Konflikt na Kábulskom letisku
Aktuality, Bezpečnosť,

Afgánsky novinár: “USA už nemajú morálne právo hovoriť o ľudských právach”

Starší republikán Výboru pre ozbrojené sily Kongresu Mike Rogers v komentári k situácii v Afganistane vyhlásil, že ide o historické zlyhanie amerického prezidenta Joea Bidena. Informuje tlačová služba Republikánskej strany.


„Dnes sme svedkami katastrofického historického zlyhania administratívy,“ povedal Rogers. Republikánsky senátor za Alabamu dodal, že „administratíva bola mesiace varovaná pred tým, čo sa stane, ale prezident Biden a viceprezidentka Harrisová expertov ignorovali“, pričom poznamenal, že neexistuje jasný plán, ako sa situácii v Kábule vyhnúť.

 

Mladý Afganec sa pokúsil utiecť na kolese amerického lietadla na kábulskom letisku

 

Exprezident USA Donald Trump nazval „legendárnym“ to, čo súčasný americký líder „urobil s krajinou“. Podľa agentúry TASS, bývalý republikánsky prezident USA Donald Trump verí, že kroky súčasného šéfa Bieleho domu, demokrata Joea Bidena v Afganistane, vstúpia do histórie ako jedna z najväčších porážok USA.

 

https://twitter.com/i/status/1427284456663093248

 

„To, čo urobil Joe Biden Afganistanu, je legendárne. Bude to jedna z najväčších porážok v histórii,” uviedol Trump vo vyhlásení, ktoré v nedeľu na Twitteri zverejnila hovorkyňa republikánov Liz Harringtonová. Exprezident v sobotu označil situáciu v Afganistane za dôsledok „nekompetentnosti“ súčasnej americkej administratívy.

 

 

Vojenský expert označil krajiny, kam bude Taliban posielať svojich ľudí
Aktivity hnutia Taliban v Afganistane ohrozili globálnu bezpečnostnú architektúru, tvrdí expert z „Asociácie vojenských politológov“, docent Katedry politológie a sociológie Ruskej ekonomickej univerzity Plechanova — Oleg Glazunov. Taliban má „spiace bunky“ vo všetkých republikách strednej Ázie vrátane Tadžikistanu, Uzbekistanu a Turkménska, povedal Glazunov vo vysielaní „Rádia Sputnik“.

 

 

„Spolu s utečencami z Afganistanu tam môžu prísť aj takí, ktorí budú neskôr organizovať teroristické akcie a terorizovať obyvateľstvo. Prečo? Myslím si myslím, že Taliban má ďalekosiahle plány, ktoré presahujú rámec Afganistanu: vytvoriť pás islamských štátov v Strednej Ázii, preto sa nezastavia. Taliban bojuje viac ako 20 rokov, je pre nich výhodné mať viac spojencov, preto je pre nich dôležité mať tam svojich ľudí,“ uviedol expert. Glazunov je presvedčený, že Čína by si mala dávať pozor — „autonómna oblasť Sin -ťiang Ujgur môže tiež vzplanúť“.

 

 

„Je dokonca ťažké si predstaviť, ako veľmi sa bezpečnostná architektúra teraz zrúti v dôsledku obsadenia Afganistanu. Američania neuspeli, odleteli: Amerika je ďaleko a je im to jedno. Ale my, Iránci, Číňania alebo aj Pakistan, všetky ostatné krajiny – my všetci budeme chlípať túto kašu,” dodal Glazunov.

 

https://twitter.com/i/status/1427240401623203841

 

V predvečer 15. augusta vstúpili ozbrojenci bez boja do Kábulu a začali obsadzovať vládne úrady opustené vládnymi silami. Afganský prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol. Na medzinárodnom letisku Hamida Karzaja vládne panika. Americká armáda začala strieľať do vzduchu potom, čo dav utečencov zaplnil dráhu kábulského letiska, sú tam obete, uvádza agentúra AFP. Lietadlá nemôžu vzlietnuť kvôli stovkám ľudí, ktorí sa pokúšali utiecť z krajiny, bežiac na pristávaciu dráhu.

 

EÚ je pripravená na prílev utečencov z Afganistanu
Od roku 2015, keď EÚ čelila bezprecedentnej kríze, únia podnikla kroky na lepšiu kontrolu svojich hraníc a migračných tokov. Oznámila to denníku „Izvestija“ tlačová služba Európskej komisie, komentujúc prílev utečencov z Afganistanu.

„Sme oveľa lepšie pripravení na budúce krízy, ak sa vyskytnú. Všetci zároveň súhlasia s tým, že zúfalo potrebujeme spravodlivý a účinný európsky systém udeľovania azylu a regulácie migrácie. Presne to navrhla EK v rámci nového paktu o migrácii a azyle, na ktorom spolupracujeme s Európskym parlamentom a Slovinskom ako predsedajúcim štátom EÚ,“ poznamenala Európska komisia.

 

EK poskytla zoznam opatrení, ktoré únia prijala na kontrolu migrácie: obnova Európskej služby pohraničnej a pobrežnej stráže; práca Komisie so štátmi, ktoré ako prvé prijímajú migrantov (získavajú podporu od agentúr a fondov EÚ, vďaka ktorým môžu rýchlo vytvoriť infraštruktúru a spustiť všetky potrebné procesy); program EÚ pre presídľovanie (k dnešnému dňu sa uskutočnilo viac ako 81 tisíc presídlení); rozšírenie koridorov pre legálnych migrantov; spolupráca s partnermi mimo EÚ na riešení základných príčin nelegálnych presunov.

 

Brusel zároveň uviedol, že je potrebné urýchlene zrevidovať všeobecné normy migrácie a azylu. Viceprezident Európskej komisie Margaritis Shinas na svojom Twitteri napísal, „situácia v Afganistane a kroky bieloruských orgánov [prostredníctvom ktorých sa nelegálni prisťahovalci pokúšajú dostať do EÚ] ukázali, že čas uplynul“ a EÚ už nemôže otáľať.

 

„Moja viera v USA sa ukázala byť veľkou chybou“ — priznanie afganského novinára
Nezávislý korešpondent amerického časopisu „Politico“ v Kábule sa rozhovoril o hlbokom sklamaní z hodnôt „americkej demokracie“ a prázdnych rečiach o slobode. Potom, čo sa Taliban v nedeľu zmocnil Kábulu ohromujúcou rýchlosťou a afganský prezident Ašraf Ghaní utiekol z krajiny, vysvitlo, že proamerický režim afganských bábok je na pokraji úplného kolapsu. Dvadsať rokov po začiatku americkej invázie do Afganistanu ministerstvo zahraničných vecí spaľuje utajované dokumenty a pokúša sa evakuovať svojich zamestnancov zo strechy amerického veľvyslanectva.

 

Redaktori časopisu „Politico“ kontaktovali afganského novinára, ktorý spolupracoval s americkými médiami, a ktorý je teraz nútený skrývať sa so svojou rodinou. Požiadal, aby kvôli bezpečnosti nebol menovaný, a pričom prezradil, čo sa deje v meste, kde sú občania súčasne vystrašení a šokovaní náhlym vývojom udalostí a trpko sklamaní z rozhodnutia Bidenovej administratívy stiahnuť sa z Afganistanu.

„V meste panuje panika a strach. V Kábule je zákaz vychádzania, takže teraz sú ulice úplne prázdne a tiché,“ hovorí Afganec. „Volal som mnohým svojim kolegom novinárom. Všetci sa boja o svoj život. Toto je najhoršia noc v mojom živote, pre mňa aj pre tisíce ďalších Afgancov. Nevedeli sme si predstaviť, že všetko dopadne takto. Mysleli sme si, že nás Američania neopustia, ale mýlili sme sa.“ Podľa novinára si nikdy nemyslel, že sa niečo také stane.

„Nedokázali sme si predstaviť, že by nás Spojené štáty mohli tak veľmi zradiť. Som ohromený pocitom zrady… zasvätil som svoj život americkým hodnotám. Bolo veľa sľubov, veľa sebavedomia. Veľa sa hovorí o hodnotách, veľa sa hovorí o pokroku, o právach, o právach žien, o slobode, o demokracii. Toto všetko sa ukázalo ako prázdna fráza,“ hovorí trpko afganský novinár. Ako povedal obyvateľ Kábulu, ľudia sú z odchodu amerických vojakov z Afganistanu šokovaní.

„Ak nás opustia, pravdepodobne zomrú tisíce ľudí. A viete, verím, že USA už nemajú morálne právo hovoriť: „Veríme v ľudské práva. Bojujeme za ľudské práva a demokraciu“,“ povedal reportér, ktorý požiadal o zachovanie anonymity. „Je mi jedno, kto je na vine, Trump alebo Biden. Veril som v USA, no ukázalo sa, že to bola jedna veľká chyba.“

Vlado Šinko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov