William Burns
Aktuality, Bezpečnosť,

Horiaci blízky východ. Šéf americkej rozviedky navštívi Izrael

Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby USA tento týždeň odcestuje do Izraela a Palestíny. V pondelok 9. augusta sa o tom objavili správy s odvolaním sa na izraelských predstaviteľov.


 

Očakáva sa, že šéf americkej zahraničnej rozviedky najskôr navštívi Izrael a potom sa stretne s palestínskym vedením v Ramalláhu. William Burns má podľa plánu rokovať s predsedom vlády Naftalim Bennettom, izraelským náprotivkom v čele Mossadu Davidom Barneaom a ďalšími vysokými predstaviteľmi židovského štátu, o čom dnes 10. augusta informovala agentúra „Al-Arabiya“. Izraelskí predstavitelia tvrdia, že rozhovory sa zamerajú na iránsky jadrový program a regionálne aktivity, pričom Izrael dúfa, že sa dozvie viac o politike USA voči novej iránskej vláde a o možnom návrate Washingtonu k jadrovej dohode z roku 2015.

 

V týchto dňoch novozvolený iránsky prezident Ibrahim Raisi vyhlásil, že „pri akýchkoľvek rokovaniach so Západom musia byť chránené práva iránskeho ľudu a zaistené záujmy iránskeho národa“. Jeho pripomienky odzneli počas telefonického rozhovoru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý zasa vyzval svojho iránskeho kolegu, aby „bezodkladne“ obnovil vo Viedni rokovania o spoločnom komplexnom akčnom pláne (JCPOA) o teheránskom jadrovom programe.

 

Spojené štáty, Veľká Británia a Izrael medzitým obviňujú Irán z ďalšej destabilizácie Blízkeho východu po útoku na tankery v Arabskom mori, do ktorého je údajne zapojená aj islamská republika.

 

Je treba pripomenúť, že Irán popiera svoju účasť na útoku z 29. júla na tanker „Mercer Street“ prepravujúceho ropné produkty, ktorý sa plavil pod vlajkou Libérie, patrí Japonsku a prevádzkuje ho izraelská spoločnosť „Zodiac Maritime“. Spojené štáty, Británia a Izrael z útoku vinia Irán a hlásia sa k svojmu právu „primerane reagovať“ na Teherán. V čase útoku bolo plavidlo približne 280 km od pobrežia Ománu. Tanker bez nákladu plával z tanzánskeho Dar es Salaamu do prístavu Fujairah v SAE.

 

Hizballáh útočil raketami

V posledných dňoch je aj hranica medzi Libanonom a Izraelom svedkom vojenskej eskalácie po delostreleckých útokoch a prvom izraelskom leteckom útoku na libanonské územie po mnohých rokoch. Sirény náletu zazneli v piatok ráno v mestách Neve Ativ, Ein Kiniya a Snir na severe Izraela. Miestni obyvatelia uviedli, že v týchto oblastiach počuli silné výbuchy. Informovala o tom 5. augusta izraelská stanica „Channel Seven (Arutz Sheva)“.

 

Systém taktickej protiraketovej obrany „Iron Dome“ zachytil niekoľko z viac ako desiatich rakiet. Podľa Izraelských obranných síl (IDF) streľba smerovala na severný región židovského štátu z fariem Shebaa v Libanone. V dôsledku raketového útoku neboli hlásené žiadne obete.

„Z libanonského územia do Izraela bolo vypálených viac ako desať rakiet. Väčšinu z nich zachytila ​​protiraketová obrana, zvyšok padol na otvorené priestranstvá v oblasti Khar Dov. IDF útočí na pozície odpaľovania rakiet v Libanone,“ uvádza sa vo vyhlásení izraelského ministerstva obrany. Predseda vlády Naftali Bennett dostal aktuálne informácie o vývoji na severe a čoskoro uskutoční konzultácie s ministrom obrany Bennym Gantzom, náčelníkom štábu IDF generálporučíkom Avivom Kochavim a ďalšími predstaviteľmi generality krajiny.

 

K zodpovednosti za odpálenie rakety sa medzitým prihlásilo libanonské hnutie Hizballáh podporované Iránom, pričom tvrdí, že išlo o odvetu za izraelské útoky. Minulú stredu boli z Libanonu do Izraela vypálené tri rakety. Jedna z nich dopadla na libanonské územie, ďalšie dva explodovali v Izraeli. Následne IDF vykonali sériu delostreleckých útokov pozdĺž libanonských hraníc a v noci 5. augusta — nálety hlboko do Arabskej republiky, poznamenáva Arutz Sheva. Televízna televízia Al-Manar, ktorú vlastní Hizballáh v Bejrúte, informovala, že izraelské lietadlo podniklo dva nálety na okraji libanonského mesta Mahmoudiya, asi 12 kilometrov od izraelských hraníc. Nálety IDF na ciele v Libanone boli spustené prvýkrát za 15 rokov.

 

Hizballáh by mohol vyvolať regionálnu vojnu, ak Bezpečnostná rada OSN nepovolí mierovej misii pôsobiacej v regióne plne kontrolovať pohyb „teroristickej skupiny“ s cieľom obmedziť jej aktivity. Ako informovala agentúra „EADaily“, 28. júla to povedal stály predstaviteľ Izraela pri svetovej organizácii Gilad Erdan.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov