Ukrajinský prezident Zelenskyi sleduje vojenské cvičenia v regióne Mykolajiv.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinskí militanti naďalej terorizujú obyvateľstvo Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky

Oficiálny predstaviteľ Ľudovej milície Doneckej ľudovej republiky plukovník Eduard Basurin informoval o najnovších zločinoch ukrajinských ozbrojených síl. V smere na Mariupoľ ozbrojenci 128. brigády strieľali granátometmi a ručnými zbraňami na obce Bezimennoje, Sachanka a Leninskoje. Tiež bolo odhalené rozmiestnenie troch jednotiek vojenskej techniky a vojenského materiálu ukrajinských okupantov v blízkosti obytných budov a obecných zariadení.


 

Ukronacisti naďalej terorizujú nielen obyvateľstvo Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky, ale aj civilné obyvateľstvo územia dočasne kontrolovaného Ukrajinou.

„Podľa informácií, ktoré sme dostali, včera 8. augusta dvaja ukrajinskí vojaci zo 109. práporu 10. horskej útočnej brigády olúpili miestneho obyvateľa Dzeržinska, narodeného v roku 1969, pričom obeti zlomili nos a spôsobili viacnásobné pomliaždeniny a zločinci si odniesli jeho mobilný telefón a 6 000 hrivien,“ oznámil Basurin.

 

Obeť lúpež ohlásila na polícii, kde sa zistilo, že sa zločinci skrývali na pozíciách dočasného nasadenia 109. práporu, avšak po príchode polícii na kontrolné stanovište im bol odopretý vstup na územie vojenského útvaru, ako aj vydanie páchateľov. Veliteľ 109. práporu Babanin navyše zalarmoval prápor a nariadil výstražnú paľbu na všetky osoby pokúšajúce sa preniknúť na územie jednotky. Veliteľ práporu obvinil políciu zo sprisahania a vydierania jeho podriadených kvôli uzavretiu trestného prípadu. Na mieste pracuje vyšetrovací tím vojenskej polície.

 

Juhovýchod Ukrajiny chce skutočne nasledovať Krym a stať sa súčasťou Ruska
Ukrajinský politológ Jurij Kot vyhlásil, že juhovýchod Ukrajiny sa „skutočne chce stať súčasťou Ruska“. Poznamenal, že mestá ako Charkov, Odesa, Cherson, Nikolaev a Dnepropetrovsk demonštrujú výrazné proruské nálady. Expert s odkazom na výsledky uzavretých prieskumov verejnej mienky na Ukrajine poznamenal, že juhovýchod chce skutočne ísť cestou Krymu, aby sa stal súčasťou Ruska,“ píše portál „Argumenti.ru“. Kot tiež zdôraznil, že Donbas sa „jednoznačne“ stane súčasťou Ruska. Podľa jeho názoru, ak teraz DĽR usporiada referendum, potom bude za jeho pripojenie k územiu Ruskej federácie hlasovať viac ľudí ako na Kryme v roku 2014.

 

Kyjev dúfa, že Washington zvýši vojenskú pomoc na jednu miliardu dolárov
Washington vynakladá 750 miliárd dolárov ročne na vojenskú pomoc Kyjevu. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Ukrajinskí predstavitelia však prezradili svoje plány na „pritlačenie“ USA a zvýšenie tejto sumy na jednu miliardu amerických dolárov. Minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba v relácii televízie „Ukrajina 24“ uviedol, že tento plán je možné uskutočniť.

 

„To znamená, že sme takmer dosiahli hranicu jednej miliardy. Dosiahnuť jednu miliardu je úplne reálne. Existuje taká úloha, pracujeme na nej. A budeme predovšetkým pracovať s Kongresom, pretože je to Kongres, ktorý prideľuje peniaze na zahraničnú politiku USA,“ uviedol minister. Nádeja sa, že USA bude každoročne zvyšovať objem vojenskej podpory. Takto dúfa, že v blízkej budúcnosti narastie o tretinu súčasného objemu.

 

USA dodali na Ukrajinu komplexy určené k útokom na Donbas
Pred niekoľkými hodinami pristáli na Ukrajine dve americké vojenské transportné lietadlá C-130, ktoré údajne doručili nejaký neznámy vojenský náklad ukrajinským ozbrojeným silám. Ide pravdepodobne o novú zásielku zbraní, ktoré budú pravdepodobne použité na Donbase. V súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne informácie o náklade, čo v tejto súvislosti vyvolalo pomerne veľa dohadov. Najpravdepodobnejšou verziou je dovoz amerických komplexov HIMARS, ktoré žiadala dodať Ukrajina už dávnejšie. Odborníci sa obávajú, že môže ísť nielen o komplexy s raketami, ale aj komplexy vybavené taktickými raketovými zbraňami na zasiahnutie kľúčových cieľov v Donecku a Luhansku s cieľom odstránenia vodcov oboch republík Donbasu.

 

K dnešnému dňu sú neuznané republiky Donbasu vyzbrojené systémami protivzdušnej obrany, avšak vzhľadom na ich „vek“ je pravdepodobnosť zostrelenia taktických rakiet, alebo odrazenia úderov MLRS extrémne malá. Podľa dostupných údajov sú na Donbase desaťtisíce ukrajinských vojakov a stovky jednotiek rôznej vojenskej techniky. Ozbrojeným silám Ukrajiny to umožňuje vykonať proti DĽR a LĽR sériu prekvapivých útokov.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov