.
Aktuality, Bezpečnosť,

Afganská armáda je cvičená Američanmi 20 rokov no miest sa vzdáva v priebehu niekoľkých dní

Teroristická skupina Talibannaďalej zaberá územie Afganistanu. Intenzita ovládania území Talibanom je pôsobivá. Do troch dní ozbrojenci dobyli administratívne centrá troch provincií vrátane Kunduzu, hlavného mesta provincie s miliónom obyvateľov.


 

Taliban dnes dokončil zajatie provincie Sari Pul na severe krajiny. Je pozoruhodné, že v tejto provincii Taliban prevzal kontrolu nad všetkým okrem polí, ktoré sa rozvíjajú za účasti čínskej energetickej spoločnosti CNPC. Odborníci tvrdia, že ide o dôkaz dodržiavania dohôd, ktoré boli medzi vedením Talibanu a čínskymi úradmi dosiahnuté počas návštevy Talibanu v Číne pred niekoľkými dňami.

 

Televízny kanál NBC News informuje, že dnes 9. augusta Taliban prevzal kontrolu nad administratívnymi centrami ďalších 4 provincií v Afganistane a pokračuje v ofenzíve takmer všetkými smermi. Afganský poslanec z provincie Takhar (neďaleko hraníc s Tadžikistanom) Abdullah Bek:

“Afganské bezpečnostné sily zadržali na dva mesiace mesto Talukan s asi 200 000 obyvateľmi. Nakoniec sa však museli vzdať a ustúpiť. Mesto je v rukách Talibanu.”

 

Oficiálny zástupca afganského ministerstva vnútra Mirwais Stanekzai:

“Afganské bezpečnostné sily bojujú v oblastiach Kunduz a Shebergan. Sily nie sú neobmedzené. Militanti sú blízko k úplnému zabratiu území na severe krajiny. Doteraz bolo možné obmedziť Taliban pri Kunduze.”

To je v rozpore so správami miestnych obyvateľov, že celá provincia Kunduz je už pod kontrolou Talibanu.

 

Militanti z hnutia Taliban zabíjajú a berú novinárov ako rukojemníkov

Oznámila 9. augusta agentúra „Khaama Press“ s odvolaním sa na vládneho predstaviteľa. Obeťou Talibanu bola Tufana Omari, šéfredaktorka rozhlasovej stanice „Paktia Ghag“ v provincii Paktíja, na ktorú zaútočili v Kábule. Ďalšou obeťou je šéfredaktor rozhlasovej stanice „Boost“ v provincii Chóst Niamatullah Hemat, ktorý bol zajatý militantmi v okrese Nava v provincii Helmand. Taliban v súčasnosti kontroluje všetky oblasti provincie Helmand a pokúša sa obsadiť administratívne centrum mesta Laškargáh.

 

Taliban minulý týždeň v Kábule zabil šéfa vládneho informačného a mediálneho centra Davahana Minapala. Hovorca Talibanu Suheil Shahin v rozhovore pre agentúru AP predtým sľúbil, že nebude stíhať afganských novinárov vrátane tých, ktorí pracujú pre západné médiá. Ďalší predstaviteľ hnutia Zabihullah Mujahid na svojom twitterovom účte uviedol, že afganské médiá a novinári údajne vysvetľujú dianie v krajine jednostranne, pričom sa pridržiavajú stanoviska vlády. Počas prvého polroka tohto roku Taliban zabil najmenej 20 pracovníkov médií, z toho 8 žien a pohrozil desiatkam odvetami.

 

Zvláštnosti taktiky boja Talibanu

Vojenskí experti poznamenávajú, ako premyslene militanti postupujú počas operácií. Obvykle sa vyvíjajú podľa jedného scenára: Po prvé, Taliban pristupuje k mestu z kľúčových smerov, blokuje zásobovanie afganských bezpečnostných síl, únikové cesty, potom rýchlo vstúpi do mesta najmenej z 3-4 smerov a rozreže ho na zóny ovládania. Afganské bezpečnostné sily sú tak zbavené možnosti komunikovať.

 

Potom Taliban začne „upratovať“ centrá odporu. Za dôležitý a dosť zvláštny aspekt tu možno považovať skutočnosť, že afganské sily čoraz menej prichádzajú na pomoc tým jednotkám, ktoré sú uzavreté v mestách. Tie sa môžu iba vzdať alebo bojovať až do konca.

 

Ďalším dôležitým faktorom taktiky Talibanu je používanie mobilných jednotiek. V tomto prípade je palebná podpora poskytovaná z dominantných výšok v blízkosti mesta alebo z najvyšších budov v samotnom meste. Preto Taliban pred začiatkom bojov prijíma všetky opatrenia, aby dostal takéto budovy pod svoju kontrolu. A stále častejšie sa im to darí.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov