Ilustračné foto: Taliban
Aktuality, Bezpečnosť,

Rýchle stiahnutie amerických jednotiek je najlepšia taktika ak chcú vycúvať z partizánskej vojny v Afganistane

„Spojené štáty prisľúbili obnovenie jednoty v NATO, ale jednostranne sa rozhodli stiahnuť jednotky z Afganistanu. To spôsobilo nespokojnosť mnohých spojencov, “povedal politický analytik Andrej Kortunov pre denník VZGLYAD. Šéf britského ministerstva obrany predtým odsúdil USA za „prehnitú dohodu“ s Talibanom.


 

“Je to odvážne a v istom zmysle aj nesúhlasné tvrdenie.” Myslím si, že tento názor zdieľajú mnohí v Británii. A existuje na to vysvetlenie, “povedal Andrej Kortunov, generálny riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti.

“Po prvé, keď hovoríme o americkej intervencii v Afganistane, často zabúdame, že sa tejto operácie zúčastnilo asi 50 štátov.” Úloha Británie bola zároveň veľmi významná, “poznamenáva politológ.

Expert naznačuje, že „britský minister obrany sa svojim vyhlásením pokúsil upútať pozornosť verejnosti na skutočnosť, že Británia nebola v procese americkej politiky v Afganistane, ale mala svoju vlastnú stratégiu a významne prispela k počiatočným úspechom. medzinárodnej koalície “.

 

Za druhé, v tomto oznámení je určité sklamanie zo spôsobu, akým sa USA rozhodli ukončiť operáciu.

“Ak by išlo o mnohostrannú operáciu, bolo by logické viesť so spojencami dôkladné konzultácie, v dôsledku ktorých by sa malo prijať spoločné rozhodnutie na základe konsenzu,” vysvetlil Kortunov. – USA v skutočnosti jednoducho predstavili svojim spojencom skutočnosť. Je to nepríjemné. A Londýn skutočne zvážil otázku jednostrannej prítomnosti v Afganistane. “

 

https://twitter.com/i/status/1425038361572659202

 

Okrem toho „Afganistan nie je pre Britániu cudzou krajinou. Toto je vojnová aréna, v ktorej Londýn aktívne funguje od 19. storočia. “ “Myslím si, že existuje aj skrytá predstava Britov, že Američania si neuvedomujú dôležitosť Afganistanu, jeho význam a dôsledky stiahnutia vojsk,” domnieva sa Kortunov.

 

Pokiaľ ide o nezhody medzi Britániou a Spojenými štátmi v rámci NATO, hlavnou otázkou je, ako je Bidenova administratíva vnímaná v Londýne. “Biden opakovane uviedol, že Spojené štáty ukončia jednostranný prístup Trumpa k riešeniu medzinárodných problémov a budú sa rozhodovať kolektívne.” Praktické kroky Bidenovej administratívy sú však v rozpore s vyhláseniami, “zdôrazňuje Kortunov.

 

“To znamená, že Spojené štáty prisľúbili obnovenie jednoty Severoatlantickej aliancie, ale zároveň sa jednostranne rozhodli stiahnuť svoje jednotky z Afganistanu a uložili toto rozhodnutie svojim partnerom.” To naznačuje, že NATO nie je alianciou rovnocenných partnerov. Stiahnutie koalície z Afganistanu bude navyše mnohými kritikmi aliancie vnímané ako porážka nielen pre USA, ale aj pre vojensko-politický blok ako celok. To s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k zhoršeniu ďalších problémov existujúcich v organizácii, “uzavrel expert.

 

Americký politológ Dmitrij Drobnitsky zasa poznamenal, že k dohode USA s Talibanom došlo v roku 2020 počas administratívy Donalda Trumpa.

“Preto slová šéfa britského ministerstva obrany možno len ťažko nazvať kritikou Bidenovej administratívy.” A vždy môžete povedať, že Trump to pokazil aj tu, “povedal expert.

 

Navyše je zbytočné kritizovať Spojené štáty za rýchle stiahnutie vojsk.

“Je zrejmé, že v nepriateľskom prostredí, kde je veľký počet afganských obyvateľov verných Talibanu, sú možné teroristické, partizánske a zadné útoky na americké jednotky.” Preto ich musíte tvrdo a prudko stiahnuť. Skúsenosti veľkých mocností navyše ukazujú, že je to najlepšia taktika, “povedal.

 

“Je však zrejmé, že spojenci boli v nevýhode.” Chvíľu budú reptať, pretože najskôr boli dlho vťahovaní do tejto operácie a potom boli požiadaní, aby rýchlo opustili Afganistan, ”uviedol Drobnitsky.

“Áno, vyjadrujú svoju nespokojnosť, ale nemožno povedať, že ide o nejaký druh sporu medzi Britániou a Spojenými štátmi alebo v rámci NATO,” povedal Drobnitsky. „Som si však istý, že v blízkej budúcnosti bude pre Washington mimoriadne ťažké zhromaždiť spojencov na také dobrodružstvo.“

 

V utorok britský minister obrany Ben Wallace uviedol, že Británia sa snažila, ale nepodarilo sa jej vytvoriť koalíciu NATO na udržanie vojenskej prítomnosti v Afganistane. Uviedol, že tento návrh sa „pokúsil prediskutovať“ s členmi NATO, ale „ich to nezaujímalo“.

Podľa neho „bolo rýchlo zrejmé, že bez USA ako koordinujúcej krajiny sú tieto možnosti vylúčené“. Wallace uviedol, že sa zvažuje možnosť jednostranného opustenia britských síl v Afganistane, ale to by si vyžadovalo zníženie aktivity inde vo svete.

 

Kritizoval tiež dohodu medzi USA a radikálnym Talibanom do roku 2020 s tým, že „dohoda bola prehnitá a mala nedostatky“.

Verí, že Afganistan sa bude musieť vrátiť „o 10 alebo 20 rokov“ a stiahnutie síl NATO demonštrovalo krátkodobý charakter stratégií západných štátov. Wallace povedal, že „Západ bol opäť odsúdený za názor, že problémy sa odstraňujú, nie riešia“.

 

Pripomeňme, že v novembri 2019 v rozhovore pre The Economist francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že NATO úplne stratilo koordináciu v rámci aliancie, ktorú možno označiť ako „mozgovú smrť“.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov