Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Taliban si nechce kaziť imidž ďalším zabíjaním. Expert posúdil možnosť mierovej dohody s povstalcami v Panjshire

“Obe strany by chceli tento problém vyriešiť mierovou cestou, ale zatiaľ sú ich názory veľmi odlišné.” Preto je ťažké si predstaviť, ako by sa mohli dohodnúť, “povedal Omar Nessar, riaditeľ Centra pre štúdium súčasného Afganistanu.


 

Vedenie hnutia Taliban podľa neho naťahuje čas. “Teraz sú pod tlakom svetového spoločenstva.” Nebolo by pozitívne pre ich imidž a problém vyriešiť násilím. Preto sľubujú, že situáciu vyriešia mierovou cestou, “povedal Nessar.

“Vnútri Afganistanu nie je momentálne ekonomická situácia veľmi dobrá.” Taliban musí čo najskôr vytvoriť administratívu, aby mohol ovládať krajinu, “vysvetlil.

“Taliban očakáva, že ich oznámenie o prímerí bude chápané ako návrh na vzdanie.” Ich slová znamenajú – „sme silnejší ako ty, vzdaj sa!“ – je presvedčený Nessar.

 

Predstaviteľ hnutia Taliban – Mujahid Zabihulla sľúbil, že mierovú dohodu s provinciou Panjshir, kde sa nachádzajú sily odporu proti Talibanu, čoskoro dosiahne.

“Sme v kontakte s ľuďmi v Panjshire.” Rokujeme so staršími, vplyvnými ľuďmi … Rokovania čoskoro vyriešia problém bez vojny. Som si na 80% istý, že nebude potrebné bojovať, “ citovala agentúra RIA Novosti Mujahidovo vyhlásenie pre televízny kanál Shamshad News.

Potom, čo Taliban obsadil Kábul, bola poslednou liahňou aktívneho odporu severovýchodná provincia Panjshir, obývaná hlavne Tadžikmi. Na čele hnutia proti Talibanu je Ahmad Massoud – syn vodcu protitalibánskej „Severnej aliancie“ Ahmada Shaha Massouda-ktorého teroristi zabili pred 20 rokmi, ako aj viceprezident Afganistanu Amrullah Saleh, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta republiky po úteku hlavy štátu Ašrafa Ghaního.

 

Taliban už skôr požiadal ruských diplomatov, aby vyslali „politický signál“ predstaviteľom milícií v Panjshire o túžbe dosiahnuť dohodu. Hnutie sa tiež zaviazalo rozšíriť amnestiu na všetkých vládnych predstaviteľov Afganistanu vrátane utečenca prezidenta Ghaního. Všetci títo ľudia sa môžu vrátiť do krajiny, sľúbil vysoký vodca Talibanu Khalil ur-Rahman Haqqani.

 

Massoud sa vysmieva Talibanu

Zástupcovia síl Ahmada Massouda opäť vyhlásili, že Taliban „nemá šancu pevziať Panjshir, pretože každý miestny obyvateľ a každá milícia je pripravená postaviť sa až do konca“. Zároveň sa upriamuje pozornosť na argumentáciu použitú vojskami Massouda mladšieho:

“Hovoríme Talibanu, vzdajte sa svojich pokusov obsadiť Panjshir. Pripomíname, že sovietske jednotky sa počas 10-ročnej vojny pokúsili zaútočiť na Panjshir 9-krát. Neúspešne. Siedma operácia, do ktorej zapojili viac ako 30 tisíc svojich vojakov, dvesto helikoptér, 60 lietadiel, 160 tankov a niekoľko stoviek obrnených transportérov, sa ukázala ako najnebezpečnejšia . Bitky boli zdĺhavé. ZSSR však nakoniec nedokázal vziať celý Panjshir. Zamyslite sa a pochopte, že tu neuspejete.”

 

Sovietske jednotky mali v jednom čase v Panjshire, kde mal vtedy na starosti afganský poľný veliteľ Ahmad Shah Massoud, skutočne zvláštne problémy. Napriek miestnym úspechom sovietskych vojsk sa Masudovým militantom podarilo, aj keď utrpeli porážky, stiahnuť zvyšky bojaschopných oddielov z obkľúčenia pozdĺž mnohých horských chodníkov. Potom sa vrátili, aby pokračovali v útokoch, pričom dostali posily a zbrane vďaka pomoci cudzích štátov.

 

Dnes FANR vkladá veľké nádeje do Massouda mladšieho, pretože verí, že jeho vojenský talent a kontakty mimo Afganistanu budú stačiť na to, aby zabránili Talibanu vziať Panjshir.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov