Hirošima
Aktuality, História,

Odtajnené a prekvapivé hlásenie. Veľvyslanec ZSSR o Hirošime a Nagasaki po bombardovaní

Pri príležitosti 70. výročia bombardovania Hirošimu a Nagasaki bolo odtajnené hlásenie veľvyslanca ZSSR v Japonsku o stave japonských miest po mesiaci od atómového útoku.


 

V dokumente, uverejnenom na stránke ruskej historickej spoločnosti a získanom z archívu zahraničnej politiky Ruska, sú popisy zničenia infraštruktúry, ich typy a charakter chorôb vyvolaných atómovým výbuchom.

 

V Hirošime…
…sovietski špecialisti konštatovali, že zničené boli takmer všetky budovy. Odolali len stavby so železobetónu. „Rajón účinkov bomby mal 5 – 8 km. Vo vzdialenosti 5 – 7 km od epicentra výbuchu sme nevideli ani jednu budovu, ktorá by nebola zasiahnutá“, hovorí sa v správe.
Sovieti si tiež všimli, že listy na stromoch boli spálené nerovnomerne, ba niektoré vôbec neboli zasiahnuté. „Dá sa z toho usudzovať, že energia bomby sa nešírila kompaktnou masou, ale zhlukmi, výsledkom čoho boli niektoré úseky nezasiahnuté“, vysvetľujú autori hlásenia.
Týmto je vysvetlená aj skutočnosť, prečo na vzdialenejších úsekoch niektorí ľudia boli veľmi ožiarení a iní vôbec neutrpeli. „V rádiuse 1 km od epicentra bolo zničené všetko živé“, uvádza sa v dokumente.

 

Miestni obyvatelia, ktorí sa vrátili na zhorenisko a pokúšali sa obnoviť si svoje príbytky, uvádzali, že na okrajoch mesta sa tiesnia desaťtisíce ľudí, ktorým sa podarilo prežiť.

 

 

Sovietski diplomati navštívili aj nemocnicu, v ktorej sa nachádzali ožiarení Japonci. Zaznamenali pri tom základné typy „atómových“ zranení. V prvom rade ľudia mali spálené nechránené časti tela, no nikto nemal poškodené oči. V hlásení sa uvádza: všetci, ktorí nemali v čase výbuchu prikrývku hlavy, stratili vlasy. „Po vyzdravení im na lebkách začínajú rásť chumáče vlasov“.

 

Japonský lekár Fukuhara sa zmienil, že atómové lúče v prvom rade zasiahli ľudskú krv a spôsobili zníženie počtu bielych krviniek. Ľuďom sa otvárali silno krvácajúce rany, stúpala im telesná teplota až do 41 stupňov. Dodal tiež, že všetci, ktorí sa po výbuchu hneď vrátili do mesta, zomreli do niekoľko dní. A tí, ktorí sa napili, či umyli vo vode z okolia výbuchu, „zomierali okamžite“.

 

Po rozhovore s miestnymi ľuďmi, ktorí príliš neutrpeli, Sovieti skonštatovali, že „najlepším ochranným odevom proti uránovej bombe je guma a každý elektrický izolant“.

 

Svedkovia atómového úderu rozprávali, že „hluk výbuchu a jeho záblesk“ bolo badať na vzdialenosť 30 – 50 km.
Lekári v nemocnici vyhlásili, že videli, ako na mesto padajú bomby. Už spomínaný Fukuhara tvrdil, že na Hirošimu boli zhodené tri bomby. „Dve nevybuchnuté boli podľa neho vyzdvihnuté vojakmi a v súčasnosti sa študujú“, hovorí sa v dokumente. No v hlásení sa zároveň spresňuje, že túto informáciu nepotvrdzujú všetci očití svedkovia.

 

V Nagasaki…
Najviac bola zničená nová časť mesta, nakoľko od starej je oddelená. V čase návštevy sovietskych diplomatov bolo v meste cítiť silný mŕtvolný zápach, pretože spod závalov sa stále nepodarilo odstrániť všetky pozostatky.
Vladimír Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov