Odlet americkej jednotky z Kandaháru
Aktuality, Bezpečnosť,

Vylepšia si USA imidž za zlyhanie v Afganistane? Severná aliancia ich žiada o zbrane na odboj proti Talibanu

Nová „Severná aliancia“, organizovaná na území Panjshiru, požiadala USA a západných spojencov o dodávku zbraní , streliva a vybavenia na boj proti Talibanu. Ahmad Massoud, ktorý viedol odboj v provincii Panjshir obývanej etnickými Tadžikmi, predložil zodpovedajúcu žiadosť.


 

V súčasnosti sily samotného Ahmada Massouda, ktorý je synom vodcu Severnej aliancie Ahmada Shaha Massouda, ktorého zabili militanti z al-Káidy, ako aj bývalého viceprezidenta Amrullaha Saleha, sa nahromadili v provincii. Do provincie sa navyše stiahli zvyšky afganskej armády a špeciálnych síl, ktoré neboli na strane Talibanu.

 

Nová Severná aliancia, zakotvená v Panjshire, je pripravená brániť provinciu pred Talibanom a zabrániť tomu, aby sa dostala pod kontrolu hnutia, ale deklaruje nedostatok zbraní, streliva a vybavenia.

“Potrebujeme viac zbraní, viac munície a ďalšie vybavenie. Amerika a jej demokratickí spojenci nevedú s Afgancami jediný boj proti terorizmu. Ste našou jedinou zostávajúcou nádejou,” – uviedol vo vyhlásení Ahmad Massoud.

 

Vedenie Talibanu medzitým oznámilo svoj zámer vrátiť do Afganistanu vojenské vybavenie a zbrane, ktoré spolu s afganskými vojakmi skončili na území susedných krajín. Hnutie sa zaujíma najmä o helikoptéry a lietadlá afganského letectva, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Uzbekistane a Tadžikistane. Podľa najnovších údajov je len v uzbeckom Termeze viac ako štyridsať afganských lietadiel a helikoptér.

 

Amrull Saleh sa vyhlásil za vodcu národného odporu. Predtým pôsobil ako prvý viceprezident (od roku 2020 do 15. augusta 2021). Amrullah Saleh, podobne ako afganský prezident Ašraf Ghaní, utiekol z Kábulu, no nie do zahraničia, ale do rokliny Panjer (Panjshir) (alias Panjshirské údolie). Ide o strategickú oblasť v Afganistane, cez ktorú prechádzajú hlavné komunikačné trasy medzi severnou a južnou časťou krajiny. V rokline Panjshir pôsobili aj zoskupenia poľného veliteľa Ahmada Shaha Massouda. Bojové jednotky Amrullaha Saleha –  dva prápory afganskej armády sa presťahovali do Panjshiru po tom, čo sa hlavné sily vzdali Kábulu. Amrullah Saleh šíril správu, že vzhľadom na neprítomnosť Ašrafa Ghaního v krajine je podľa listu základného afganského zákona úradujúcim prezidentom a najvyšším veliteľom ozbrojených síl krajiny.

 

Amrullah Saleh vyhlásil začiatok boja proti režimu Talibanu a uviedol, že „dúfa, že afganský ľud a spojenci Afganistanu pomôžu režimu odolať“. Amrullah Saleh a zvyšky jemu podriadenej afganskej armády vztýčili v údolí vlajku Severnej aliancie, skupiny, ktorá sa až do roku 2001 pod velením Ahmada Shaha Massouda stretla s Talibanom. Saleh zároveň uviedol, že formáciám bude veliť Ahmad Massoud mladší, syn Ahmada Šáha, ktorý zomrel v septembri 2001. Massoud svojho času úzko spolupracoval s Ústrednou spravodajskou službou USA.

 

Salehove vyhlásenia boli v samotnom Afganistane zosmiešnené a nazývali ho „samozvaným vrchným veliteľom utečencov s dvoma zbabelými prápormi“. Objavili sa aj správy, že ak sa Saleh vzdá, dostane amnestiu, a ak nie, čaká ho nezávideniahodný osud. Aj podľa agentúry TASS sa v severnej provincii Panjshir formujú oddiely odporu voči radikálnemu hnutiu Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane.

 

„V posledných dňoch boli z predstaviteľov miestneho obyvateľstva, Uzbekov a Hazarasov, vytvorené jednotky odporu proti Talibanu, ktorého autorita tu nie je uznaná a nikdy uznaná nebude. Navyše do Panjshiru pricestovalo mnoho vysídlených osôb zo susedných regiónov, hlavne žien a detí, ktoré utiekli pred Talibanom,“ uviedol zdroj agentúry. Súčasná situácia v Afganistane hrozí vypuknutím novej občianskej vojny. V súčasnej dobe dochádza na území republiky k stretom medzi Talibanom a odbojovými jednotkami v severovýchodných provinciách Kapisa a Takhar.

 

https://twitter.com/i/status/1427875895595962372

 

 

Spojené štáty môžu využiť nové hnutie odporu na zlepšenie svojho imidžu pred svetovým spoločenstvom za zlyhanie v Afganistane

Uviedol plukovník vo výslužbe Anatolij Matvičuk pre denník VZGLYAD. Ocenil preto výzvu syna poľného veliteľa Ahmada Shaha Massouda západným krajinám, aby poslali zbrane na boj proti Talibanu.

“Ahmad Massoud mladší je synom prominentného afganského opozičného vodcu, zosnulého Ahmada Shaha Massouda.” Teraz dvíha národnooslobodzovacie hnutie proti Talibanu, ”uviedol plukovník vo výslužbe Anatolij Matvijčuk, účastník operácie sovietskych vojsk v Afganistane.

 

Podľa neho sú súčasnými „bojovníkmi odporu horskí Tadžici, ktorí žijú v rokline Panjshir“. “Storočia neposlúchali ústrednú vládu a bojovali aj proti paštunskému hnutiu Taliban,” vysvetlil expert.

“Môžu byť nazývaní mudžahedínmi?” Nie, s najväčšou pravdepodobnosťou používajú toto slovo ako PR. Mudžahedíni sú vo všeobecnosti predovšetkým bojovníci za vieru. A odbojárov by som nazval partizánmi, ktorí bojujú proti teroristom, ktorí sa dostali k moci, “uviedol Matvijčuk. Expert tiež poznamenal, že provincia Panjshir je zásobárňou cenných minerálov. “Medzi nimi sú smaragdy a lazurity, ako aj ložiská medenej rudy.” Za vlády Ahmada Shaha Massouda prebiehali v regióne urputné boje o tieto nerasty, “pripomenul.

 

Pokiaľ ide o ich žiadosť o vojenskú pomoc, Matvijčuk zdôraznil, že členovia Afganskej islamskej spoločnosti v Afganistane, ozbrojenej opozičnej strany, ktorej kedysi viedol Burhanuddin Rabbani a jedným z jej vodcov bol Ahmad Shah Massoud, nenávidia Američanov. “Jeden čas dokonca proti nim bojovali.” Preto sú slová Massouda mladšieho s najväčšou pravdepodobnosťou akýmsi PR trikom na získanie zbraní. Na rozdiel od odbojárov získal Taliban obrovské zásoby výzbroje a vybavenia, ktoré Američania opustili, “uviedol zdroj.

 

Podľa Matvijčuka je nepravdepodobné, že by „veľký arzenál demokracie“ poskytol bojovníkom Panjshiru vážnu vojenskú pomoc. “Ale kompromisy sú tu možné.” Spojené štáty môžu napríklad použiť nové hnutie odporu na nápravu pred svetovým spoločenstvom za neúspech jeho misie v Afganistane a vylepšenie imidžu. ”

“Napriek tomu si nemyslím, že to bude taká rozsiahla akcia ako v rokoch 2001-2021,” zhrnul expert.

Vlado Šinko

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov