Americkí vojaci v Afganistane
Aktuality, Bezpečnosť,

Ušetrite našu ambasádu, žiadajú Američania Taliban. Občania majú “okamžite” opustiť krajinu

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa dramaticky zhoršuje. Iba v priebehu jedného týždňa sa radikálne hnutie Taliban * zmocnilo desiatky provinčných centier. Spojené štáty vyzvali svojich občanov, aby opustili krajinu. Zároveň vyzvali Taliban, aby neútočil na ich veľvyslanectvo v Kábule.


 

 

Americká ambasáda v Kábule vydala vo štvrtok varovanie pre svojich občanov, aby “okamžite opustili Afganistan prostredníctvom komerčných letov”. Tí, ktorí si nemôžu dovoliť kúpiť letenku, majú kontaktovať zastupiteľský úrad.
“Ak ste americký občan a zdržujete svoj odchod kvôli tomu, že čakáte na imigračné vízum pre manžela či manželku alebo maloleté dieťa, prosím, okamžite nás kontaktujte,” stojí ďalej vo vyhlásení.

 

Okrem toho ambasáda varovala, že kvôli bezpečnostnej situácii v krajine a znížení počtu personálu má teraz veľmi obmedzené možnosti pomôcť americkým občanom v Afganistane, a to aj v Kábule. Vo štvrtok americký denník The New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje oznámil , že americká vláda neverejne požiadala hnutie Taliban o záruku, že nebude útočiť na americké veľvyslanectvo v prípade, že sa zmocní Kábulu.

 

 

Na ambasáde teraz pracuje okolo štyroch tisícov zamestnancov, z toho 1 400 tvoria americkí občania. Americké ministerstvo zahraničia nariadilo svojmu zastupiteľskému úradu znížiť personál na konci apríla. Stalo sa tak po tom, čo americký prezident Joe Biden oznámil , že po necelých dvadsiatich rokoch okupácie Spojené štáty sťahujú svoje sily. Zníženie personálu misie má podľa ministerstva zahraničia súvisieť s “rastúcim násilím a hrozbami v Kábule”.

 

Ambasáda USA v Kábule

 

Medzitým v uplynulom týždni ozbrojenci hnutia Taliban obsadili jedenásť miest. Vo štvrtok Taliban oznámil, že sa mu po bojoch podarilo obsadiť provinčné centrum a tretie najväčšie mesto v krajine Herát. Pritom sa ozbrojencom podarilo zmocniť sa zbraní a vojenského vybavenia vládnych síl. Teraz Taliban ovláda 11 zo 34 provinčných centier.

 

Vo štvrtok predseda Afgánskej najvyššej rady pre národné zmierenie Abdulláh Abdulláh požiadal Bezpečnostnú radu OSN o zvolanie mimoriadneho zasadnutia kvôli situácii v jeho krajine, ktorú označil za “kritickú”. Zástupcovia hnutia Taliban už avizovali, že sú pripravení vstúpiť do prechodnej afganskej vlády, hoci v tejto súvislosti neobdržali žiadne návrhy. Informoval o tom televízny kanál Al Jazeera s odkazom na zástupcu politickej kancelárie hnutia v Katare Suheila Shahina.

 

Medzinárodné letisko v Kábule

 

Militanti z hnutia Taliban zabíjajú a berú novinárov ako rukojemníkov

Oznámila to 9. augusta agentúra „Khaama Press“ s odvolaním sa na vládneho predstaviteľa. Obeťou Talibanu bola Tufana Omari, šéfredaktorka rozhlasovej stanice „Paktia Ghag“ v provincii Paktíja, na ktorú zaútočili v Kábule. Ďalšou obeťou je šéfredaktor rozhlasovej stanice „Boost“ v provincii Chóst Niamatullah Hemat, ktorý bol zajatý militantmi v okrese Nava v provincii Helmand. Taliban v súčasnosti kontroluje všetky oblasti provincie Helmand a pokúša sa obsadiť administratívne centrum mesta Laškargáh.

 

Taliban minulý týždeň v Kábule zabil šéfa vládneho informačného a mediálneho centra Davahana Minapala. Hovorca Talibanu Suheil Shahin v rozhovore pre agentúru AP predtým sľúbil, že nebude stíhať afganských novinárov vrátane tých, ktorí pracujú pre západné médiá. Ďalší predstaviteľ hnutia Zabihullah Mujahid na svojom twitterovom účte uviedol, že afganské médiá a novinári údajne vysvetľujú dianie v krajine jednostranne, pričom sa pridržiavajú stanoviska vlády. Počas prvého polroka tohto roku Taliban zabil najmenej 20 pracovníkov médií, z toho 8 žien a pohrozil desiatkam odvetami.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov