Amrullah Saleh
Aktuality, Bezpečnosť,

Viceprezident Saleh sa vyhlásil za vodcu odporu v Afganistane s dvoma prápormi obsadil strategické údolie

Jeden z predstaviteľov vlády krajiny sa vyhlásil za vodcu národného odporu. Hovoríme o Amrullovi Salehovy, ktorý predtým pôsobil ako prvý viceprezident (od roku 2020 do 15. augusta 2021).


 

https://twitter.com/i/status/1427875895595962372

 

Amrullah Saleh, podobne ako afganský prezident Ašraf Ghaní, utiekol z Kábulu, ale nie do zahraničia, ale do rokliny Panjer (Panjshir) (alias Panjshirské údolie). Ide o strategickú oblasť v Afganistane, cez ktorú prechádzajú hlavné komunikačné trasy medzi severnou a južnou časťou krajiny. V rokline Panjshir pôsobili aj zoskupenia poľného veliteľa Ahmada Shaha Massouda.

 

Afganské bezpečnostné sily v meste Bazarak v provincii Panjshir

 

Bojové jednotky Amrullaha Saleha sú teraz „umiestnené“ v údolí Panjshir. Ide o dva prápory afganskej armády, ktoré sa presťahovali do Panjshiru po tom, čo sa hlavné sily vzdali Kábulu. Amrullah Saleh šíril správu, že vzhľadom na neprítomnosť Ašrafa Ghaního v krajine je podľa listu základného afganského zákona úradujúcim prezidentom a najvyšším veliteľom ozbrojených síl krajiny.

 

https://twitter.com/i/status/1427901216139489280

 

Amrullah Saleh vyhlásil začiatok boja proti režimu Talibanu a uviedol, že „dúfa, že afganský ľud a spojenci Afganistanu pomôžu režimu odolať“. Amrullah Saleh a zvyšky jemu podriadenej afganskej armády vztýčili v údolí vlajku Severnej aliancie, skupiny, ktorá sa až do roku 2001 pod velením Ahmada Shaha Massouda stretla s Talibanom. Saleh zároveň uviedol, že formáciám bude veliť Ahmad Massoud mladší, syn Ahmada Šáha, ktorý zomrel v septembri 2001. Massoud svojho času úzko spolupracoval s Ústrednou spravodajskou službou USA.

 

Afganské bezpečnostné sily v meste Bazarak v provincii Panjshir

 

Afganské bezpečnostné sily v meste Bazarak v provincii Panjshir

 

 

Salehove vyhlásenia boli v samotnom Afganistane zosmiešnené a nazývali ho „samozvaným vrchným veliteľom utečencov s dvoma zbabelými prápormi“. Objavili sa aj správy, že ak sa Saleh vzdá, dostane amnestiu, a ak nie, čaká ho nezávideniahodný osud.

 

Aj podľa agentúry TASS sa v severnej provincii Panjshir formujú oddiely odporu voči radikálnemu hnutiu Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane.

„V posledných dňoch boli z predstaviteľov miestneho obyvateľstva, Uzbekov a Hazarasov, vytvorené jednotky odporu proti Talibanu, ktorého autorita tu nie je uznaná a nikdy uznaná nebude. Navyše do Panjshiru pricestovalo mnoho vysídlených osôb zo susedných regiónov, hlavne žien a detí, ktoré utiekli pred Talibanom,“ uviedol zdroj agentúry. Súčasná situácia v Afganistane hrozí vypuknutím novej občianskej vojny. V súčasnej dobe dochádza na území republiky k stretom medzi Talibanom a odbojovými jednotkami v severovýchodných provinciách Kapisa a Takhar.

 

The Sun: Taliban navrhuje al-Káide vytvoriť v Afganistane kolísku džihádu
Predstavitelia víťazného Talibanu ponúkli útočisko teroristickej skupine al-Káida na území Afganistanu. Uvádza sa to v správe amerického ministerstva obrany. Administratíva rezortu obrany tvrdí, že všetky úspechy 20-ročnej vojenskej kampane USA, ktorá sa stala najdlhšou zámorskou operáciou Washingtonu, sú úplne zničené: Taliban sa vrátil k moci a teraz má bezpečné miesto, kde je možné plánovať teroristické útoky.

„Taliban naďalej udržiava svoje vzťahy s al-Káidou, poskytujúc tejto teroristickej skupine bezpečné útočisko v Afganistane,“ uvádza sa v dokumente.

Podľa Emily Winterbothamovej, riaditeľky divízie terorizmu a konfliktov „Royal United Services Institute“, existuje mimo Afganistanu mnoho rôznych frakcií, no al-Káida je z medzinárodného hľadiska najnebezpečnejšia.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov