Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael zakladá koalíciu arabských krajín proti Iránu

Izraelská štátna zbrojárska spoločnosť Israel Aerospace Industries (IAI) 25. augusta, oznámila, že podpísala zmluvu so spoločnosťou Etihad Engineering Spojených arabských emirátov (SAE) o zriadení závodu v Abú Dabí na prestavbu lietadla typu Boeing 777-3000ER na prepravu osôb a nákladu. Informovala o tom agentúra Reuters.


 

Nový komplex, ktorý bude fungovať ako stredisko údržby spoločnosti v hlavnom meste emirátov, má uspokojiť rastúci dopyt SAE po veľkých nákladných lietadlách. Dohoda bola uzavretá rok po tom, čo sa Izrael a Emiráty dohodli na normalizácii vzťahov v súlade s Abrahámovými dohodami podpísanými sprostredkovaním USA 15. septembra 2020, poznamenáva britská tlačová agentúra.

 

Koncom júna izraelský minister zahraničných vecí Yair Lapid uskutočnil „historickú návštevu“ SAE, počas ktorej sa uskutočnil otvárací ceremoniál prvého veľvyslanectva židovského štátu v Perzskom zálive v Abú Dabí. Izrael a SAE nadviazali minulý rok plné diplomatické styky pri sprostredkovaní bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa po tom, čo tieto dve krajiny podpísali dohodu o normalizácii vzťahov. K SAE sa pripojil aj Bahrajn. Dve monarchie v Perzskom zálive sa stali po Egypte a Jordánsku tretím a štvrtým arabským štátom, ktorý podpísal mierové dohody so židovským štátom. Za posledné mesiace Izrael a Spojené arabské emiráty uzavreli rozsiahle obchodné dohody a pakty o spolupráci. Očakáva sa, že objem ich vzájomného obchodu už presiahol 354 miliónov dolárov. Emiráty od septembra 2020 navštívilo viac ako 200 000 izraelských turistov.

 

Koalícia proti Iránu

Izrael mieni pracovať na vytvorení koalície arabských krajín, ktoré chcú obmedziť vplyv Iránu v tomto regióne. V rozhovore, ktorý 24. augusta priniesol denník The New York Times to oznámil izraelský premiér Naftali Bennett. Podľa premiéra na stretnutí vo Washingtone s americkým prezidentom Joeom Bidenom 26. augusta predstaví novú strategickú víziu tejto otázky.

„To, čo musíme urobiť, to, čím sa zaoberáme, je vytvorenie regionálnej koalície racionálnych arabských krajín, ktorá bude spoločne s nami brániť a blokovať túto expanziu,“ povedal Bennett. Ako poznamenáva denník, Bennett sa podrobne o týchto plánoch nezmieňoval. Začiatkom augusta však prijal riaditeľa CIA Williama Burnsa v Tel Avive. Diskutovali o situácii na Blízkom východe, pričom osobitnú pozornosť venovali Iránu, ako aj rozvoju spolupráce v oblasti spravodajstva a bezpečnosti.

 

Izrael urýchľuje prípravy vojenského útoku na Irán
Izraelské velenie urýchľuje plány možného úderu na Irán, aby sa zabránilo objaveniu sa jadrových zbraní v jeho rukách, oznámil generálporučík Izraelských obranných síl (IDF) Aviv Kochavi na brífingu večer 25. augusta. Informoval o tom denník „Jerusalem Post“.

„Pokrok v iránskom jadrovom programe donútil IDF urýchliť implementáciu svojich operačných plánov a nedávno schválený rozpočet na obranu je určený na riešenie tohto problému,“ oznámil Aviv Kochavi.

 

Izraelský dôstojník zvolal brífing pred stretnutiami premiéra Naftaliho Bennetta s vedením USA na prvej oficiálnej návšteve Washingtonu ako hlavy vlády židovského štátu. Dnes sa Bennett stretne s ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a ministrom obrany USA Lloydom Austinom a neskôr aj s prezidentom Joeom Bidenom.

 

Izraelský minister obrany Beni Gantz predvčerom obvinil Irán z útoku dronom na ropný tanker v Ománskom zálive koncom minulého mesiaca a zopakoval, že židovský štát bude v prípade potreby konať sám, aby zabránil Iránu získať jadrovú zbraň. Teherán je od vytvorenia jadrovej hlavice vzdialený dva mesiace, uviedol izraelský vojenský predstaviteľ. Irán v prípade izraelského útoku „zrovná so zemou“ Tel Aviv a Haifu, varoval 27. januára hovorca iránskych ozbrojených síl brigádny generál Abolfazl Šekarchi. Stalo sa to deň potom, čo náčelník generálneho štábu IDF Aviv Kochavi vyhlásil, že vojenské vedenie židovského štátu vyvíja nové plány na boj proti jadrovému potenciálu Teheránu.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov