Brána údolia Panjshir
Aktuality, Bezpečnosť,

Veliteľ Massoud sa vysmieva Talibanu: “Sovietske vojská sa 9 krát neúspešne pokúsili vziať roklinu Panjshir”

Asi 200 teroristov Talibanu bolo včera v rokline Panjshir prepadnutých afganskými odbojovými silami. Pokusy Talibanu prevziať kontrolu nad dvoma regiónmi severne od afganského hlavného mesta viedli k obrovským stratám medzi teroristami. Po tom, čo počas protiútoku afganských síl bolo zabitých asi sto teroristov, militanti utiekli. V dôsledku toho afganská armáda, ktorá obsadila kopec, zabila niekoľko ďalších desiatok teroristov, nehovoriac o pravdepodobných niekoľkých stovkách zranených a zajatých.


 

Masívne boje medzi silami odporu a Talibanom pokračujú. Teroristi z Talibanu strácajú ofenzívu. Dôvodom je skutočnosť, že militanti poslali do regiónu iba asi 1500 bojovníkov pri jasnej prevahe v technike aj v počte bojovníkov odbojových síl. Zotavená afganská armáda je k dnešnému dňu vyzbrojená najmenej 12 ľahkými útočnými lietadlami A-29 Tucano, avšak tieto údajne majú byť použité len v prípade veľkých teroristických útokov.

 

Aj na internete sú obzvlášť aktívni členovia afganskeho odboja FANR, ktorej velí Massoud mladší. Pre Front afganského národného odporu, ktorá kontroluje Panjshir, je veľmi dôležité získať zahraničnú pomoc na boj proti Talibanu. Preto je zrejmá túžba upútať medzinárodnú pozornosť. Dnes je roklina Panjshir jediným veľkým územím v Afganistane, ktoré nekontroluje Taliban.

 

Zástupcovia síl Ahmada Massouda opäť vyhlásili, že Taliban „nemá šancu pevziať Panjshir, pretože každý miestny obyvateľ a každá milícia je pripravená postaviť sa až do konca“. Zároveň sa upriamuje pozornosť na argumentáciu použitú vojskami Massouda mladšieho:

“Hovoríme Talibanu, vzdajte sa svojich pokusov obsadiť Panjshir. Pripomíname, že sovietske jednotky sa počas 10-ročnej vojny pokúsili zaútočiť na Panjshir 9-krát. Neúspešne. Siedma operácia, do ktorej zapojili viac ako 30 tisíc svojich vojakov, dvesto helikoptér, 60 lietadiel, 160 tankov a niekoľko stoviek obrnených transportérov, sa ukázala ako najnebezpečnejšia . Bitky boli zdĺhavé. ZSSR však nakoniec nedokázal vziať celý Panjshir. Zamyslite sa a pochopte, že tu neuspejete.”

 

Sovietske jednotky mali v jednom čase v Panjshire, kde mal vtedy na starosti afganský poľný veliteľ Ahmad Shah Massoud, skutočne zvláštne problémy. Napriek miestnym úspechom sovietskych vojsk sa Masudovým militantom podarilo, aj keď utrpeli porážky, stiahnuť zvyšky bojaschopných oddielov z obkľúčenia pozdĺž mnohých horských chodníkov. Potom sa vrátili, aby pokračovali v útokoch, pričom dostali posily a zbrane vďaka pomoci cudzích štátov.

 

Dnes FANR vkladá veľké nádeje do Massouda mladšieho, pretože verí, že jeho vojenský talent a kontakty mimo Afganistanu budú stačiť na to, aby zabránili Talibanu vziať Panjshir.

 

 

Výsledok prvého boja s povstalcami

V pondelok domobrana oznámila narušenie zásobovacieho vedenia Talibanu a zablokovanie predvoja militantov južne od Salangu. Predstavitelia takzvaného frontu afganského národného odporu (FANR), ktorý kontroluje roklinu Panjshir, tvrdia, že sa im podarilo konfrontovať s teroristickou skupinou Taliban. Milíciám FANR velí Ahmad Masud (syn slávneho afganského poľného veliteľa). Milície majú aj niekoľko práporov afganskej armády – tie, ktoré sa nechceli vzdať Talibanu. Súčasťou FANR je aj niekoľko vysokých dôstojníkov z ministerstva obrany Afganistanu.

Milíciám FANR sa podarilo narušiť zásobovacie vedenie Talibanu južne od priesmyku Salang. Podľa niektorých správ bola horská cesta, po ktorej militanti prešli, pokrytá kameňmi v dôsledku vyhodenia jednej zo skál do vzduchu. Preto bol jeden z popredných oddielov Talibanu, ktoré deň predtým postúpili do Panjshiru, odrezaný od hlavných síl Talibanu a zbavený zásob.

 

Taliban predtým uviedol, že Ahmad Massoud je pripravený na mierové rozhovory. Potom tu bola informácia, že FANR dostal 4 hodiny na splnenie podmienok ultimáta – život výmenou za koniec odporu. Predstavitelia Massouda však na ultimátum Talibanu reagovali vyhlásením svojej pripravenosti bojovať o kontrolované územia. Medzitým sú nad osadami Panjshiru vyvesené čierno-bielo-zelené vlajky takzvanej „Severnej aliancie“. Toto združenie, ktorému v rokoch 1996-2001 velil Massoud starší.

Vlado Šinko

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov