Muhammad Naim
Aktuality, Bezpečnosť,

Taliban oznámil koniec vojny v Afganistane. Chaos a americká streľba na kábulskom letisku

Taliban oznámil koniec 20-ročnej vojny v Afganistane. V rozhovore pre kanál Al Jazeera to uviedol predstaviteľ Talibanu Muhammad Naim. Dodal, že forma vlády v krajine bude stanovená v blízkej budúcnosti. Podľa neho žiadna z diplomatických misií a žiadna z budov diplomatických misií nie sú cieľmi Talibanu.


 

 

“Sme pripravení viesť dialóg so všetkými osobami v Afganistane a zaručiť im potrebnú ochranu. Ku každému kroku pristupujeme zodpovedne a robíme všetko potrebné pre zaistenie mieru s každým,” povedal.

 

https://twitter.com/i/status/1427000691407654914

 

Bojovníci Talibanu vstúpili do afganského hlavného mesta Kábul 15. augusta. Podľa tamojšieho ministerstva vnútra sa Taliban k mestu priblížil zo všetkých strán. O 13:00 miestneho času oznámili, že úplne ovládajú celé územie Afganistanu a boje v Kábule sa skončili.

 

Afganský prezident Ašraf Ghaní opustil krajinu, zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne presné informácie o jeho pobyte. Agentúra Reuters, Al Džazíra, Tolo News uvádza, že sa nachádza v Tadžikistane.

 

Tadžické ministerstvo zahraničia však uvádza , že lietadlo z Ghaním nevstúpilo do vzdušného priestoru krajiny a nepristálo na jeho území. Dušanbe taktiež nedostala zodpovedajúcu žiadosť z afganskej strany. Zástupca afganského veľvyslanectva v Taškente okrem toho pre agentúru RIA Novosti uviedol, že diplomatická misia nemá informácie o tom, že by sa Ghaní nachádzal v Uzbekistane. The New York Times predtým s odvolaním sa na zdroj uviedol, že afganský prezident odletel do Uzbekistanu lietadlom so svojou manželkou a dvoma poradcami.

 

 

Tisíce Afgancov a cudzích štátnych príslušníkov medzitým smerujú na dráhu medzinárodného letiska v Kábule, aby odleteli z krajiny. Niektoré lietadlá boli preťažené a pasažieri boli odstránení z letov, píše denník The Guardian. Zahraničné zastupiteľské úrady varovali svojich občanov a občanov Afganistanu, že nie je bezpečné ísť na letisko a môžu tam ísť len na základe pokynov.

 

https://twitter.com/i/status/1427191411280072710

67 štátov a Európska únia vyzvali na možnosť pre obyvateľov Afganistanu a cudzincov, aby bezpečne opustili územie tejto krajiny. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení, ktoré americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo 15. augusta večer .

 

https://twitter.com/i/status/1427208225355616259

 

Naliehavo vyzvali, aby každému ponechali otvorený východ z krajiny, a vyjadrili svoju pripravenosť pomôcť občanom Afganistanu. Vyhlásenie podpísali okrem iného Austrália, Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Kanada, Katar, Francúzsko, Južná Kórea a Japonsko. Rusko nie je medzi signatármi odvolania.

 

 

“Afgancom a cudzincom, ktorí chcú odísť, by sa to malo umožniť – cesty, letiská a hranice by mali zostať otvorené a mal by byť zachovaný pokoj. Afganský ľud si zaslúži žiť v bezpečí a dôstojnosti. My v medzinárodnom spoločenstve sme pripravení im pomôcť , “ – uviedol v odvolaní.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov