Ilustračné foto, ruský minister obrany Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské ministerstvo obrany rozhodlo o navýšení počtu vojakov – povoláva záložníkov

Ministerstvo obrany oznámilo zvýšenie počtu vojakov v armáde na úkor záložníkov, teda občanov, ktorí už slúžili a odišli do dôchodku.


 

Vedenie ruského ministerstva obrany sa rozhodlo zväčšiť počet ozbrojených síl – bude to urobené zaradením občanov z civilnej mobilizačnej rezervy. Zahŕňa občanov zodpovedných za vojenskú službu, ktorí odišli do dôchodku, ale v prípade potreby podliehajú mobilizácii. Informovalo o tom tlačové oddelenie ministerstva obrany. Nie je však presne stanovené, koľko záložníkov bude zaradených do služby, ani nie je uvedené, koľko záložníkov už plní svoje povinnosti v jednotkách.

 

Vedúci organizačného a mobilizačného oddelenia Južného vojenského okruhu plukovník Konstantin Zapatotsky začiatkom augusta oznámil, že v okrese bude vytvorená rezerva bojovej armády krajiny, jej počet sa odhaduje na 38 tisíc ľudí. Niekoľko divízií záložníkov sa zúčastní cvičení „Západ-2021“, ktoré sa budú konať v Kaliningradskej oblasti. Do regiónu ich previezli vojenské dopravné lietadlá z južného, ​​centrálneho vojenského obvodu a zo severnej flotily.

A vlani na jar prezident Putin podpísal dekrét, v ktorom vyzýval záložníkov na vojenský výcvik. Cieľom výcviku je poskytnúť armáde vycvičenú rezervu pracovnej sily.

 

“Ruskí občania, ktorí sú v zálohe, sú povolaní na vojenský výcvik.” Zodpovedajúci dekrét podpísal prezident Vladimir Putin 26. apríla 2021. Dokument bol zverejnený na oficiálnom internetovom portáli právnych informácií. Podľa neho budú záložníci povolaní na výcvik v ozbrojených silách Ruska, v Ruskej garde a v štátnych bezpečnostných agentúrach a FSB. Výcvik zvyčajne prebieha v bojových jednotkách, zúčastňuje sa na nich od 5 do 15 tisíc vojakov, ktorí sú v zálohe. Jarný odvod do armády sa začal v krajine 1. apríla. Mladí ľudia z Moskvy išli na svoje služobné miesta vo vojenských jednotkách Západného vojenského okruhu (ZVO). Do radov ozbrojených síl sa tento rok zapojí viac ako 135-tisíc ľudí.

 

“Nikdy nebudú, ak nezačnete niečo robiť, nikdy nebudú peniaze”

O projekte rozvoja Sibíri sa v ruskej vláde aktívne diskutuje. Plán vývoja, ktorý navrhol Šojgu, si vypočul prezident Vladimir Putin. A keď niekto vystúpi proti tejto myšlienke, Šojgu vystríha tých, ktorí nesúhlasia. Počas rokovania vlády, keď sa hovorilo o projekte vytvárania miest na Sibíri, niekto povedal, že na to nebude dostatok peňazí. Minister Shoigu pripomenul, ako na tieto slová reagoval Vladimir Putin.

 

“Na stretnutí s prezidentom, kde sa diskutovalo o dôležitých makroekonomických projektoch, si presne nepamätám, kto povedal: „Nie sú peniaze“. Na čo Vladimir Vladimirovič odpovedal: „Nikdy nebudú, ak nezačnete niečo robiť, nikdy nebudú peniaze,“ priznal autor iniciatívy v rozhovore pre RBC .

 

“Zatiaľ sú projekty len na papieri, ale už naberajú reálnu podobu. Je pravda, že je potrebné vziať do úvahy niekoľko faktorov, bez ktorých sa táto myšlienka jednoducho nedá realizovať. Potrebujete teda prírodné zdroje, energiu. Dôležité sú aj moderné technológie a ľudia, ktorí ich dokážu správne aplikovať. A do vytvárania megamiest bude samozrejme potrebné naliať veľa peňazí. Hovoríme o ekonomike a dlhodobom investičnom programe, nie o jednorazovom plytvaní financiami. Otázkou je práve spustenie programu rozvoja a rastu, ” povedal minister.

 

Súdiac podľa ministrových slov, Putinovi sa plán rozvoja Sibíri páčil, a preto poveril vládu, aby program vyhodnotila a pripravila návrhy na jeho realizáciu. Chcú ho dokončiť do konca jesene, potom ho predložia prezidentovi na schválenie.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov