Talibanskí militanti
Aktuality, Bezpečnosť,

Afganský odboj prišiel o generála ktorý velil obrane vstupu do Panjshiru. Taliban vyhlásil obsadenie celého územia

Podľa hovorcu Talibanu Zabiullaha Mujahida bola časť panjshirského odporu v bojoch zničená a niektorí utiekli. Taliban ubezpečil miestne obyvateľstvo, že z ich strany k obťažovaniu nedôjde.


“Posledná bašta nepriateľských žoldnierov, provincia Panjshir, je úplne zajatá (…) provincia Panjshir sa dostala pod plnú kontrolu islamského emirátu” uviedol. V súčasnosti neexistujú žiadne ďalšie informácie o udalostiach, ktoré sa odohrávajú v Panjshire, okrem slov mudžahida. Toto je už tretie vyhlásenie Talibanu  o víťazstve v Panjshire za posledné dva alebo tri dni.

 

https://twitter.com/i/status/1434761719864307713

 

Z afganskej provincie Panjshir prichádzajú rôznorodé informácie o bojoch medzi milíciami Ahmada Massouda a Talibanom. V predvečer Taliban najskôr vyhlásil, že sa im podarilo dostať pod kontrolu celé Panjshirské údolie, potom boli správy „upravené“ tak, že „sa im podarilo obsadiť kľúčové územia Panjshiru“. Taliban po chvíli oznámil, že obsadili územie Massoudovho majetku.

 

https://twitter.com/i/status/1434679691827458048

Dnes sa ukázalo, že Taliban kontroluje väčšiu časť okresov provincie – najmenej štyri zo siedmich okresov Panjshiru. Súčasne sa hlavné sily Talibanu sústreďujú na vedenie nepriateľských akcií v dvoch smeroch – útočné operácie sa vykonávajú v oblasti Salangského priesmyku, bez ktorého bude pre Taliban mimoriadne ťažké vykonávať dopravnú komunikáciu medzi juhom a severom krajiny a v blízkosti hlavného mesta provincie, mesta Bazarak. Aktívne sa tu používajú bojové vozidlá a helikoptéry americkej výroby.

 

https://twitter.com/i/status/1434602994021044226

 

Massoudove milície údajne vykonávajú preskupenie síl a vybavenia v snahe udržať tieto dve kľúčové miesta v Panjshire. Napokon, ak dôjde k prechodu Salangu pod kontrolu Talibanu, takzvaný front afganského národného odporu bude mať veľké problémy s dodávateľskými a dopravnými spojeniami, prinajmenšom so susednými regiónmi Afganistanu. Strata Bazaraku bude pre Massouda znamenať prechod na skutočnú partizánsku verziu boja – s potrebou ukryť sa v horských jaskyniach, roklinách atď.

 

Ahmad Masood navštívil kontrolný bod v Tenge, na ktorý Taliban zaútočil a štyri dni po sebe sa mu ho nepodarilo zajať

 

Samotný Taliban medzitým už pózuje v údolí Panjshir a uvádza, že ak Massoudova domobrana nezloží zbrane a „príde k rozumu“, potom „to povedie k zbytočným obetiam“. Taliban zároveň hovorí, že v každom prípade Panjshir prejde do ich rúk. Odvážne sa hovorí aj o tom, že v najbližších dňoch sa bude používať pás Salang a mesto Bazarak.

 

V Panjshire údajne zomrel vysoko uznávaný tadžický Talibanec Mevlevi Fasikhuddin. Taliban zatiaľ jeho smrť oficiálne nepotvrdil

 

Obidve strany, vrátane síl Frontu afganského národného odporu FANR, zároveň trpia citeľnými stratami. Ukázalo sa, že milícia stratila najmenej dve dôležité postavy – spolupracovníkov Ahmada Massouda. Jedným z nich je generál Abdul Woodod Zara, ktorý je Massoudovým synovcom. Druhým je Fahim Dashti, vedúci tlačovej služby FANR. Generál Abdul Zara velil milíciám pri obrane južného vchodu do Panjshirskej rokliny. Generál bol údajne zabitý v jednej z bitiek.

 

Pakistanské ozbrojené drony CH-4 podnikli raketové útoky na odbojové sily

 

Pred niekoľkými hodinami sa ukázalo, že Ahmad Massoud oznámil svoju pripravenosť ukončiť nepriateľské akcie, ak Taliban opustí Panjshir. Je pozoruhodné, že zhruba pred týždňom domobrana FANR uviedla toto: „Taliban sa ani nedostane do údolia Panjshir.“ Taliban ponuku odmietol. Podľa toho to môže naznačovať rýchlo sa zhoršujúcu pozíciu Massoudových vojsk. V tábore Ahmad Massoud zároveň naďalej obviňuje Pakistan zo zasahovania do situácie v Afganistane. FANR tvrdí, že operáciám Talibanu v Panjshire velia vojnoví velitelia z Pakistanu.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov