Iránska armáda
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán po prvýkrát označil Taliban za „islamský emirát“ a nie za teroristickú organizáciu

Po veľmi dlhej prestávke pri hodnotení politickej situácie v Afganistane sa iránske úrady rozhodli k tejto situácii vyjadriť. Pripomienky sa ukázali byť viac ako zdržanlivé a priťahovali pozornosť. Iránsky prezident Ibrahim Raisi poznamenal, že Teherán je pripravený spolupracovať so všetkými politickými silami Afganistanu, ktoré sú zamerané na mier a rozvoj v ich krajine. Politická stabilita v Afganistane a predvídateľnosť vývoja situácie v tomto štáte sú podľa Raisiho pre Irán veľmi dôležité.


 

Na tomto pozadí znelo rezonančne vyhlásenie bývalého iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, ktorý sa dnes zmenil na akéhosi „nezmieriteľného“ opozičníka. Podľa Ahmadínežáda ho iránska bezpečnostná služba nedávno vyzvala s prosbou, aby sa vzdal kritiky voči teroristickému hnutiu Taliban. Exprezident Iránu uviedol, že sa „pokúšajú zabrániť mu, aby vyjadril svoj názor, že Taliban predstavuje hrozbu pre Irán a celý stredoázijský región“.

 

Na porovnanie: hranica Iránu s Afganistanom je jednou z najdlhších hraníc tejto krajiny. Jej dĺžka je 936 km. Pohraničné oblasti zároveň čiastočne patria do veľmi nepokojného Balúčistanu ( historický región ležiaci na území Iránu, Afganistanu a Pakistanu), kde boli zaznamenané separatistické nálady. V tejto súvislosti sa v Iráne niekoľko politikov obáva, že aktivita Talibanu v Afganistane môže viesť k „reanimácii“ separatizmu na hraniciach s touto krajinou, ktorá je už v samotnom Iráne.

 

Zároveň pozornosť pritiahlo vyhlásenie oficiálneho predstaviteľa iránskeho ministerstva zahraničných vecí, v ktorom označil teroristickú skupinu Taliban za „islamský emirát“. Tento výklad používa samotný Taliban. Oficiálny Teherán zároveň donedávna označoval Taliban za teroristickú organizáciu. V tejto súvislosti je možné predpokladať, že postavenie iránskych orgánov vo vzťahu k Talibanu sa výrazne zmenilo.

 

Irán uzatvoril hranice s Afganistanom

Irán začiatkom mesiaca pomohol národným armádnym silám Afganistanu, ktoré sa stiahli z Heratu po tom, ako Taliban obsadil mesto. Afganskí vojaci utekajúci pred vojnou sa uchýlili do Iránu:

 

Video: Afganské vládne sily utekajú k hraničnému priechodu s Iránom:

 

Iránska vláda sa minulý týždeň rozhodla uzavrieť hranicu s Afganistanom. Ide o lokalitu na juhovýchode krajiny v provincii Sistan. Oznámil to námestník guvernéra regiónu pre bezpečnosť Mohammad Hadi Maraši. Toto rozhodnutie vysvetlil bojovými akciami, ktoré prebiehajú v susednej krajine. Militanti z Talibanu sa priblížili k hranici a Irán sa obáva o svoju bezpečnosť. Taliban vstúpil do dvoch veľkých miest, ktoré predstavujú administratívne centrá provincie Jowzjand. Militanti navyše ovládli mesto Zaranj, hlavné mesto provincie Nimroz. Nachádza sa v juhozápadnej časti krajiny a hraničí s Iránom.

Vlado Šinko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov