Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Taliban rozprášil aj poslednú baštu Afganistanu. Odboj prechádza na partizánsku vojnu

Odporové sily v Panjshire sa rozhodli zmeniť taktiku boja proti Talibanu, uvádza agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie ich predstaviteľa Aliho Maisama Nazariho. Bojovníci sa podľa neho teraz sťahujú do hôr, odkiaľ budú naďalej viesť partizánsku vojnu.


 

https://twitter.com/i/status/1434983438562443264

 

https://twitter.com/i/status/1434894316988780553

 

Amir Khan Mutaki, hovorca vedenia teroristického hnutia Taliban, medzitým na Twitteri napísal, že 200 povstalcov vrátane 30 veliteľov sa vzdalo Talibanu v Panjshire a taktiež boli zaistené ich zbrane a strelivo. Taliban včera vyhlásil, že vojna v Afganistane skončila a že Panjshir je posledná z 34 afganských provincií pod jeho kontrolou.

 

https://twitter.com/i/status/1434933201152184321

 

„V našom letectve nie sú žiadni stíhači F-15“

Ihneď po zajatí Panjshiru Talibanom obvinili zástupcovia afganského národného odporu FANR Pakistan z priamej vojenskej pomoci Talibanu. Zvyšky vojsk Ahmada Massouda ustupujúce do hôr uviedli, že pakistanské špeciálne jednotky pristáli v blízkosti priesmyku Salang a takmer celé územie údolia Panjshir bolo bombardované útočnými dronmi pakistanskej armády. Potom sa v niekoľkých západných médiách, odkazujúcich na masoudove jednotky, objavili materiály, v ktorých sa tvrdilo, že Pakistan na bombardovanie Panjshiru používal nielen drony, ale aj stíhačky. Tieto vyhlásenia aktívne šíria indické médiá vrátane pomerne veľkých kanálov. Pakistanské vojenské letectvo údajne pomohlo Talibanu pri leteckých útokoch. Všetko sa začalo videom, ktoré replikovalo mnoho médií, kde sa naznačuje, že ide o lietadlo pakistanského letectva nad Panjshirom:

 

Po chvíli sa však ukázalo, že to nie je pravda. Video publikácia nemá nič spoločné s Afganistanom. Na záberoch je bojovník, ktorý sa zúčastnil výcvikových letov v nízkych výškach v údolí Machinletta vo Walese, ktoré je jednou z aktívne využívaných výcvikových oblastí pre pilotov britského a amerického vojenského letectva. Na videu je navyše lietadlo F-15. V pakistanskom letectve takí bojovníci nie sú. Pakistan odpovedal na publikácie v zahraničných médiách:

“V našom letectve nie sú žiadne stíhačky F-15. Informácie o našich raketových a bombových útokov na Panjshir sú fikcia.”

 

Taliban namaľoval svoju vlajku a znak na steny americkej ambasády v Kábule

 

Taliban pozval na slávnostné oznámenie novej vlády len 6 krajín

Afganské hnutie Taliban pozvalo Rusko a niekoľko ďalších krajín na slávnostné oznámenie zloženia novej vlády. V pondelok o tom informovala panarabská televízia al-Džazíra a následne ruská štátna tlačová agentúra TASS. Radikálny Taliban, ktorý v polovici augusta rýchlo dobyl Afganistan a získal moc, pozval niektoré krajiny vrátane Ruska či Turecka na ceremóniu, kde bude oznámené zloženie novej afganskej vlády. Televízii al-Džazíra to v pondelok povedal nemenovaný predstaviteľ hnutia.

„Pozvánky na slávnostné oznámenie novej afganskej vlády sme poslali Turecku, Číne, Rusku, Iránu, Pakistanu a Kataru,“ povedal predstaviteľ.

 

Taliban dobyl Afganistan a metropolu Kábul nečakane rýchlo v polovicu augusta, počas sťahovania amerických ozbrojených síl z krajiny, kde boli prítomní 20 rokov. Situácia vyvolala u mnohých obyvateľov, predovšetkým u žien, silné obavy z návratu autoritárskeho režimu Talibanu, keď vládol v rokoch 1996 – 2001. Teraz Taliban avizoval, že po zosadení Západom podporovanej vlády v Afganistane plánuje vytvoriť inkluzívny dočasný kabinet, v ktorom budú zastúpení lídri zo všetkých etnických skupín a kmeňov v krajine.

Karol Jerguš

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov