.
Aktuality, Bezpečnosť,

Papučiari? Taliban zverejnil fotografie svojich špeciálnych síl

Začiatkom augusta 2021 hnutie Taliban začalo rýchlo postupovať a obsadzovať územie Afganistanu. Dňa 15. augusta Taliban vstúpil do hlavného mesta a obsadil prezidentský palác. Ďalší deň hnutie oznámilo, že vojna v krajine skončila a forma vlády v Afganistane bude vyriešená v najbližšej dobe. V súčasnej chvíli všetky pozemné hraničné prechody z Afganistanu kontroluje Taliban. V noci na 31. augusta americká armáda opustila letisko v afganskom hlavnom meste a skončila tak vojenská prítomnosť USA v Afganistane. Spomeňme, že jedinou provinciou, ktorú zatiaľ hnutie nekontroluje, je Panjshir , ktorá sa nachádza severovýchodne od Kábulu.


 

Taliban včera zverejnil najnovšie fotografie svojich špeciálnych jednotiek:

 

 

https://twitter.com/i/status/1433367513400856578

https://twitter.com/i/status/1433762147503378433

https://twitter.com/i/status/1433763010020007962

 

Veľvyslanec Ruskej federácie: Nebude žiadna dodávka zbraní Talibanu 
Rusko nedodá zbrane Talibanu, ktorý prevzal moc v Afganistane. Uviedol to ruský veľvyslanec v Kábule Dmitrij Žirnov.

“Nie, o tom niet pochýb,” odpovedal pre RIA Novosti. Ruský prezident Vladimir Putin predtým na Východnom ekonomickom fóre uviedol, že Taliban kontroluje takmer celé územie Afganistanu , s výnimkou Panjshiru a území susediacich so severom. Vzápätí ruský prezident objasnil, prečo Rusko nemá záujem o rozpad Afganistanu.
“Rusko nemá záujem o rozpad Afganistanu. Ak by k tomu došlo, už nebude s kým rokovať. A ak je to tak, potom musíme myslieť na to, že čím skôr sa Taliban stane súčasťou civilizovaných národov, tým ľahšie bude s ním nadviazať kontakt, komunikovať, nejako ho ovplyvňovať a klásť otázky, “myslí si líder Ruska a dodáva, že v rámci týchto civilizovaných vzťahov musia byť dodržané určité civilizované pravidlá.

 

V neposlednom rade sa venoval tomu, že hnutie Taliban nie je homogénne. Podľa jeho slov je totiž heterogénne, hoci sa skladá prevažne z paštunských kmeňov. V Afganistane pôsobia ďalšie skupiny, vrátane radikálnych skupín, uviedol ruský prezident.

“Samotné hnutie Taliban nie je homogénne. Hoci sa skladá prevažne z paštunských kmeňov, je úplne zrejmé, a súhlasím so svojím kazašským náprotivkom, že dnes sa na území Afganistanu nachádza mnoho zástupcov iných organizácií, vrátane tých extrémistických, ako je Islamský štát atď, “uzavrel vec Vladimir Putin.

Karol Jerguš

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov