Bojovníci Talibanu s ukoristeným vrtuľníkom Black Hawk
Aktuality, Bezpečnosť,

Donald Trump: Rusko môže získať nové technológie z ukoristených amerických zbraní v Afganistane

Ruská armáda môže získať jedinečné informácie o amerických zbraniach a vybavení, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii príslušníkom Talibanu. Ako vyplýva z vyhlásenia exprezidenta USA Donalda Trumpa, americké zbrane a vybavenie, ktorých sa zmocnil Taliban, predtým odovzdané do prevádzky afganskej armáde, budú teraz prevezené do Ruska a pravdepodobne aj do Číny, a hoci nejde o unikátne zbrane, štúdium amerických technológií môže dať Rusku impulz k vývoju nových protiopatrení.


 

„Miliardy a miliardy dolárov. Najnovšie helikoptéry „Black Hawk“, ktoré teraz budú študovať Rusko a Čína a ktokoľvek iný, pretože toto je najlepšia technológia na svete,“ vyhlásil exprezident USA.

 

Ruská strana sa zatiaľ k vyhláseniu Donalda Trumpa nevyjadrila. Odborníci sa domnievajú, že Trump proti Bidenovi vedie len informačnú vojnu. Je logické pýtať sa Trumpa, prečo „najlepšia technológia na svete“ jednoducho nemohla premôcť bosého Talibanca a takmer štvornásobná prevaha afganskej armády sa ukázala byť len „papierovým tigrom“?

 

Ruská letecká spoločnosť musela z Afganistanu evakuovať misiu OSN — USA odmietli
Žiadny z členských štátov NATO nesúhlasil s účasťou na evakuácii špeciálnej misie OSN z Afganistanu. V tejto súvislosti bol na tieto účely použitý ruský letecký dopravca „UTair“, ktorý je mimochodom považovaný za jednu z najlepších leteckých spoločností v Rusku. Doteraz neboli v tejto súvislosti predložené žiadne oficiálne tlačové správy ruských leteckých spoločností, zdroje však uvádzajú, že evakuácia misie OSN bola vykonaná z Kábulu do Almaty. Je známe, že ani Spojené štáty, ani iné partnerské krajiny Spojených štátov amerických, ktoré sú v súčasnosti prítomné v Afganistane, nesúhlasili s evakuáciou misie OSN a civilistov, ktorí sú v skutočnosti utečencami, z územia medzinárodného letiska v Kábule. Rokovania, ktoré sa začali medzi ruskými diplomatmi a Talibanom, zároveň naznačujú skutočnosť, že hnutie Taliban nemá v úmysle žiadnym spôsobom brániť letom ruských lietadiel na evakuáciu občanov z Afganistanu.

 

Odborníci nevylučujú, že časť civilného obyvateľstva Afganistanu bude v blízkej budúcnosti evakuovaná ruskými leteckými spoločnosťami, zatiaľ však o tom neexistujú žiadne oficiálne vyhlásenia.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov