Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozhovor s izraelským expertom Kedmim: NATO nemá ani silu ani schopnosť odolať ruskej flotile v Čiernom mori

“Krajiny NATO systematicky pumpujú Ukrajinu zbraňami a cvičia jej armádu, ale je to len obrazovka, za ktorou nie je skutočný potenciál. V skutočnosti ani turecké drony, ktoré boli v nedávnej vojne medzi Azerbajdžanom a Náhorným Karabachom široko používané, a teraz sú dodávané do Kyjeva, ani stavba lodí v záujme ukrajinského námorníctva, nepomôžu posilniť jeho potenciál.” V rozhovore pre PolitNavigator to uviedol bývalý šéf izraelskej špeciálnej služby Nativ, vojenský expert Jakov Kedmi.


 

Pri manévroch Sea Breeze-2021, ktoré sa nedávno konali na Ukrajine, sa aktívne využívali nielen špeciálne sily, ale aj letectvo vrátane tureckých útočných dronov Bayraktar TB2 (UAV). Teraz existujú informácie, že tieto bezpilotné lietadlá boli dodané ukrajinským námorným silám. Ankara neuznáva Krym ako územie Ruskej federácie, prečo vyzbrojuje Ukrajinu?

Jacob Kedmi: Neexistuje žiadna súvislosť medzi skutočnosťou, že sa Turecko pokúša predať svoje zbrane komukoľvek, vrátane Ukrajiny, a neuznaním Krymu. Neuznáva anexiu Krymu vo svojich čisto politických a historických termínoch, pretože sa domnieva, že Krym je bývalým tureckým územím. Rovnako ako hovoria, že Jeruzalem je turecké mesto, tak sa pozerajú aj na Krym.

 

Turecko vychádza z predpokladu, že Rusko nebude reagovať ani na prvé, ani na druhé, tak prečo nie? A Rusko nebude reagovať, pretože jeho záujmy vo vzťahoch s Tureckom sú oveľa dôležitejšie ako reakcia na tento absolútne zbytočný krok Turecka.

 

Turecké drony nehrajú žiadnu úlohu z hľadiska vojenského postoja síl ruskej armády a Ukrajiny, nenesú ani žiadnu podporu neexistujúcej ukrajinskej flotily a v prípade vypuknutia nepriateľských akcií v regióne Krymu, tieto vojenské alebo operačné drony nebudú mať žiadnu hodnotu. Ruské politické a ekonomické výhody zo vzťahov s Tureckom oveľa viac prevažujú, takže nereaguje.

 

Ako hodnotíte pravdepodobnosť, že Ukrajina použije tieto drony na Donbase v karabašskom scenári?

J.K: Nech to skúsia, potom budú zrazení. Zostreliť tieto drony nie je ťažké, najmä s prostriedkami, ktoré sú k dispozícii. A potom Rusko poskytne Donbasu ešte účinnejšie prostriedky a tieto bezpilotné lietadlá sa rýchlo prestanú používať, ako kedysi v Sýrii.

 

Turecko a Británia tiež plánujú dodávať lode na Ukrajinu. Môžeme hovoriť o oživení ukrajinského námorníctva a čo hrozí čiernomorskej flotile?

J.K: Nazývať tieto plavidlá, ktoré chcú vyrábať v ukrajinských lodeniciach, ako lode, je príliš prehrané. Jedná sa o malé člny, ktoré budú postavené v priebehu niekoľkých rokov. Pokiaľ ide o množstvo a kvalitu, nepredstavujú žiadnu vojenskú hodnotu pre moderný námorný boj. Navyše vzhľadom na sily, ktoré má Rusko na pobreží Čierneho mora. Ide teda skôr o propagandisticko-politický krok než o vojenský.

 

Prečo Turecko podporuje Medžilis krymských Tatárov uznávaný ako extrémistický v Rusku?

Verí, že je zodpovedné za islamské hnutia, najmä tureckého pôvodu, najmä za tie, ktoré sa datujú od tureckého pobytu na Kryme. To isté robia aj na iných miestach, ktoré kedysi patrili Osmanskej ríši alebo boli obývané turkickými národmi. Ide skôr o vnútropolitickú agendu a riešenie Erdoganových problémov v samotnom Turecku. V praxi to nemá význam, pretože tento Medžilis je bábka, umelá a neuznáva ju nikto okrem Ukrajiny a tých, ktorí ju podporujú. Je to zhruba to isté ako nová ukrajinská pravoslávna cirkev.

 

Na Ukrajine živo diskutovali o vojenských manévroch na juhu Ruska vrátane Krymu, hovorí sa, že sa pripravuje zavedenie vojsk. Potom sa najskôr uskutočnil telefonický rozhovor a potom stretnutie Trumpa a Putina a teraz opäť rokujú o možnom vstupe vojakov na jeseň tohto roku. Ako hodnotíte túto pravdepodobnosť?

J.K: Skutočnosť, že Ukrajinci z času na čas vyvolávajú fámy, že Rusko sústreďuje svoje jednotky na vstup na Ukrajinu, je neustály jav. Tak, ako to bola úplne falošná provokácia, ktorá sa začala koncentráciou ukrajinských síl na hranici Donbasu, a demonštračná, taká je aj teraz. Ak sa Rusko rozhodne zúčastniť prebiehajúcich bojov na Ukrajine, urobí to elegantnejšie a rýchlejšie – na to nepotrebuje sústrediť jednotky na ukrajinskej hranici.

 

Odborníci označujú Čiernomorskú flotilu za najnovšiu a najefektívnejšiu ruskú flotilu súčasnosti a región za najhorúcejší. Súhlasíte s týmto tvrdením? Prečo to hovoria?

J.K: Najúčinnejšou flotilou je severná a po nej tichomorská flotila. Pokiaľ ide o to, čo sa deje v Čiernom mori – áno, tu je najsilnejším štátom, ktorý z vojenského hľadiska absolútne vlastní celý región,  Rusko.

 

Akékoľvek nepriateľské lode v Čiernom mori nemajú životnosť dlhšiu ako 15 minút. A skutočnosť, že sa pokúšajú túto hrozbu nafúknuť, aby potvrdili prítomnosť ďalších lodí NATO v Čiernom mori – z vojenského hľadiska robia tieto lode ďalšími cieľmi. Ale aby politicky potvrdili svoju prítomnosť, rozdúchavajú hrozbu pre ruskú flotilu. Aj keď objektívne neexistuje žiadna flotila, ktorá by odolala ruskej flotile v Stredozemnom a Čiernom mori.

 

Turecko stavia nový plavebný kanál. Pomôže NATO obísť Montreuxský dohovor?

J.K: Dohovor nesúvisí s kanálom, ale s postupom prechodu z jedného mora do druhého – teda zo Stredomoria, cez Marmar, do Čierneho. Nový kanál nie je alternatívou k Bosporu, ale je jeho doplnkom, pretože objem dopravy, prechod lodí cez Bospor, presahuje možnosti. Keď bude kanál dokončený, bude mať čisto ekonomický význam – a nie politický ani vojenský.

 

Bude NATO schopné pomôcť Ukrajine v prípade skutočného konfliktu v Čiernom mori a vylodenia ruských vojsk na juhu?

J.K: NATO nie je v stave pomôcť Ukrajine v prípade akéhokoľvek vojenského konfliktu – ani s Donbasom, ani s Ruskom, ani na súši ani na mori. NATO na to nemá ani silu, ani kapacitu

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov