, je zrejmý,“ napísala Zacharova vo svojom Telegram-kanáli.

 

O stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu hovoril aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Absolvoval prednášku na Ďalekovýchodnej federálnej univerzite na tému „Medzinárodné aktivity Ruska pre rozvoj ruských regiónov“. Minister zahraničných vecí poznamenal, že stiahnutie sa z USA znamená, že Washington uznáva zlyhanie svojej stratégie v Afganistane.

 

USA sa neponáhľajú s evakuáciou svojich spolupracovníkov v Afganistane
Koalícia amerických spravodajských organizácií sa obrátila na amerického prezidenta Joe Bidena a Kongres s výzvou, aby udeľovali špeciálne prisťahovalecké víza (SIV) afganským novinárom a podporným pracovníkom pracujúcim pre americké médiá. Výzvu podpísalo 24 amerických mediálnych zdrojov.

 

„Ako súkromná organizácia sa všemožne snažíme podporovať našich súčasných i bývalých kolegov v Afganistane, ale bez pomoci americkej vlády hrozí ľuďom v Afganistane smrť,“ píše sa v texte.

„Oni a ich rodiny čelia hrozbe represálií zo strany Talibanu, ktorý považuje americkú tlač za cieľ. Taliban loví novinárov už dlho. Bez pomoci vlády USA je mnoho z týchto Afgancov popravovaných za to, že pomáhajú svetu zistiť, čo sa deje v ich krajine, zatiaľ čo sú tam americké jednotky.“

 

Výbor na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku pripravil aj mediálnu výzvu vláde USA, aby udelila núdzové víza Afgancom, ktorí pomáhali americkým jednotkám počas posledných 20 rokov vojny. Stiahnutie vojsk USA a NATO v posledných mesiacoch zvýšilo obavy, že sa Taliban opäť dostane k moci a že afganskí tlmočníci, novinári, dodávatelia a pomocný personál, predtým chránení silami USA a NATO, sa stanú obeťami islamistov.

 

Listy výboru boli adresované Bidenovi, americkému ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi a vedúcim predstaviteľom amerického Kongresu, najmä Chuckovi Schumerovi, Mitchovi McConnellovi, predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosi a Kevinovi McCarthymu. Minulý týždeň bol zabitý indický novinár, laureát Pulitzerovej ceny, Danish Siddiqi, ktorý pracoval pre agentúru Reuters, počas reportáže z miesta bojov na priechode Spin Boldak na hranici s Pakistanom.

 

Viac ako 20 tisíc ľudí čaká na evakuáciu z Afganistanu do Spojených štátov v rámci špeciálneho imigračného programu. Oznámil to v stredu na špeciálnom telefonickom brífingu pre novinárov vysoký hovorca ministerstva zahraničia.

„Celkový počet uchádzačov o tento program je viac ako 20 tisíc,“ uviedol a dodal, že polovica z nich „neprešla ani počiatočnými fázami procesu registrácie“. Diplomat dodal, že nevie o tom, odkiaľ americké médiá získali informácie o väčšom počte Afgancov, ktorí by mali byť evakuovaní do USA.

 

Podľa skôr zverejnených informácií USA už vydali 2500 osobitných imigračných víz Afgancom, ktorí spolupracovali s americkou armádou. Evakuovaní budú dočasne ubytovaní vo Fort Lee vo Virgínii. Podľa správ západných médií asi 18 000 Afgancov, ktorí pomáhali americkej armáde vrátane tlmočníkov a ďalších 53 000 členov rodiny dúfa, že dostanú prisťahovalecké víza do USA.

 

Je to však dosť zdĺhavý proces, preto sa rozhodlo o ich evakuácii. Americkí zákonodarcovia a aktivisti v oblasti ľudských práv vyzývajú vládu Washingtonu, aby poslala týchto Afgancov na tichomorský ostrov Guam, ktorý je vo vlastníctve Spojených štátov. Ako už informoval denník „The New York Times“, evakuácia z územia Afganistanu neposkytuje privilégiá v procese posudzovania žiadosti o americké vízum a tiež neposkytuje záruky, že títo ľudia nebudú v prípade odmietnutia deportovaní naspäť do vlasti.

Maroš Šolc

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov