Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zvláštnosti taktiky boja Talibanu

Afgánske médiá s odvolaním sa na informačné zdroje kontrolované teroristickým hnutím Taliban uvádzajú, že vládne sily stratili kontrolu nad Kunduzom. Kunduz je veľké afganské mesto, ktoré sa nachádza 50 km od hraníc s Tadžikistanom. V provincii žije asi 1 milión ľudí. Taliban tvrdí, že Kunduz sa dostal pod ich úplnú kontrolu.


 

V Kunduze pokračujú ohniskové boje. Vládne sily však už stratili kontrolu nad mestom. Podľa Talibanu musia buď zložiť zbrane a vzdať sa, alebo budú zničení. Militanti Talibanu zabavili bydlisko regionálneho guvernéra, policajné oddelenie, niekoľko kľúčových administratívnych budov a územie vojenského útvaru. Pod kontrolu Talibanu sa dostala aj väznica, v ktorej bolo uväznených niekoľko stoviek členov tejto teroristickej štruktúry.

 

Taliban sa tak za posledné tri dni zmocnil tretieho administratívneho centra provincií Afganistanu. Vojenskí experti zároveň poznamenávajú, ako premyslene militanti postupujú počas operácií. Obvykle sa vyvíjajú podľa jedného scenára: Po prvé, Taliban pristupuje k mestu z kľúčových smerov, blokuje zásobovanie afganských bezpečnostných síl, únikové cesty, potom rýchlo vstúpi do mesta najmenej z 3-4 smerov a rozreže ho na zóny ovládania. Afganské bezpečnostné sily sú tak zbavené možnosti komunikovať.

 

Potom Taliban začne „upratovať“ centrá odporu. Za dôležitý a dosť zvláštny aspekt tu možno považovať skutočnosť, že afganské sily čoraz menej prichádzajú na pomoc tým jednotkám, ktoré sú uzavreté v mestách. Tie sa môžu iba vzdať alebo bojovať až do konca.

 

Ďalším dôležitým faktorom taktiky Talibanu je používanie mobilných jednotiek. V tomto prípade je palebná podpora poskytovaná z dominantných výšok v blízkosti mesta alebo z najvyšších budov v samotnom meste. Preto Taliban pred začiatkom bojov prijíma všetky opatrenia, aby dostal takéto budovy pod svoju kontrolu. A stále častejšie sa im to darí.

 

Talibanci pózujú v rúchu maršala Dostuma v jednom zo zajatých sídiel

 

USA ponechali Talibanu viac ako 1 000 obrnených vozidiel

Zaujímavosťou je, že hlavné sily Talibanu vstúpili do zajatého Kundúzu v automobiloch Humvee americkej výroby. Niektoré z týchto obrnených vozidiel boli získané v bojoch s afganskými bezpečnostnými silami, niektoré boli odobraté z území vojenských zariadení opustených Američanmi. Do rúk Talibanu prešlo za prvé dva týždne viac ako 1 000 amerických obrnených vozidiel. Podľa dostupných informácií sa Talibanu doteraz podarilo získať 715 amerických obrnených vozidiel Humvee, asi sto obrnených nákladných vozidiel, obrnené transportéry a dokonca niekoľko tankov.

 

 

 

 

„Odhaduje sa, že v prvých týždňoch bol Taliban schopný získať asi 715 vozidiel Humvee a ďalších ľahkých obrnených nákladných vozidiel, ako aj desiatky obrnených vozidiel a ťažkých delostreleckých systémov. Okrem iného sa vie o zaistení najmenej 2 tankov afganskej národnej armády, desiatok mínometných systémov a protilietadlových zbraní, z ktorých niektoré zostali po sovietsko-afganskej vojne v 80. rokoch, sedemnásť 122-mm húfnic D-30, 141 amerických nákladných vozidiel Navistar International, 21 obrnených vozidiel odolných proti mínam, buldozéry, bagre a iné vybavenie,“ informujú noviny „Soha“.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov