Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí vojaci sa chystajú presťahovať bližšie k Rusku

Spojené štáty americké sa čoraz viac vzďaľujú od Blízkeho východu. Stiahli svoj vojenský kontingent z Afganistanu, ich misia končí tiež v Iraku. Terorizmus je porazený, uisťujú úradníci. Tieto slová však môžu byť len politickým rúškom.


 

Druhý odchod
“Irak je pre USA na Blízkom východe veľmi dôležitý a budeme hlboko zapojení do jeho záležitostí v priebehu celej mojej kariéry,” týmito slovami začal Joe Biden schôdzku s irackým premiérom Mustafom Al-Kadhimim v Bielom dome. Terajší prezident bol senátorom, keď v roku 2003 vtrhli Američania do tejto krajiny. Ukončenie bojových akcií v Iraku Biely dom prvýkrát oznámil v roku 2010. Biden bol vtedy viceprezidentom. O štyri roky neskôr však začala operácia Bytostné odhodlanie proti IS.

 

Teraz Joe Biden oficiálne oznámil ukončenie vojenskej misie v tejto krajine. “Naša úloha v Iraku bude obmedzená na to, aby sme boli prístupní, pokračovali vo výučbe a pomáhali irackým bezpečnostným silám,” vysvetlil prezident. Iné detaily neuviedol. Biden neodpovedal dokonca na otázku novinárov o tom, aké vojská zostanú v Iraku do decembra. “Záleží to na konkrétnej situácii v tej dobe,” pokúsila sa upresniť hovorca Bieleho domu Psakiová.

 

V Pentagone podotkli, že Spojené štáty “nesmú ignorovať problémy Blízkeho východu, ale pristupovať inak k ich riešeniu”. V krajine zostane len málo vojakov. Všetka pozornosť bude teraz venovaná “hrozbám z Číny a Ruska”. Podľa najnovších údajov sa nachádza v Iraku 2,5 tisíc amerických vojakov, koncom minulého roka prezident Donald Trump už znížil kontingent. Jediná americká základňa Ejn al-Asad leží 160 kilometrov severne od Bagdadu.

 

Zostávajúce riziká
Nehľadiac na víťazstvo nad IS, ktoré bolo vyhlásené v roku 2017, teroristické útoky pokračujú. V minulom týždni prevzali islamisti zodpovednosť za explóziu autobusu pri jednej z bagdadských tržníc. Zahynulo minimálne 30 ľudí. Na Američanov útočia oddiely bojovníkov podporovaných Iránom. V marci Ejn al-Asad ostreľovali raketami, jeden človek zahynul. V máji zaútočilo  na základňu bezpilotné lietadlo s výbušninou, v júli ďalší raketový útok a tri zranenia. Premiér Mustafa Al-Kadhimi sa považuje za priateľa Washingtonu . Pokúsil sa priviesť k rozumu skupiny spojené s Iránom. A zároveň odsúdil nedávne útoky amerického letectva na proíránské útvary pozdĺž hranice so Sýriou ako porušujúce zvrchovanosť Iraku.

 

V USA zo svojej strany vytýčili úspechy irackého premiéra v obnovovaní krajiny. V júni navštívili Bagdad jordánsky kráľ Abdalláh II. a egyptský prezident Abdal al-Fattah as-Sisi, prvý egyptský predák, ktorý navštívil Irak od 90. rokov. USA sa tiež zaviazali dodať Iraku 500 tisíc dávok vakcíny Pfizer v rámci medzinárodného programu COVAX. Vakcína bude dodaná v najbližších štrnástich dňoch, povedal Biden. Chorobnosť v krajine sa zvýšila, a navyše sú stále častejšie požiare v nemocniciach. Okrem toho uvoľní Washington 5,2 milióna dolárov na misiu OSN pre pozorovanie parlamentných volieb, ktoré sa budú konať v októbri potom, čo boli niekoľkokrát odložené. Podľa názoru odborníkov má al-Kadhimi dosť dobré šance.

 

Politické rúško
O úplný odchod USA z Iraku ale nejde, podotýkajú viacerí odborníci. Washington dlho bojoval o toto významné strategické predmostie, hovorí politologička, expertka Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti Jelena Suponinová. Vyhlásenie o stiahnutí vojsk sú podľa jej názoru “politickým rúškom”, treba plniť sľuby dané americkým voličom. Je dôležitá tiež verejná mienku v Iraku. “Miestni politici vyvíjajú nátlak na Mustafu al-Kadhimiho. Politická situácia v krajine je dosť zložitá a pozícia premiéra nie je veľmi pevná, “podotýka politologička.

 

Pred siedmimi rokmi, keď sa vrátili USA do Iraku, bola vojna s terorizmom realitou, pripomína orientalista a publicista Alexej Ontikov. “Američania zohrali dôležitú úlohu vo víťazstvo nad IS. Sú ale otázky k metódam, ktoré pritom vyžívali, napríklad v Mosule, kde bolo mesto prakticky úplne zničené, “uviedol.

 

A teraz samy iracké úrady Američanov poprosili, aby odišli. “Keď priletel Donald Trump na základňu v Iraku, veľvyslanec USA takmer rozkázal irackému premiérovi, aby tam išiel a stretol sa s prezidentom. Ten ale odmietol. Tento príbeh sa dostal do médií, bol to veľký škandál. “A potom zaútočili Američania na letisko v Bagdade a zabili Sulajmáního. A znovu sa začalo hovoriť o potrebe stiahnutia amerických vojsk, “dodal.

 

A predsa sa americkí vojaci sotva vrátia ihneď domov, uvažuje vedecký pracovník Strediska orientalistických výskumov Danila Krylov. “Pravdepodobne bude už tradičný trik s prechodom z jednej arabskej krajiny do druhej, v danom prípade do Sýrie. Ministerstvo obrany Ruska neraz oznámilo, že sa americkí vojaci z Iraku presťahovali na základne v Sýrii, ” vysvetľuje odborník. Je úplne pravdepodobné, že štáby a strediská pre zber výzvedných informácií v Iraku budú prevedené z vojenského bloku do diplomatického. “Je dávno známe, že Američania využívajú diplomatické imunity pre spravodajské a iné špeciálne služby,” dodáva Krylov.

 

Pozor na Čínu
Mnohí Američania sa domnievajú, že zatiaľ čo bojovali s terorizmom a nevenovali patričnú pozornosť iným regiónom, na Ďalekom východe načerpala silu Čína. Teraz je to hlavná hrozba pre USA, a je potrebné všetky sily poslať tam. Prioritu má teraz už nie Centrálne, ale Tichomorské vojenské velenie.

 

Logika novej éry veľmocenskej konfrontácie s Čínou núti USA k tomu, aby prehodnotili ciele a posunuli dôrazy, súdi Maxim Sučkov, riaditeľ Strediska perspektívnych amerických výskumov Štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov v Moskve.
“Konfrontácia môže byť dlhodobá, a to znamená, že je potrebné prieberčivo pristupovať k využitiu zdrojov. Blízky východ už dávno Washington ťažil, pokusy Obamu a Trumpa nejako optimalizovať vojenskú prítomnosť však narážali na odpor Pentagonu, “hovorí Sučkov.
Ak máme zhrnúť výsledky, tie nie sú práve najlepšie. Američanom sa nepodarilo vybudovať fungujúci samostatný a obranyschopný systém v Iraku. S ich odchodom mier a pokoj nenastanú, teroristická hrozba ostáva. Čas ukáže, ako budú pracovať americkí inštruktori a poradcovia v nových podmienkach.

Vlado Šinko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov