.
Aktuality, Bezpečnosť,

Taliban obkľúčil Kábul. USA urýchlene posielajú 3 000 vojakov aby ochránili odsun ambasády

Americké ministerstvo obrany plánuje v najbližších dvoch dňoch previesť do Kábulu asi 3 000 vojakov. Oznámil to vo štvrtok na pravidelnom brífingu hovorca Pentagonu John Kirby. Podľa neho počet vojakov vyslaných do afganského hlavného mesta „bude približne 3 tisíc“.


 

„Doplnia jednotky v Kábule. V Kábule máme teraz vyše 650 vojakov. Týchto 3 000 sa k nim pridá,“ povedal Kirby.

 

Ako vysvetlil hovorca Pentagónu, tieto sily zaistia bezpečnosť počas operácie na evakuáciu časti personálu amerického veľvyslanectva v Kábule. V rámci evakuácie zamestnancov amerického veľvyslanectva v Afganistane americký minister obrany Lloyd Austin nariadil „vyslať ďalšie dočasné sily na zaistenie bezpečnosti“ tohto procesu. Spresnil, že na tieto účely budú do Afganistanu poslané „tri prápory“.

„Do 24-48 hodín budú prepravení na medzinárodné letisko Hamid Karzai v Kábule,“ uviedol hovorca Pentagonu.

 

 

Okrem toho bude do regiónu nasadených približne 1 000 príslušníkov amerických vzdušných síl, ktorí majú pomôcť so spracovaním žiadostí afganských občanov o imigračné víza do USA, dodal Kirby. Po znížení počtu personálu na veľvyslanectve v Kábule ponechajú americkí predstavitelia v afganskej metropole menej ako 1 000 vojakov, aby zaistili bezpečnosť diplomatov.

 

„Keď bude táto misia dokončená, očakávame, že zostane do tisíc amerických vojakov na ochranu diplomatov v Kábule. Všetci súhlasíme s tým, že je potrebné ich zachovať,“ povedal. Rozmiestnenie ďalších amerických síl v Afganistane bude dočasné, povedal Kirby.

„Minister obrany nariadil Pentagonu dočasne nasadiť, aby zaistil bezpečnostné kapacity pre civilný personál a partnerov USA. Toto je dočasná misia v blízkej budúcnosti,“ povedal.

 

Bojovníci Talibanu

 

Kirby poznamenal, že USA si vyhradzujú právo na sebaobranu v prípade ohrozenia kontingentu. Pripomenul, že minister obrany USA Lloyd Austin spolu s ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom telefonovali s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním. Do Afganistanu sú vyslané ďalšie americké sily na odsun civilistov, ktorý by mal byť dokončený do 31. augusta, Pentagon zatiaľ nevie určiť rozsah americkej vojenskej prítomnosti v krajine po tomto dátume, uviedol Kirby.

 

„Nebudem robiť prognózy o tom, aká bude prítomnosť v Afganistane po 31. auguste, koľko vojakov tam bude, čo budú robiť. Môžem vám povedať, že sa zameriavame na to, aby sme sa ich čo najskôr pokúsili dostať tam, aby sme pomohli splniť túto misiu znižovania počtu civilného personálu,” vyhlásil Kirby. „Akýkoľvek útok na naše vojenské sily si okamžite vyžiada primeranú reakciu.“ Podľa hovorcu Pentagonu prívrženci radikálneho hnutia Taliban vidia možnosť prevzatia moci „len prostredníctvom násilia, krutosti, útlaku a použitia sily“.

 

Video: Taliban zajal centrálne väzenie provincie Logar, zabil všetkých strážcov a oslobodil stovky teroristov vrátane členov Al-Kaida a ISIS:

https://twitter.com/i/status/1426134435959910401

 

Video: Toto je Ismail Khan, bývalý guvernér Heratu v rukách Talibanu dnes. Vzdal sa Talibanu po tom, ako sa 207. divízia Zafar Národnej armády Afganistanu včera stiahla z Herátu. Ismail Khan je najnenávidenejším mužom Talibanu v Heráte:

https://twitter.com/i/status/1426129436018151426

 

Video: Americké bezpilotné lietadlá Scan Eagle, ktoré zajal Taliban v Kundúze:

https://twitter.com/i/status/1426147337982861312

 

Video: Taliban zajal letisko Kundúz s útočnými vrtuľníkmi:

Video: Talibanec tancuje v dome guvernéra Heratu:

https://twitter.com/i/status/1426133633677541378

Video: Taliban v Heráte:

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov