foto: gazeta.ru
Aktuality, Bezpečnosť,

Šojgu varuje pred presunom militantov z Afganistanu do Tadžikistanu

Ruský minister obrany Sergej Šojgu označil preventívne opatrenia krajín „Organizácie Dohody o spoločnej bezpečnosti (Collective Security Treaty Organization – CSTO)“ kvôli hrozbe z Afganistanu za správne, informovala včera 28. augusta tlačová agentúra „Sputnik Tadžikistan“ s odvolaním sa na ruské vojenské zdroje. Šojgu sa vyslovil za ďalší rozvoj vojenskej spolupráce v rámci organizácie.


 

„Udalosti v Afganistane, všetko, čo sa tam deje, nás prinútilo pochopiť, že v rámci CSTO robíme všetko správne,“ povedal Šojgu v Kazani pred regionálnymi novinármi. Pripomenul, že s rastúcou bezpečnostnou hrozbou pre členské štáty CSTO zo strany Afganistanu usporiadala organizácia niekoľko vojenských cvičení. V auguste sa v blízkosti hraníc s Afganistanom uskutočnili rozsiahle manévre. Na vojenských cvičeniach sa zúčastnili tri štáty CSTO — Tadžikistan, Uzbekistan a Rusko. Podľa neho za súčasnej situácie hrozia z Afganistanu presuny ozbrojencov cez hranice do krajín CSTO. Zároveň zostáva vysoká hrozba obchodovania s drogami.

„A samozrejme by sme nechceli, aby to všetko prechádzalo a liezlo na naše územia, územia krajín CSTO,“ povedal Šoigu.

 

Aby sa tomu zabránilo, Rusko bude pokračovať vo svojom programe obnovy ozbrojených síl Tadžikistanu, Kirgizska a Kazachstanu. Program na obnovu výzbroje armád týchto krajín preto podľa neho bude pokračovať. Šojgu zdôraznil, že Rusko má záujem na nástupe stability v stredoázijskom regióne vytvorením koaličnej vlády v Afganistane. Situácia v Afganistane sa vyhrotila po zahájení sťahovania vojakov USA a NATO z krajiny.

 

Rusko zvýši rýchlosť a dosah hypersonických rakiet
Rusko pracuje na zvýšení rýchlosti, dosahu a presnosti svojich hypersonických rakiet, povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu.
“Do budúcna plánujeme zvýšenie dosahu hypersonických zbraní. Ide o zvýšenie rýchlosti, ak hovoríme o tom istom hyperzvuku, ide o zvýšenie presnosti a je to samozrejme prispôsobenie nosičov novým typom zbraní, “povedal Šojgu v rozhovore pre kanál YouTube Soloviev Live. Minister objasnil prispôsobenie rakiet rôznym nosičom a povedal, že je nutné vytvoriť jeden odpaľovač hypersonických rakiet pre celý rad techniky.

“Táto práca prebieha a dnes už máme nielen čo ukázať, máme čím chrániť krajinu,” dodal.
Šojgu pripomenul, že ruské ozbrojené sily už majú vo svojej výzbroji hypersonické rakety Kinžal, ktoré sú inštalované na stíhačkách Mig-31k, v bojovej pohotovosti sú aj strategické raketové systémy Avangard s hypersonickou kĺzavou jednotkou.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov