Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Stále veríte krypto peniazom?

Krádež kryptomeny: hacker sa chcel “zabaviť” a ponúkli mu “bonus” 500 000 dolárov. Údajný hacker zodpovedný za rekordnú krádež kryptopeňazí povedal, že to urobil “pre zábavu”. Spoločnosť Poly Network, ktorá sa stala obeťou útoku, ho teraz označuje za “etického hackera” a ponúka mu “bonus” vo výške 500 000 dolárov.


 

“Od 8:00 GMT bolo vrátených 342 miliónov dolárov v kryptomenách, vrátane 4,6 milióna dolárov v Ethereu, 252 miliónov dolárov v BinanceCoin a 85 miliónov dolárov v OxPolygon,” oznámila 12. augusta na svojom twitterovom účte sieť Poly Network, decentralizovaná finančná platforma, ktorá umožňuje prevody kryptomien.

 

Spoločnosť Poly Network, ktorá sa pred dvoma dňami stala nepriamou obeťou krádeže v hodnote 613 miliónov dolárov, od začiatku s hackerom komunikovala zmierlivým tónom a vyzývala ho, aby nadviazal komunikáciu a vrátil finančné prostriedky.

 

Teraz ho nazýva “pán Biely klobúk”, čím označuje hackerov, ktorí sa nabúravajú do počítačových systémov, aby identifikovali zraniteľnosti a pomohli organizáciám posilniť ich bezpečnosť. Niektoré spoločnosti dokonca organizujú súťaže s cenami.

 

“Keďže naša komunikácia s pánom White Hat pokračuje, zvyšné aktíva Etherea sa postupne presúvajú do viacadresnej peňaženky, ktorú požaduje pán White Hat,” uviedla spoločnosť Poly Network na Twitteri. “Čakáme na pána White Hat, aby vrátil všetky kryptoaktíva používateľov, ako uviedol.”

 

Spoločnosť Poly Network potom 13. augusta agentúre Reuters potvrdila, že hackerovi ponúkla odmenu za chybu v hodnote 500 000 USD. Neposkytla podrobnosti o svojej ponuke, ale potvrdila, že je súčasťou rokovaní o vymožení celej sumy hacknutých finančných prostriedkov.

 

Jednoduchý ” transfer “

Deň predtým osoba, ktorá sa vydávala za tohto hackera, vysvetlila v zašifrovanom texte s otázkami a odpoveďami v transakcii z účtu, že premiestnil “žetóny”, aby boli v bezpečí.

“Uvedomil som si, že byť morálnym lídrom by bolo to najúžasnejšie, čo by som kedy mohol robiť. Identifikácia chyby v architektúre siete Poly Network sa zapíše ako jeden z najlepších momentov môjho života,” hovorí hacker. “Ak mám byť úprimný, mal som trochu sebecké ambície, robiť niečo zábavné, ale nie škodlivé… potom som si uvedomil, že byť morálnym vodcom by bol ten najúžasnejší hack, aký by som kedy mohol robiť,” priznáva tiež.

 

Tento podvod vyvolal diskusiu o tom, či sa oplatí podporovať takéto praktiky s cieľom posilniť bezpečnosť decentralizovaného financovania. Napríklad spoločnosť @BinomiaPool, ktorá vyvíja riešenie na bezpečné prevody, na svojom twitterovom účte predložila nasledujúci návrh: “Navrhujem 5-10% odmenu za hacknutie kryptografických systémov. Toto riešenie by mohlo byť výhodné pre obe strany: hackeri nepôjdu do väzenia. Spoločenstvo utrpí prijateľné straty. Kód sa zlepšuje.”
Adam Riečanský

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov